ProSport, în dialog cu L’Equipe. „Un singur oraș și-a anunțat intenția de a găzdui semifinala până în acest moment” + Halep și echipa României, punctele forte ale Franței și demersul lui Cosac. „Se va juca cu casa închisă”

România se pregătește pentru o semifinală dificilă cu Franța, în deplasare, în weekend-ul 20-21 aprilie. ProSport a luat legătura cu una dintre jurnalistele celei mai importante publicații de profil din Hexagon, Clementine Blondet. Cu peste zece ani în redacția L’Equipe,  semnătura interlocutoarei noastre poate fi regăsită pe articolele cele mai recente despre echipa de Fed Cup a viitoarei noastre gazde.

Cum ați descrie victoria echipei de Fed Cup a României în fața Cehiei?
A fost incredibil. Nu am ce altceva să spun. Evident, nu a fost confruntarea pe care am urmărit-o cel mai atent, întrucât atenția s-a concentrat asupra meciului pe care echipa Franței l-a jucat, dar este clar că acesta a fost duelul din primul tur cel mai așteptat, în special acel meci Pliskova – Halep. Un duel la nivelul așteptărilor este ceea ce aș spune în primul rând. Evident, nu este aceeași echipă dacă Simona Halep nu este acolo, nimeni nu poate susține contrariul, dar apoi vezi celelalte jucătoare din România care au rezultate în circuit și, evident, dublul a adus punctul victoriei, ceea ce confirmă faptul că doar Simona Halep – nu este suficient. 

Cum este prestația jucătoarelor în Fed Cup, comparativ cu ceea ce livrează săptămână de săptămână în circuitul WTA? Româncele sau franțuzoaicele – cine evoluează mai bine la „națională” decât în mod normal?
Caroline Garcia, care nu a mai jucat în Fed Cup de doi ani,  are un record bun în Fed Cup și a avut un weekend fantastic. A câștigat două meciuri. În plus, cred că se poate spune fără rezerve că a obținut cea mai bună victorie a anului, nu doar din punct de vedere al clasamentului, ci și al nivelului de joc. Alizet Cornet este o sportivă care livrează în Fed Cup. Pentru noi, important este că, și cu Parmentier, avem jucătoare de nivel foarte, foarte apropiat – și nu doar prin pozițiile lor în clasament. De aceea, astăzi, nu ar putea spune nimeni cine ar urma să joace în acea semifinală, cine ar fi racheta a doua. Sunt fete care se pot bate una pe alta, pot învinge jucătoare diferite și acesta este un plus pentru noi. Despre echipa României nu aș putea să vorbesc, cu siguranță voi le știți mai bine decât noi. Cred că Garcia și Mladenovic sunt jucătoare care evoluează bine în Fed Cup, nu le vezi cu contraperformanțe.

Cum vi se pare această semifinală Franța – România?
Interesantă. Este prima întâlnire în acest context și pentru mine va fi extrem de interesant de văzut cum se va descurca Simona Halep, motorul acestei echipe, pe suprafața pe care o vom alege. Simona a avut succes în Franța, câștigând pe zgură, la Roland Garros, dar, cu Simona în echipă, nu cred că se pune problema să alegi zgura ca suprafață de joc. Pentru noi este, de asemenea, interesant de urmărit cum va continua Julien Benneteau, aflat acum la debut, pentru că a început cu o reușită, reunind echipa. Doi ani Garcia nu a jucat, Parmentier nu a jucat, iar acum, din nou, am reușit să aliniem cea mai bună echipă. Nu cred că se va pune problema să nu fim în aceeași situație contra României, de aceea va fi extrem de interesant.

A fost un succes deplin pentru Benneteau? Pentru că Mladenovic, la final, a părut că s-a fașat…
Nu s-a fașat, până la urmă a înțeles că este vorba despre o alegere a căpitanului-nejucător. Este evident că a fost decepționată de faptul că nu a jucat. A fost prima dată când este convocată și nu joacă, deci, natural, a fost o deziluzie, dar în final a fost și ea foarte fericită, după un 3-0. Nu cred că Franța poate învinge România cu 3-0, ceea ce înseamnă că meciul de dublu va fi extrem de important și cred că ea este cea mai bună jucătoare a noastră de dublu.

