De 145 de ori a fost testată Simona Halep în ultimul deceniu în timp ce Federer recunoaște că a fost supus mai puțin controalelor doping în această perioadă. „Stau la Dubai de zece ani şi am fost testat o singură dată acolo” i se pare în neregulă elvețianului. „Ofițerii doping au venit pentru că erau Jocurile Asiatice !” nu a uitat să dea detalii elvețianul.
„Ești mereu conștient că (n.r. ofițerii doping) îți stau în ceafă și că ar putea veni în orice moment, la o oră la care nu te aștepți. Odată ce nu mai joci, totul dispare, te simți destul de relaxat, uşurat că poți să trăiești din nou normal după 25 de ani”, nu ascunde Federer care nu crede ca tenisul are probleme cu dopajul.
„Probele de sânge ar trebui păstrate zece ani, astfel încât jucătorii de tenis să ştie că pot fi pedepsiţi retroactiv”, a insistat Federer care recunoaște că a fost testat mai mult în Elveția deoarece un ofițer doping locuiește chiar în orașul lui natal, Basel.
Regulamentul ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului) prevede ca jucătorii de tenis să furnizeze date legate de locul şi orele de disponibilitate, pentru a putea fi controlaţi, în orice moment. Pentru trei absenţe de la controalele inopinate, Codul mondial antidoping prevede o suspendare de doi ani, care poate fi redusă la jumătate în cazul în care există circumstanţe atenuante.
„A venit să mă vadă a doua zi după operaţie şi o săptămână mai târziu. Aş vrea să fie la fel peste tot şi să fie corect”, a povestit Federer care a cerut intensificarea controalelor doping odată ce scoțianul Andy Murray solicitase creșterea masivă a numărului acestora. „Când te retragi realizezi, wow, că stresul dispare! La doping trebuia să completăm formularele în fiecare zi, timp de o oră în timpul zilei, oriunde ne aflam”, a mai povestit elvețianul despre angoasa pe care i-a produs-o un ofițer de doping, care îl trezește cu „noaptea-n cap” la orele 5.
„Poate sunt eu naiv şi îi cred pe jucatori, am încredere în ceea ce fac. Cu siguranţă, după ce au fost prinşi îţi schimbi părerea şi zici ” admite Federer care a recunoscut că s-ar fi așteptat la altceva din partea Mariei Sharapova, odată ce rusoaica a fost prinsă dopată cu Meldonium: „Am fost surprins, credeam că o să-şi anunţe retragerea. Asta arată că jucătorii cunoscuți pot fi prinşi în sistem. Pare că funcţionează”.
„Verificam de patru ori tot ce luam!”, a dezvăluit Federer chiar dacă a recunoscut că puteau să apară probleme când nu ezita să își facă poftele, uneori zilnic: ca și Simona Halep, elvețianul își începe ziua cu „ceva dulce”, de regulă o vafă de casă cu compot de fructe proaspete la care, uneori, adăuga o cafea. Cu două ore înaintea unui meci, Federer mânca, obligatoriu, paste cu un sos ușor, posibil și că este plătit, în baza unui contract de 40 de milioane de dolari, de familia Barilla care câștigă anual 3,7 miliarde dolari.
În urma cu 5 ani, tot la Basel, întrebat de ProSport, Roger Federer își declara admirația pentru Halep imediat ce Simona devenise numărul 1 mondial:
„Nimeni n-ar trebui să-i ia nimic din reușita Simonei Halep. A avut de multă vreme un vis și l-a împlinit. Merită să fie numărul unu mondial și trebuie respectată, chiar dacă nu a câștigat un turneu de Mare Șlem (n.r Halep a cucerit primul ei titlul de Grand Slam la Roland Garros 2018). Nu doar acestea contează. Ea muncește foarte mult, arată în formă, participă în foarte multe turnee, ceea ce ar merita o recompensă. Eu sunt foarte fericit pentru ea”.
„Nu va mai exista niciodată un alt Roger și sunt recunoscătoare că am avut ocazia de a juca în aceeași eră cu el”, au fost cuvintele Simonei odată ce Federer a jucat, în septembrie (n.r. înainte cu două săptămâni ca Halep să fie notificată de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, pe 29 august, la US Open), ultimul lui turneu la Londra, în O2, arenă unde el a organizat, prin agenția sa de management si marketing „Team 8”, meciul Europa – Restul Lumii.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER