Robocop Simona. Șapte accidentări în doi ani pentru Halep, cele mai multe ale unei jucătoare din Top 10

În iunie 2013, Simona Halep a reușit să câștige primul trofeu al carierei, la Nurnberg. Iar performanța reușită pe zgura germană s-a dovedit o rampă de lansare către topul mondial. Alte șase trofee au intrat ulterior în vitrina constănțencei, pe lângă care a mai atins și sfert de finală la Australian Open 2014, primul turneu de Grand Slam al anului, semifinală la Indian Wells și finală la Madrid.

  • Simona a declarat la sosirea în capitală că sunt șanse mari să participe la Roland Garros. Trebuia să efectueze joi un RMN, dar a amânat analizele pentru vineri, când va afla cu exactitate dacă leziunile sunt grave.

Însă aceste realizări prin care s-a propulsat pe a cincea poziție a lumii (a patra de săptămâna viitoare) au fost urmate de accidentări sau eșecuri care au generat semne de întrebare. Ultima, miercuri, la Roma, când Simona s-a retras din faza optimilor, unde trebuia să o întâlnească pe Suarez Navarro (14 WTA), din cauza unor probleme la mușchii abdominali. ProSport a vorbit cu fizioterapeutul Horia Racolța, cel care se ocupă și de forma fizică a lui Patrick Ciorcilă (17 ani), un puști de viitor al tenisului românesc. Clujeanul a găsit explicațiile pentru fragilitatea jucătoarei în vârstă de 22 de ani, atrăgând și atenția asupra posibilelor urmări provocate de către leziunile mușchilor abdominali.

Ar putea absenta între o lună și trei luni, în cazul unei inflamații a mușchilor abdominali

„Inflamațiile mușchilor abdominali sunt grave și te pot ține departe de teren între o lună și trei luni. În aceste condiții, Halep ar putea rata Roland Garros, care se desfășoară în perioada 25 mai – 8 iunie, peste 10 zile. Pentru Simona ar fi bine să aibă o leziune minoră și probabil din această cauză s-a și retras de la Roma, pentru a nu agrava situația. E posibil să fi resimțit o problemă mai veche, au tratat-o pe moment la Madrid, iar la următorul turneu n-a mai putut forța. Problemele la mușchii abdominali se transmit în general de la picioare, iar acestea apar de cele mai multe ori și în cazul fotbaliștilor”. Simona a declarat la sosirea în capitală că sunt șanse mari să participe la Roland Garros. Trebuia să efectueze joi un RMN, dar a amânat analizele pentru vineri, când va afla cu exactitate dacă leziunile sunt grave.

„A luat decizia cea mai bună”

„A luat decizia cea mai bună, aceea de a lua o pauză, pentru a se recupera 100% și a nu mai continua cu dureri. Staff-ul ei cunoaște cel mai bine situația și e posibil că noi să nu știm cu exactitate problema de care suferă. Eu întotdeauna caut să ascund durerile pe care Patrick le are, pentru că și el a trecut la un nou nivel, joacă mai mult în turnee Challenger. E bine ca adversarul să nu-ți cunoască slăbiciunile, mai ales cele de natură fizică, pentru că atunci va forța pe partea cu sensibilă”.

„Problemele fizice apar din cauză că nu există un echilibru”

Horia Racolța a vorbit și despre accidentările pe care Simona le-a suferit în diverse zone ale corpului de-a lungul timpului: deget, gleznă, tendonul lui Ahile, coapsă, șold, dureri la coloana vertebrală, leziuni la umăr sau abdomen:

„Aceste probleme diverse apar din cauza faptului că nu există acel echilibru, la care un jucător de top este obligat să ajungă. Fiind dreptace, e posibil să nu mai lucreze partea stângă sau nu insistă cu exercițiile pentru toate clasele de mușchi.Totul ține de pregătirea fizică, trebuie ca un tenismen să se afle într-un echilibru muscular, altfel poate claca în timp”.

Simona Halep, primind îngrijiri medicale în timpul primului turneu pe care l-a câștigat în carieră, Nurnberg 2013.

Accidentărille pe care Simona le-a suferit în trecut și care au forțat-o să se retragă din diverse turnee

Halep a avut de-a lungul carierei probleme fizice repetate, însă acestea au apărut în diferite zone ale corpului. De notat este faptul că din cele opt accidentări, patru s-au produs în 2014 și trei în 2013.

  • 21 iulie 2010 – accidentare la umărul drept
  • 09 august 2012 – accidentare la coapsa stângă
  • 13 februarie 2013 – probleme în zona lombară (Simona a datorat ascensiunea ei tratării respectivelor dureri)
  • 18 iulie 2013 – accidentare la șold
  • 19 februarie 2014 – inflamația tendonului lui Ahile
  • 17 martie 2014 – intervenție chirugicală la degetul mare al piciorului drept
  • 17 aprilie 2014 – entorsă la gleznă (a suferit-o în timp ce se afla în pauză, înainte de Fed Cup, dar s-a recuperat până la startul barajului cu Serbia).
  • 14 mai 2014 – accidentare la mușchii abdominali

Halep, cea mai accidentată jucătoare din Top 10

Numărul accidentărilor oficiale ale jucătoarelor din Top 10 în ultimii doi ani, timp în care Simona a suferit șapte astfel de probleme:

  • Serena Williams (1 WTA) – 3
  • Li Na (2 WTA) – 0
  • Agnieszka Radwanska (3 WTA) – 3
  • Victoria Azarenka (4 WTA) – 5
  • Simona Halep (5 WTA) – 7
  • Petra Kvitova (6 WTA) – 0
  • Maria Șarapova (7 WTA) – 1
  • Jelena Jankovic (8 WTA) – 1
  • Angelique Kerber (9 WTA) – 2
  • Dominika Cibulkova (10 WTA) – 4
Publicat: 15 05. 2014, 21:00
Actualizat: 16 05. 2014, 19:37