Echipa de Fed Cup a jucat, din 2010 până în prezent, de 11 ori pe teren propriu și a vizitat 10 orașe. Este o strategie diferită față de Cupa Davis. De ce?
Cred că principalul argument este faptul că nu sunt atât de multe săli cu o capacitate atât de mare dintre care să alegi. În Cupa Davis avem nevoie de o sală mare, mare de tot, pentru a aduce mai mulți spectatori, în timp ce în Fed Cup putem alege și săli mai mici.

O sursă apropiată echipei României a indicat Nisa drept potențial oraș-gazdă…
În acest moment, din câte știm, un singur oraș și-a anunțat intenția de a găzdui semifinala de Fed Cup: Chalon. Evident, lista nu este încă închisa.

  • Chalon este un oraș din estul Franței din regiunea Bourgogne.

  • Orașele gazdă pentru echipa de Fed Cup a Franței, începând din 2010:
  • 2010 – Liévin, nordul Franței, în apropiere de Lens, partidă din primul tur al Grupei Mondiale, cu Statele Unite, 1-4 – zgură, indoor
  • 2012 – Besançon, estul Franței, în playoff-ul Grupei Mondiale II, cu Slovenia, 5-0 – hard indoor
  • 2013 – Limoges, zona central-vestică a Franței, partidă din primul tur al Grupei Mondiale II, cu Germania, 1-3, zgură, indoor
              – Besançon, estul Franței, în playoff-ul Grupei Mondiale II, cu Kazahstan, 4-1 – hard indoor
  • 2014 – Paris, partidă din primul tur al Grupei Mondiale II, cu Elveția, 3-2 – hard indoor
  • 2016 – Marsilia, partidă din primul tur al Grupei Mondiale, cu Italia, 4-1 – hard indoor
              – Trélazé, vestul Franței, semifinală, cu Olanda, 3-2 – zgură indoor
              – Strasbourg, finală, cu Cehia, 2-3 – hard indoor
  • 2017 – Roanne, centrul Franței, în playoff-ul Grupei Mondiale, cu Spania, 4-0, zgură indoor
  • 2018 – Mouilleron le Captif, vestul Franței, partidă din primul tur al Grupei Mondiale, cu Belgia, 3-2, hard indoor
              –  Aix-en-Provence,  sud-estul Franței, semifinală, cu Statele Unite, 2-3, zgură indoor

Simona Halep a câștigat primul ei titlu de Mare Șlem în Franța. Cum este ea percepută în Franța?
Este cunoscută printre cei care joacă tenis, evident, un pic mai mult decât altele, datorită titlului de la Roland Garros. Dacă veți întreba pe stradă, cred că nu veți obține prea multe răspunsuri. Nu este un star. Dar, printre amatorii de tenis este, bineînțeles, cunoscută, chiar cu un plus pentru că a reușit ceva inedit, să câștige și titlul și la junioare, și la senioare.

V-a surprins faptul că George Cosac s-a adresat Federației Internaționale de Tenis, în încercarea de a muta semifinala în România, invocând faptul că Franța sărbătorește Paștele Catolic în acel weekend? Evident, știm că Federația Franceză a răspuns deja că dorește organizarea partidei…
Da, trebuie să recunosc. Nu are nicio importanță pentru noi – că e Paște sau nu. Nu se punea nicio problemă. Nu am nicio emoție că nu s-ar juca cu sala plină, casa închisă. Franța nu este sută la sută catolică și nu este o problemă de religie aici. Nu cred că se schimbă cu nimic lucrurile – doar că luni, mulți vor fi liberi.

Vă așteptați să fie o stare de tensiune, având în vedere faptul că fanii români au fost intrigați de acel desen lansat de Charlie Hebdo după succesul Simonei de la Roland Garros, a existat o controversă între Irina Begu și Caroline Garcia?
Pentru noi nu va fi nimic special. Dar vor fi mulți suporteri francezi în tribune, asta e sigur.

  • „Tenisul se regăsește în paginile L’Equipe zi de zi. În timpul unui Grand Slam, vor fi, probabil, 3-4 pagini. Evident, pe durata Roland Garros-ului vor fi mai multe pagini. Sigur, depinde și de rezultatele jucătorilor francezi, dar pentru că Roland Garros-ul este în Franța – acoperirea este mai mare. Evident, când finala de la Wimbledon s-a suprapus cu victoria Franței la Cupa Mondială de Fotbal, atunci fotbalul a luat prim-plan-ul, dar de-a lungul anului este un interes pentru tenis”, spune pentru ProSport Clementine Blondet.
Publicat: 21 02. 2019, 15:33
Actualizat: 21 02. 2019, 15:34