Radu Albot a scris istorie pentru Moldova: a câștigat primul titlu ATP al carierei și îl depășește la încă un capitol pe #1 din România. Del Potro, start întârziat semi-eșuat. Tsitsipas simte din nou puterea zeilor și frații Bryan au revenit! Reperele săptămânii în ATP
Radu Albot este unul dintre performerii circuitului masculin la această oră: într-o săptămână cu un turneu ATP 500 și două ATP 250, moldoveanul și-a trecut în cont primul titlu al carierei. Dacă vă era dor: Tsitsipas dă o primă lovitură post-Australian Open, iar frații Bryan au ridicat un trofeu deasupra capului, în echipă, după aproape un an.
ProSport vă propune o retrospectivă a reperelor săptămânii abia-încheiate în circuitul ATP.
1. „Băiatul de aur” al Moldovei
Radu Albot a câștigat, duminică, primul titlu ATP al carierei, la Delray Beach. La 29 de ani, basarabeanul a adus primul titlu din istorie țării sale, reușind totodată un salt până pe poziția 52 ATP. Jucătorul care vorbește fluent românește și care s-a antrenat în repetate rânduri alături de băieții noștri se laudă acum cu un personal best în materie de clasament ATP mai bun decât al lui Marius Copil (ajuns cel mai sus pe locul 56 ATP). Arădeanul a jucat două finale ATP 250 anul trecut, însă încă se luptă pentru un prim titlu.
Radu Albot a avut un parcurs extrem de greu spre trofeu, debutând cu o victorie în minimum de seturi în fața uriașului ivo Karlovic (7-6/2, 6-4) și legând apoi patru victorii în set decisiv. Albot l-a învins în turul doi pe talentatul, dar capriciosul Nick Kyrgios (6-2, 3-6, 6-3), în sferturi a trecut de cel mai puternic adversar prin prima pozițiilor în clasamentul mondial – 1-6, 6-3, 7-6/5 cu Steve Johnson (34 ATP), l-a cotonogit apoi pe Mackenzie McDonald în semifinale după ce americanul câștigase primul set, luând seturile 2 și 3 cu 6-0, iar în finală a salvat trei mingi de meci înainte de a-l depăși pe britanicul Daniel Evans, 3-6, 6-3, 7-6/7.
„Este incredibil. Muncești atât de mult, muncești o viață întreagă, întreaga ta carieră și până la urmă câștigi un titlu. Este un sentiment grozav. Nu pot să descriu în cuvinte. Am avut multe ținte de-a lungul anilor. Să intru în top 500, apoi când am ajuns acolo – mi-am dorit Top 300, apoi Top 150. Acum îmi doresc Top 50 și sunt foarte, foarte aproape de asta. Mă întrebați dacă în copilărie am visat că voi ține un trofeu în mâini? Nu, pentru că este un sport greu. Toți joacă bine. Joci cu un băiat de pe locul 200 și poți să și pierzi. Este o luptă atât de fizică și de mentală. Este o surpriză și pentru mine că am câștigat, dar mă bucur. Am jucat foarte bine toată săptămâna. Este greu să câștigi cinci meciuri la rând în circuitul Challenger, darămite în ATP. Acum am 5-0 în săptămâna asta și mă simt bine. Sper să continui.
În momentul ăsta, nimeni nu mai joacă tenis profesionist în țara mea. Nimeni nu mai are măcar un punct ATP. Tenisul este un sport în care este greu să răzbați, dar sper că va mai veni un jucător din Moldova, care nu se va mai numi Radu Albot și care va câștiga un trofeu și va aduna puncte ATP”
Radu Albot, pentru ATP
2. Startul întârziat de sezon al lui Del Potro a fost complicat
La patru luni de la ultimul meci disputat în circuit, Juan Martin del Potro a revenit pe teren la Delray Beach. Argentinianul s-a accidentat la Masters-ul de la Shanghai, în octombrie anul trecut, a lipsit de la Paris, de la Turneul Campionilor și de la Australian Open, din cauza unei rupturi la nivelul genunchiul drept. În consecință, pentru a treia oară în ultimii patru ani, DelPo și-a început sezonul la acest turneu american, a obținut două victorii, dar s-a oprit în sferturi, învins de limitele fizice, mai mult decât de americanul McDonald.
