REMEMBER | Adio, Grandstand. 2015, anul în care americanii au scos din uz o arenă pe care românii au suferit teribil, de la Andrei Pavel la Simona Halep sau Alexandra Dulgheru
În 2015, US Open-ul a aniversat 40 de ani de meciuri jucate în nocturnă – în ceea ce mulți jucători descriu ca fiind cea mai electrizantă atmosferă de pe un teren de tenis. Tot în 2015, ultimul dintre cele patru turnee de Mare Șlem din calendarul sportului alb a spus „Adio, Grandstand!”. A treia arenă ca mărime a complexului de la Flushing Meadows, cu o capacitate de 5.800 de locuri, va fi dărâmată și reconstruită, în cadrul proiectului de modernizare a Centrului Național de Tenis al USTA. Numele va fi transferat noului stadion, însă tenisul pierde o arenă încărcată de istorie, complet opusă uriașului Arthur Ashe. Pentru români, intima Grandstand, arena dată în folosință în 1978, aflată la propriu sub umbra Louis Armstrong Stadium, în partea de est a tribunei terenului al doilea de la New York, este o arenă a suferinței: jucătorii români au avut parte de meciuri de coșmar pe acest teren de-a lungul anilor.
2005, Grandstand, US Open: „Cneazul” simte forța lui Murray. Andrei Pavel, al 39-lea jucător al lumii, debuta pe Grandstand împotriva unui puști care abia împlinise 18 ani. Andy Murray intra pe tablou grație unui wildcard, de pe locul 122 ATP, și le-a dat dureri imense de cap fanilor români. „Cneazul” a suferit pe teren mai mult decât britanicul acuzat voalat de conaționali că ar fi avut un fizic fragil. Andrei Pavel a intrat greu în partidă, cedând primul set înainte de a se agăța de manșele doi și trei, pentru a prelua conducerea, 2-1. Fără meci câștigat în cinci seturi în carieră, cu o amintire frustrantă de la Wimbledon, acolo unde încheia în genunchi meciul cu Nalbandian, doborât fizic, Murray a împins totuși meciul în decisiv, apoi s-a desprins la 2-1 cu break în start de manșă a cincea. Degeaba au tresărit cu speranță fanii tricolori când britanicului s-a făcut rău, după trei game-uri în setul cinci: Andy a acuzat stări de rău de la căldură, a vomitat pe teren, provocând o întrerupere de 21 de minute în partidă, pentru ca oficialii să poată curăța terenul. Murray a pretins ulterior că băutura pe care o alesese special pentru a-și calma crampele de la nivelul picioarelor i-a făcut rău.
Mai mult, Andy și-a pierdut chiar și avantajul break-ului la reluarea partidei, dar nervii s-au mutat rapid, din nou în tabăra lui Andrei Pavel. Arbitrul l-a înfuriat cu un over-rule la minge de break, în favoarea lui Murray, iar cea mai vocală reacție a „Cneazului” până la final a fost tirada la adresa oficialului din scaun. „Am demonstrat că nu sunt atât de fragil. Este cea mai mare victorie a mea”, anunța la final de meci tânărul Murray. Pentru Pavel și pentru fanii români, a fost unul dintre acele meciuri cu deznodământ de neînțeles: 6-3, 3-6, 3-6, 6-1, 6-4 pentru Andy Murray.
2014, Grandstand, US Open: Simona Halep luată pe sus de „supraviețuitoarea” Mirjana Lucic-Baroni. Pentru Simona Halep, seria marilor rezultate în turneele de Mare Șlem s-a rupt brusc în 2014, în turul trei al US Openului. După finala de la French Open și o accidentare păcătoasă în debut de semifinală pe iarba de la Wimbledon, Simona părea pusă pe șine pentru o nouă calificare în careul de ași. Scenariul pe Grandstand a mers ca la carte în primele schimburi, Simona reușind break-ul. Chiar și bâlbâiala unui re-break, urmată de redresare și preluarea conducerii cu 3-2 o păstra în grafic. Lucrurile însă au mers din rău în mai rău, loviturile Simonei și-au pierdut incisivitatea iar Lucic – Baroni a început să pună cărămidă după cărămidă, pentru o surpriză, 7-6, 6-2, după o evoluție de nerecunoscut a Simonei, în ultimele 13 game-uri. Constănțeanca, dar și fanii săi, au avut de înghițit o primă înfrângere în fața unei jucătoare din afara Top 100 după o pauză de un an.
2015, Grand Stand, US Open: Alexandra Dulgheru chinuită de genunchi. Alexandra Dulgheru a intrart în duelul cu nemțoaica Angelique Kerber, după un scenariu cunoscut: dureri mari la genunchi, apărute în urmă cu săptămâni bune. Așa s-a explicat în mare parte cum, după un început cu două mingi de break pe serviciul lui Kerber, Alexandra a rămas în spate la 0-4. Într-o oarecare măsură, a fost un mic măcel, a 11-a favorită a competiției câștigând 6-3, 6-1, după o partidă care a durat doar 66 de minute.
- Până în 1997, atunci când a fost inaugurat Arthur Ashe Stadium, Grandstand a fost a doua arenă de la US Open.
- Grandstand a fost arena care a înregistrat primul meci din istoria US Openului încheiat cu toate seturile în tiebreak: în 1985, în faza sferturilor de finală, Steffi Graf, pe atunci o tânără speranță a Germaniei de doar 16 ani, trecea de favorita patru a competiției, Pam Shriver, cu 7-6 (7-4), 6-7 (4-7), 7-6 (7-4), după o luptă de două ore și 46 de minute.
- În 1993, aceeași arenă Grandstand era martora uneia dintre cele mai mari răsturnări de scor din istoria sportului alb: Wally Masur reveanea de la 0-5 în setul decisiv, cu șapte game-uri consecutive, pentru a-l învinge pe australianul Jaime Morgan.
- Cel mai lung tiebreak din istoria primului turneu de Mare Șlem care a introdus acest format prescurtat de încheiere a setului s-a jucat tot pe Grandstand: în 1993, Goran Ivanisevic l-a învins pe Daniel Nestor în minimum de seturi, 6-4, 7-6 (7-5), 7-6 (20-18). Coincidența face ca cel mai lung tiebreak de pe tabloul feminin să se fi jucat pe aceeași arenă – 17 – 15 pentru Maria Kirilenko în setul doi al unui duel din 2011 cu Sam Stosur, câștigat în cele din urmă de australiancă.