Punctele ATP vor fi tot mai greu de atins! ITF înăsprește condițiile, pentru a separa mai clar ‘profesioniștii’ de amatori. STUDIU DE CAZ: românul Răzvan Sabău figurează, la 40 de ani, cu 1 punct ATP!
Federația Internațională de Tenis a anunțat că atribuirea punctelor ATP va fi limitată în următorii doi ani: în 2020, circuitul ITF în care evoluează majoritatea sportivilor români nu va mai acorda puncte ‘valabile’ în ierarhia mondială.
Federația Internațională de Tenis dorește să reducă numărul de jucători profesioniști. La finalul lui 2018, numărul acestora ar trebui redus până la 750, iar pentru 2020 ținta este de a avea doar 405 de tenismeni profesioniști. Astfel, dacă în acest an un titlu în cele mai puternice turnee masculine organizate sub egida ITF, în valoare de 25.000 de dolari plus ospitalitate, este recompensat cu 35 de puncte ATP, în 2019 îi va aduce învingătorului doar 5 puncte ATP, iar în 2020 – niciunul! – notează Tennis World.
În schimb, va fi introdus un circuit ITF Transition, care va permite ‘promovarea’.
Dacă s-ar trage linie acum, conform criteriilor pentru 2020, România ar avea un singur jucător profesionist!
32 de jucători din România punctează acum în clasamentul ATP, având cel puțin un punct ATP câștigat. Marius Copil este, detașat, numărul unu în România, fiind aproape de a aniversa un an neîntrerupt petrecut în prima sută mondială (la începutul lunii mai). În 2017, niciun jucător român nu a reușit să câștige, la simplu masculin masculin, vreun trofeu ATP sau Challenger – o contraperformanță în sine.
Între primii 750 de tenismeni ai lumii – cât ar trebui să rămână la finalul lui 2018, România are cinci jucători: Marius Copil, Dragoș Dima, Adrian Ungur (a jucat doar un meci în Cupa Davis din octombrie 2017 până în prezent), Nicolae Frunză (20 ani) și Vasile Antonescu.
Între primii 405, cât ar trebui să rămână în 2020, România are un singur reprezentant în această săptămână, Dragoș Dima fiind, la limită, în afară.
De ce se schimbă regulile?
Federația Internațională de Tenis dorește să ușureze accesul tinerilor jucători către elita tenisului, prin introducerea ITF Transition Tour. Pe de altă parte, este o acțiune care, prin reducerea numărului de jucători profesioniști, caută să egalizeze câștigurile, nivelul și să elimine cazurile care provoacă limitele simțului comun.
Luăm exemplul României. Dintre 32 de jucători care punctează în clasamentul ATP, șapte au un singur punct ATP în ‘cont’. Cinci dintre aceștia sunt tineri jucători. Însă, la egalitate cu aceștia, este și Răzvan Sabău, un jucător de 40 de ani, cu un singur turneu jucat în 2017, în luna august. În 2016, Răzvan Sabău – antrenor deja consacrat în peisajul românesc – a jucat un meci în decembrie, în 2015 nu a evoluat deloc, apoi are trei meciuri în 2014, 10 turnee în 2013. Conform actualului sistem de punctaj, Răzvan Sabău este încă jucător profesionist. Situația se repetă, de-a lungul anilor. Iată ce spunea Adrian Cruciat, într-un interviu ProSport din 2014:
‘Ultimul tău meci a fost la jumătatea lui 2013, în iunie…?
Da. De fapt ultimul meci serios a fost prin 2010. Așa, am mai avut un turneu Futures, dacă a fost în București și am fost mai liber în week-end. Mă înscriu și mai joc un turneu, el este contorizat ca atare și așa am mai avut clasament ATP, pentru că m-am calificat la vreun turneu Futures”, explica Cruciat
Noile reguli ATP nu i-ar mai permite, unui jucător care se înscrie pentru ‘o miuță’, să puncteze alături de profesioniști sau de jucătorii tineri care încearcă să urce printre cei mai buni, după juniorat.