Del Potro a intrat la primul meci purtând benzi de protecție în jurul genunchiului și recunoștea, la final, că încă resimte dureri. La meciul al doilea, a apărut bandaj sub genunchi, iar în al treilea, deplasarea sa a fost vizibil diminuată, doar ambiția ajutându-l să ofere fanilor un set decisiv dus până la finiș.
Consecința: Del Potro și-a anunțat imediat retragerea de la Acapulco, turneu la care ar fi trebuit să li se alăture pe tabloul principal lui Rafael Nadal și Alexander Zverev.
3. Tsitsipas, la o lungime de Top 10
Stefanos Tsitsipas confirmă după „lovitura” de la Australian Open, acolo unde îl învingea pe Roger Federer și obținea o superbă calificare în semifinale. Grecul s-a impus la Marsilia, 7-5, 7-6(5) în finala cu Mihail Kukushkin, învingându-l pe parcurs și pe belgianul David Goffin (fost membru Top 8).
Este al doilea titlu ATP al carierei pentru jucătorul în vârstă de 20 de ani, care, cu cele 250 de puncte primite, a urcat pe poziția a 11-a în clasamentul mondial, protejatul lui Mouratoglou fiind pe trei în clasamentul punctelor pe 2019 – Race to London.
„Mi-am pierdut scânteia după Australian Open și simțeam frustrarea, pentru că mă temeam că nu o mai pot găsi. Săptămâna asta sunt extrem de fericit, pentru că mi-am regăsit acea foame. De asta muncesc – pentru a câștiga trofee. Este cea mai mare satisfacție”
Stefanos Tsitsipas, pentru ATP
4. Djere a devenit, oficial, „locotenentul” lui Djokovic
Laslo Djere a câștigat, duminică, turneul de 500 de puncte de la Rio de Janeiro, învingându-l pe mai tânărul Felix Auger-Aliassime (Canada, 18 ani) – scor 6-3, 7-5. Săptămâna de vis a lui Djere a început cu un succes în fața lui Dominic Thiem, cu dublu 6-3 – prima sa victorie în fața unui membru Top 10 și, la final, i-a asigurat un salt de 53 de poziții până pe locul 37 ATP, Djere devenind astfel jucătorul numărul doi al Serbiei, după Novak Djokovic.
Djere își amintește și acum de mesajul primit de la „Nole” în momentul în care a rupt bariera Top 100, de telefonul prin care același Djokovic îl invita să joace împreună, dublu, la Dubai, pe când încă nimeni nu miza pe el. Laslo iubește să pregătească dulciuri în bucătărie, este un fan al fotbalului american și recunoaște că este uimit de propria reușită – „niciodată nu am început bine un sezon. Adunam 8-9 înfrângeri la rând”
5. Mike și Bob Bryan, din nou la putere, după o finală „între frați”
Mike și Bob Bryan au câștigat, împreună, primul titlu după aproape un an, la Delray Beach. Monte Carlo 2018 era ultimul turneu adjudecat de cei doi, înainte ca Bob să se accidenteze la șoldul drept. Americanul în vârstă de 40 de ani, „stângaciul” familiei Bryan, s-a operat și a revenit pe teren cu un implant în zona afectată, iar acum, alături de Mike, a câștigat titlul cu numărul 117 al perechii.
A șaptea finală jucată de Mike și Bob Bryan la Delray Beach a fost una specială, întrucât de partea cealaltă a fileului s-au aflat tot doi frați, Ken și Neal Skupski (35 și 29 ani, din Marea Britanie). Frații Bryan s-au impus, 7-6(5), 6-4. Ultima dată când două perechi de frați s-au înfruntat într-o finală ATP a fost în iunie 1977, când Vijay și Anad Amritraj s-au impus în fața fraților John și David Lloyd, 6-1, 6-2, la Queen’s (Londra).
„Suntem foarte, foarte, foarte încântați cu rezultatul acestei săptămâni. Așteptările noastre erau mai mici acum față de alte dăți. Am vrut să ne simțim bine și să ne bucurăm de timpul petrecut împreună. Nu am pierdut set în această săptămână și am gestionat bine momentele dificile. M-a ajutat mult să-l văd în toată această perioadă pe Mike evoluând atât de bine alături de Jack (n.r. – Sock), fiind numărul unu în lume. M-a ajutat mental și să revin, pentru că mi-am dat seama că se poate”
Bob Bryan, pentru site-ul ATP