ProSport la Wimbledon. Hănescu a trăit privilegiul a 68 de minute istorice în Anglia
Chiar dacă a totalizat doar cinci game-uri, Victor Hănescu (48 ATP) a trăit privilegiul a 68 de minute istorice în regatul lui Roger Federer (3 ATP), Centre Court-ul de la Wimbledon. Elvețianul s-a impus în trei seturi
Hăne (31 de ani) a cedat în primul tur, scor 3-6, 2-6, 0-6. Elvețianul îl va întâlni în turul secund pe ucraineanul Sergei Stakhovsky
Operă ce se anunță în trei acte la inaugurarea ediției 2013 a Wimbledon Championships. Până ce tenorul Federer să calce primul pe scena de un verde crud, arena freamătă de dorul revederii eroului cu șapte trofee în colecție. Aplauze ca la Covent Garden. Și nu doar pentru elvețian! Victor pășește apăsat. Deja a câștigat ceva. Plus tragerea la sorți. Alege primirea. Să fie din respect, oare? Se lasă o liniște mormântală. Iar Roger servește. Publicul îl soarbe din priviri. Murmurul se transformă în ovații. E cel din totdeauna! Când obține break-ul rapid, pentru 2-0 jurnaliștii încep deja să-și redacteze cronicile.
Bățul de chibrit… și focul stins
În cele 24 de minute ale primului set, Hăne își trăiește punctele de glorie. Un as, spre mirarea doamnei cu fular roz, ochelari de soare și palmele împreunate. La 80 de ani și mai bine a văzut multe pe centralul londonez, dar niciodată un român la întâlnirea cu istoria. Un „C mon Victor!” justificat se aude dinspre ultimele rânduri. Toți vor spectacol! Și au parte! Se delectează privind ecranul gigant la câte un challenge solicitat de Federer, apoi de Hănescu, ultimul însoțit de un oftat prelung, în două reprize. Între urma mingii și linia laterală nu rămâne loc nici de un băț de chibrit. Și totuși, e out.
Regele și 13.000 de spectatori
Cu meciul în sine, s-au lămurit: Federer rămâne și spre 32 de ani stăpânul ierbii pe care doar Nadal i-a zdruncinat temporar supremația. De „C mon Roger!” n-ar mai fi nevoie. Respectul rămâne la el acasă și la 2-0 la seturi și 3-0 în manșa a treia, când un lob al bucureșteanului stârnește cele mai zgomotoase aplauze. Minutele se scurg greu în mintea și în racheta lui Hănescu. Numai 68 la final, pentru 3-6, 2-6, 0-6 și una din cele mai scurte întâlniri de trei din cinci seturi găzduite vreodată de arena centrală de la Wimbledon. De-acum, 13.000 de oameni se ridică simultan în picioare și mulțumesc cuprinși de emoție. Regele a venit încă un an acasă. Trăiască Regele!
Ce nu știați despre Wimbledon
Wimbledon-ul este cel mai mare eveniment sportiv de sine stătător anual de pe continent din punctul de vedere al operațiunilor de catering. Staff-ul numără în jur de 1.800 de persoane. Luând în calcul ce s-a consumat în anii precedenți, organizatorii se așteaptă la cifre record pentru 2013:
12.000 kg de somon,
28.000 kg de căpșuni englezești,
32.000 de porții de fish and chips,
190.000 de sandvișuri,
135.000 de porții de înghețată,
300.000 de cești de ceai și cafea,
250.000 de sticle de apă,
30.000 de litri de lapte,
100.000 de halbe de bere,
25.000 de sticle de șampanie,
207.000 de prânzuri servite
Un oficial are drept singură sarcină aceea de a se asigura că jucătorii sunt gata și vor intra pe arena centrală și pe terenul numărul 1 la momentul potrivit îmbrăcați conform codului vestimentar privința culorilor (echipament alb), cât și a publicității. Camera în care jucătorii așteaptă este situată chiar sub Loja Regală. Deasupra intrării pe terenul central, pe unde jucătorii trec, se găsește inscripția din poemul „If” al lui Rudyard Kipling: „Dacă poți, întâlnește-te cu triumful și dezastrul/ Și tratează-i pe acești doi impostori exact la fel”.
Premiile în bani s-au introdus odată cu intrarea în Era Open, la ediția din 1968. De-a lungul anilor, au crescut de aproximativ 850 de ori, totalizând de la 26.150 de lire, până la 22.560.000 de lire în 2013, dintre care 1.600.000 revin fiecărui campion la simplu.
54.250 de mingi este media folosită pentru turneu
Corespondență din Londra (Marea Britanie)
Valentin LUPU