REPORTAJ VIDEO | Bun venit pe strada Roger Federer, coloană vertebrală a întregului univers sportiv din Basel

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 13 poze

Bun venit pe strada Roger Federer. GPS-ul mașinii nu o găsește. Nu cel clasic, care echipează pe mai toate mașinile elvețiene. Google Maps, da.

Nu ești în orașul în care s-a născut legenda tenisului mondial. Acela ar fi Basel-ul, același oraș în care circuitul ATP programează un stop  în seria ATP 500 – mai exact, turneul cu cel mai bun marketing, cum a decretat Asociația Tenismenilor Profesioniști.

Ești în cel mai mare oraș bilingv al Elveției, Biel / Bienne. Franceza și germana se completează pe străzi și în centrele comerciale la fel de natural și de armonios precum în conferințele de presă ale lui „Mister Perfect”.

Bun venit pe Roger-Federer-Allee.

Simți gustul succesului și al istoriei de cum vezi o sală de sport, marcată Swiss Tenis. Este de un gri curat, dar nu tern, are finisaje roșii și o eleganță aparte. Se numește „Karl-Heinz Kipp National Tennis Center”, aducând omagiu unui miliardar de origine germană, de 3,8 ori mai bogat decât Ion Țiriac – potrivit cotațiilor Forbes, care a început în comerțul de haine, a făcut avere din imobiliare, iar acum ține ‘ca hobby’, nu ca sursă de venit, trei zone hoteliere de lux din Elveția. Și simți gustul succesului, pentru că te întâmpină o imagine a bucuriei Elveției după câștigarea Cupei Davis din 2014.


Un pic de sport spre Roger Federer Allee. Foto: Cezara Paraschiv

Federer și Wawrinka jubilează și se privesc, de o parte și de a alta a Salatierei de Argint. Nu te privesc pe tine în ochi, prin intermediul lentilei. Nu este nici o reproducere a celui mai exuberant moment al bucuriei echipei lui Severin Lüthi. Dar este clipa de istorie a tenisului elvețian – cu tușa de sobrietate și de eleganță specifică. Mai mult decât cele 19 titluri de Mare Șlem ale lui Federer, care aparțin întregii lumi și lui, doar lui – în primul rând. Într-o zi ploioasă de octombrie, pielea ți se zbârlește sub haină.


Echipa care a atins Everestul pentru Elveția, omagiată. Foto: Cezara Paraschiv

Este prezentă și echipa de Fed Cup, la capătul celălalt al bannerului mare, de întâmpinare. Este un teren public, la care bancherii Elveției iubesc să vină pentru orele de relaxare, care se încheie la Restaurantul „Top Spin”. Puțin bizar, nu?, având în vedere că tocmai topspinul l-a chinuit pe Federer și reverul său ani la rând. Accesul se poate face și din Roger-Federer-Allee, dar de regulă, se intră pe celelalte laturi.


Dacă ești fan al tenisului, cel mai probabil îți vei dori un selfie alături de acest indicator. Foto: Cezara Paraschiv

Aleea Roger Federer. Este izolată și pustie, pentru că rolul ei este să facă legătura. Te duce până la Tissot Arena, singura sală polivanentă din Biel / Bienne. Construită între 2012 și 2015, are teren de fotbal, teren de hochei, pistă de patinaj în aer liber, pistă de curling, magazine cu profil sportiv, supermarket și restaurante. Arena împrumută pentru zece ani numele producătorului de ceasuri elvețiene Tissot, parte a grupului Swatch.


85.600 de metri pătrați măsoară Tissot Arena, echivalentul a 12 terenuri de fotbal. Foto: Cezara Paraschiv

340 metri lungime și 100 metri lătime măsoară Tissot Arena

397 de toalete și grupuri sanitare sunt disponibile la Tissot Arena

77 milioane de franci elvețieni a costat construirea Tissot Arena – echivalentul a 66 de milioane de euro

120 milioane de franci s-au cheltuit ăentru întreaga infrastructură a complexului – 103 milioane de euro


Un loc de vis pentru pasionații de hochei. La Tissot Arena se joacă meciurle de acasă ale EHC Biel. Foto: Cezara Paraschiv


Știați că, la Socii, delegația din Elveția a fost a patra cea mai medaliată în probele de curling? Au luat o medalie de aur și câte două de argint și bronz. Foto: Cezara Paraschiv

Tot din Roger-Federer Allee, dai în „Chemin du Tennis”, unde o clădire foarte roșie, aparține tot de Swiss Tennis. Doar o parcare se află, propriu-zis, pe Roger Federer Allee. Dar și în tenis, Federer este izolat, departe, pe o alee a lui, nu-i așa?

Oficial, Tissot Arena se află pe Bulevardul Sporturilor, în care se ‘varsă’ Roger-Federer Allee. De la celălalt capăt al aleii Roger Federer, veghează un deal – zona verde-arămie care întărește aerul din zonă. Roger-Federer-Allee este ca o coloană vertebrală a întregului univers sportiv din Basel. Este o inimă care bate discret, dar fără de care nu ajungi nicăieri. Zona este încă în reamenajare. În 2018, promite să fie și mai spectaculoasă. Dar spiritul lui Roger veghează. De la Înălțimea Sa.


Ah, și mașinile nu au voie mai departe, în față, din Roger Federer Allee. Foto: Cezara Paraschiv


Copilul care a rescris ordinea mondială. În tenis. Și marketing sportiv. Și la secțiunile ‘modele’ și idoli.


REMEMBER Roger Federer a fost mic, iar pentru el, drumul a început în rândurile copiilor de mingi. S-a antrenat luni bune indoor și așa își explică apetitul pentru jocul în sală. Și adaptabilitatea ridicată. Din cauza multelor zile de toamnă ploioase și a zilelor de iarnă parcă nesfâtșite, în care a trebuit să bată mingea la adăpostul acoperișului. A fost copil de mingi și, în 1993, primea o medalie la finalul întrecerii de la Basel, la capătul finalei dintre Edberg și Stich. În 2017, le-a dat el medalii copiilor de mingi, după al optulea trofeu câștigat la Basel. În Elveția, totul se leagă.

Publicat: 01 11. 2017, 16:23
Actualizat: 01 11. 2017, 20:11