ProSport la Wimbledon. Halep, finalul unei luni de basm: „Vreau să uit de tot!”
Dărâmată de oboseală și accidentată la mușchii spatelui, Simona Halep a căzut pradă chinezoaicei Na Li, în turul secund de la Wimbledon, 2-6, 6-1, 0-6, în 85 de minute. Asiatica, numărul 6 mondial, a trezit-o dintr-o lună de basm
Simona Halep s-a oprit la 11 victorii consecutive. Românca a jucat 12 meciuri în ultimele 18 zile!
Ziua de 27 nu-i priește Simonei Halep. În mai, înfrângere din prima, cu Suarez Navarro, la Roland Garros; în iunie, cu Na Li, în turul secund de la Wimbledon. O lună în cap, pe care constănțeanca a împodobit-o cu cele mai frumoase amintiri ale carierei: două titluri WTA.
Plimbată în stânga și în dreapta, într-o defensivă permanentă, fără timp de reacție, într-un cuvânt, dominată. Așa arată Simona într-un prim set în care își face o singură dată serviciul, în vreme ce Li dezvoltă forță și joacă îngrijit. Vedem alt film decât la US Open, în 2011, și, de parcă n-ar ajunge oboseala din picioare și exuberanța chinezoaicei, mai apar și dureri în zona lombară.
Între seturi, cheamă fizioterapeutul, care îi întinde prosopul pe gazonul proaspăt și-i masează mușchii inferiori ai spatelui. În tribune, antrenorul Andrei Mlendea și managerul Virginia Ruzici arată preocupați. Dar Simona continuă! Și în ce stil! O scoate rapid din ritm pe Na Li și îi dezvăluie fața întunecată fostei campioane de la Roland Garros. O dereglare mentală, iar românca de 21 de ani știe să profite la maximum. Mingea prinde banda și aterizează sub fileu, pentru un al doilea break și un 3-0 care doare la Beijing și la Londra, în mijlocul grupului de jurnaliști asiatici. Ce enigmatic e tenisul! Li continuă să împrăștie, iar Simona prinde tușele la retur, cu reveru-i magnific. Oare va mai dura?
E întrebarea de pe buzele tururor. Iar Na Li răspunde ca o campioană. Reinstalează softul virusat în setul al doilea, dă restart și nu mai cedează nimic. La 0-5, Halep caută acele „chestii”: scurtă de efect și un passing îndelung aplaudat. Și zâmbete, spre Mlendea și Ruzici. Nu trec nici 5 minute și basmul se încheie: 2-6, 6-1, 0-6. Dar zâmbetele vor rămâne. Și trofeele! De la Nürnberg și s’Hertogenbosch. Unul lângă altul!
Urmeză un botez în familie și pescuit
Concluziile ultimelor 85 de minute de invincibilitate vin cu un realism remarcabil. „Nu mă așteptam să joace așa bine Na Li! Am intrat cu trac, iar problema la spate cauzată de oboseală m-a demoralizat un pic. După pauza medicală, m-am relaxat, am dat drumul la braț. Am fost la fel ca ea în primul set. Dar după, pentru că este numărul 6, a știut să schimbe tactica”, a returnat Simona, condensând apoi în câteva fraze cea mai frumoasă lună din carieră: „A fost o perioadă foarte bună. Am jucat niște meciuri incredibile, cu jucătoare bune, de top. Am avut victorii frumoase și un joc solid. Sunt bine, sunt mulțumită, dar mai vreau să muncesc și să urc cât mai mult!”. Deocamdată însă, a venit vremea unui alt soi de dorințe: „Vreau vreo trei-patru zile de odihnă! Să uit de tot, să mă distrez, să mă bucur pentru ceea ce am făcut. Și, cam atât. Trebuie să muncesc în continuare. Aș vrea să mă duc la pescuit, îmi place mult, iar sâmbătă tocmai am primit un mesaj de la verișorul meu, e botezul băiețelului lui și voi fi acolo”.
Halep a comis ieri doar șase greșeli neforțate
660 de puncte a strâns Simona la Nürnberg, s’Hertogenbosch și Wimbledon, cu care va figura în premieră în Top 30 WTA. Pentru turul trecut la Londra va încasa 38.000 de lire sterline.
Ruzici: „Trebuie să-i dăm timp!”
Managerul Simonei și singura jucătoare din România care a cucerit un titlu de Grand Slam o vede în Top 20
Cum o găsiți pe Simona în această perioadă excelentă a carierei?
E ghinionistă în turneele de Grand Slam. La Roland Garros ar fi putut câștiga cu Carla Suarez, luase primul set și conducea cu break în al doilea. Acum, poate o mică oboseală psihologică și ghinionul de a se accidenta.
Care este explicația acestui paradox, faptul că accidentarea ei s-a întors împotriva adversarei?
S-a întâmplat în setul doi, dar are suficientă experiență Li Na, la cei 31 de ani, pentru a se regăsi. A fost sub presiune. Să nu uităm că, de câteva săptămâni, toate jucătoarele au prins frică de Simona. Inclusiv ea; pierduse în trecut meciul direct la US Open și nu era în cea mai bună formă. Dar și Simona a fost puțin tensionată în primul set. Își dorește foarte mult să reușească într-un turneu de Grand Slam. Regret pentru Simona că în forma în care era nu a jucat cel mai bun tenis.
De patru ani sunteți alături de ea, timp în care a progresat enorm. Cum va evolua pe viitor?
Trebuie să meargă în crescendo. E greu să faci însă lucrurile dintr-o dată, mai ales într-un turneu de Grand Slam. Trebuie să ajungi întâi în sferturi, apoi în semifinale, să plămădești drumul spre vârf. Deja a câștigat turnee importante și știe că poate. Trebuie încă să-i mai dăm timp! E capital să joace relaxată și concentrată în același timp. Mergem spre primele 20 din lume dacă lucrurile continuă la fel! Păcat de acest meci, dar sperăm să-l uite repede.
Corespondență din Londra (Marea Britanie)
Valentin LUPU (text și foto)