Roger Federer s-a calificat pentru a 16-a oară în carieră în semifinalele Turneului Campionilor, din 17 participări.
La 38 de ani, elvețianul l-a învins, joi, pentru prima dată în ultimii patru ani pe sârbul Novak Djokovic, 6-4, 6-3, la finele unei evoluții perfecte. Pentru cei care s-au întrebat cât de mult va fi bântuit elvețianul de fantoma finalei de la Wimbledon, sau câte resurse mentale mai are acesta să i se opună lui Djokovic, răspunsul a venit ca o doză de Triplu Sec.
După un debut palid la Nitto ATP Finals, Federer, cu câteva reglaje fine realizate în duelul cu Matteo Berrettini, a ajuns la potențialul maxim tocmai la ceea ce, pe hârtie, ar fi trebuit să fie cel mai dur meci al Grupei Bjorn Borg.
Federer a avut un aliat evident în tribunele din O2 Arena, dar jocul arătat a justificat din plin entuziasmul dintr-o sală arhiplină. „Atmosferă formidabillă, un adversar formidabil, este incredibil de special. Este o seară pe care am savurat-o de la început. Am jucat fantastic și cred că a trebuit să o fac. A fost magic”, a transmis, vizibil emoționat, jucătorul cu 20 de titluri de Mare Șlem în palmares.
Roger a servit impecabil, livrând în statistică cifre pe care te aștepți să le vezi doar la jucătorii de peste 2 m. A câștigat la zero patru dintre cele nouă game-uri pe lansare, a trimis 12 ași și nu a pierdut punct pe mingea a doua în întreg primul set. În fața omului considerat a fi cel mai bun jucător de retur din lume, Federer nu a cedat decât trei și, respectiv, patru puncte în spatele primului serviciu în cele două seturi disputate.
Astfel, s-a creat un dezechilibru evident care a apăsat pe umerii lui Djokovic, care începuse meciul variind de la punct la punct tactica.
Apoi, Federer a atacat enorm. În primul set, a ținut 2 din 3 schimburi sub cinci lovituri și doar cinci puncte au depășit nouă lovituri (patru dintre acestea fiind câștigate de Djokovic). În setul doi, două schimburi de mingi au mai avut cel puțin nouă lovituri. Aici, viteza lui Federer a fost dublată de precizie. Deși a declanșata atacurile prompt, elvețianul nu a comis decât o singură greșeală în primul set și patru – în al doilea, în timp ce contorul a urcat în dreptul winners până la 23.
Federer a reușit break-ul devreme în primul set, la 1-1, după ce beneficiase de o șansă și în game-ul inaugural. Djokovic are multe să își reproșeze: a deschis game-ul cu două duble greșeli, apoi, testat cu insistență pe rever, a trimis în fileu. Până la final de prim set, misiunea lui Federer a fost evidentă: să apere break-ul, iar lucrurile i-au mers perfect, elvețianul reușind as chiar și cu serviciul doi.
Startul setului doi a fost intens, cu Djokovic revenind de la 15-40 în deschidere și reușind unicul passing cu adevărat impresionant al meciului. În game-ul al doilea, încercând să ajungă dintr-un colț în celălalt trasoarele lui Federer, Djokovic a resimțit disconfort la cot. Două forehanduri curate, în lung de linie, au indicat însă că lucrurile sunt în ordine pentru sârb. Momentul decisiv avea să consume totuși doar câteva momente mai târziu, când cu o dreaptă vioaie, Federer i-a anulat numărului doi mondial unica minge de break în partidă.
Break-ul a venit pe fondul sonor al unui Let’s go Roger! cântat cu foc de întreaga tribună. Djokovic a ratat din nou consecutiv, iar Federer l-a executat cu o diagonală pentru care sârbul lăsase terenul descoperit.
Break-ul din final, cedat la zero de Djokovic, a fost consecința întregii presiuni aplicate de Federer, fără ca elvețianul să slăbească vreo clipă ritmul.
Federer și-a demonstrat o dată în plus virtuozitatea în condițiile aparte din sălile care găzduiesc, deja tradițional, Turneul Campionilor. Totodată, elvețianul a redus difrența la meciurile directe cu Djokovic (23-26).
(?@TennisTV ) pic.twitter.com/0J0nCigSSl — doublefault28 (@doublefault28) November 14, 2019
(?@TennisTV ) pic.twitter.com/0J0nCigSSl
— doublefault28 (@doublefault28) November 14, 2019
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER