Cu două sferturi rămase de disputat pe tabloul masculin la US Open 2019, Rafael Nadal se vede înconjurat în cursa pentru un patrulea succes al carierei la Flushing Meadows de cinci jucători care nu au cunoscut până acum gustul unei finale în turneele de Mare Șlem. Spaniolul, ajuns la 33 de ani, cu 18 titluri de Mare Șlem în CV plus alte opt finale, domină autoritar peisajul, fiind așteptat să profite de culoarul creat de disparițiile lui Novak Djokovic și Roger Federer de pe tablou. Cu o semifinală Daniil Medvedev – Grigor Dimitrov în locul așteptatului re-match Federer – Djokovic, presiunea a crescut pe umerii ibericului, care pare pentru mulți învingătorul logic în acest moment al US Open-ului.
Nadal mai are trei pași de făcut până la un evetual titlu, iar oamenii care îi pot strica planurile vin din generații diferite. Miercuri noapte, în jurul orei României 3:30, numărul doi mondial îl înfruntă pe argentinianul de buzunar Diego Schwartzman, într-un duel care începe cu același scor categoric la „directe” ca Federer – Dimitrov, 7-0 în favoarea lui Nadal. Chiar dacă argentinianul poreclit Peque (n.r. – în spaniolă, echivalentul lui Shorty – în engleză, sau Piticul) nu are victorie până acum în fața Matodorului, ar trebui să ne aducem aminte de duelul celor doi din sferturile Roland Garros 2018. Într-o zi cu cer acoperit și averse de ploaie, în care terenul îngreunat nu a jucat deloc în favoarea Regelui Zgurii, Diego a câștigat primul set în fața lui Nadal, cu un joc aproape perfect. Rafa a fost în pericol real, însă și-a pus ideile în ordine în timpul unei bine-venite întreruperi cauzate de ploaie, iar la reluare l-a pus la colț pe ultra-maratonistul din Argentina.
De la înfrângerea suferită la Masters-ul de la Madrid, în fața lui Dominic Thiem, Rafael Nadal este neînvins în sferturile de finală disputate, adunând 14 victorii consecutive. Începând cu finala din 2013 de la Vina del Mar, când ibericul era abia revenit pe teren după accidentare, Nadal nu a pierdut niciodată în fața unui alt argentinian în afară de Juan Martin del Potro (32-0 bilanțul lui Nadal). Cât de mare este provocarea pentru Diego Schwartzman este clar și prin prisma faptului că micuțul argentinian a pierdut toate cele 16 meciuri jucate până acum împotriva unor sportivi din Top 5.
Nadal va fi ținta clară a unor jucători flămânzi de rezultate.Matteo Berrettini a apărut pe scena mare a Grand Slam-urilor abia la Wimbledon 2019, semnând prezențe consecutive în săptămâna a doua în turneele de Mare Șlem. Atleticul Monfils a oscilat printre accidentări, cu scăderi de formă și nivel de concentrare, însă pare că și-a găsit o nouă motivație, mai stabilă, alături de iubita sa, Elina Svitolina, ajunsă deja în semifinale la US Open 2019. Grigor Dimitrov a întors la 180 de grade aspectul unui sezon modest abia cu victoria în fața lui Federer, iar în cazul lui Daniil Medvedev, jucătorul cu cele mai multe meciuri și victorii în US Open Series, „mumificat” aproape în timpul sfertului de finală cu Wawrinka, fiind acoperit cu benzi terapeutice pe brațe și picioare, nivelul resurselor de energie rămân necunoscute.
Rafael Nadal a cedat un singur set în drumul spre sferturile US Open 2019, având însă la fel ca și Grigor Dimitrov un meci mai puțin disputat, întrucât adversarul său din turul secund, Thanasi Kokkinakis s-a retras înainte de meci.
Cel mai impresionant aspect din jocul lui Nadal a fost serviciul. Ibericul și-a pierdut serviciul abia în optimi, în fața lui Marin Cilic, într-un set doi jucat de croat la un nivel diabolic. În turul trei, Hyeon Chung trebuie să se fi simțit ca Wang în fața Serenei Williams, nereușind să ajungă nici măcar o dată la minge de break pe lansarea ibericului.
Nadal a optat pentru un serviciu mai tare, mai agresiv. În consecință, a câștigat 111 din 133 puncte jucate cu primul serviciu de-a lungul a trei meciuri, având deci o rată de succes imensă, de peste 83%. Vitezele medii ale serviciilor lui Nadal au impresionat și ele: 186 km/h la primul serviciu și 157,3 km/h pe al doilea. Jim Courier anunța că Nadal servește acum la fel de puternic și de bine ca în 2010, atunci când, la sugestia unchiului Toni, Rafa făcea o schimbare la priza pe rachetă pentru a crește la serviciu – decizie care a avut un impact major în drumul ibericului spre primul trofeu al carierei la New York.
„Mi-am îmbunătățit serviciul în ultimii ani în special, iar anul ăsta un pic mai mult. Sunt foarte mulțumit acum de felul în care servesc cu mingea a doua. Am crescut viteza, ceea ce ajută. Mereu am știut că trebuie să îmi îmbunătățesc serviciul pentru a avea o carieră mai lungă și am lucrat din greu pentru acest lucru„, a declarat Nadal într-un interviu în timpul US Open 2019.
Creșterea dozei de risc la serviciu l-a făcut pe Nadal predispus la a comite mai multe duble greșeli (10 în turneu, 6 în partida cu Cilic), procentajul la frecvența primului serviciu având și ea de suferit, însă ibericul și-a asumat acest lucru și s-a descurcat excelent contra lui Cilic chiar și când frecvența primei mingi îi coborâse sub 50%.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER