Roger Federer – Ivan Ljubicic, argumentele de o logică perfectă din spatele unei alegeri improbabile
Roger Federer a făcut o schimbare extremă în echipa sa, înlocuindu-și idolul copilăriei, care i-a fost antrenor timp de doi ani, cu un coleg de generație, un sportiv cu doar doi ani mai în vârstă, retras însă din tenisul de înaltă performanță de trei ani. Privind din exterior, surprinzătoare a fost nu atât despărțirea jucătorului cu 17 titluri de Mare Șlem de Stefan Edberg, cât mai ales cooptarea lui Ivan Ljubicic în staff – un jucător al cărui palmares nu se poate compara cu cel al viitorului său elev, și un antrenor care nu a apucat să își probeze valoarea, singura sa experiență din colțul tehnic fiind alături de Milos Raonic, pe care l-a dus în Top 10, însă nu și către trofee de Mare Șlem. Considerat de mulți cel mai mare jucător de tenis al tuturor timpurilor, Federer a oferit în weekend, la Dubai, încă o mică lecție sportului alb și fanilor, explicând cu argumente de o logică perfectă, extrem de limpezi și de convingătoare ce are de oferit croatul Ljubicic.
- Stefan Edberg s-a lăsat cu greu convins să revină în circuitul ATP, după ce în 2008 își luase angajamentul de a juca din când în când în circuitul legendelor. Mandatul său inițial alături de Federer a fost unul restrâns, mai apropiat de ideea de mentor, decât de cea de antrenor. Anunțul făcut de Roger Federer în decembrie 2013 preciza că Edberg se va alătura echipei sale „pentru cel puțin zece săptămâni în 2014”. Aportul suedezului s-a dovedit însă a fi unul mult mai important, acesta determinând decisiv noua filosofie de joc a lui Federer, precum și apariția „Sneak Attack by Roger”. Suedezul declara la jumătatea săptămânii că la început de 2015 a știut că acesta va fi ultimul său an alături de Federer.
De-a lungul carierei, Roger Federer a lucrat cu antrenori tineri, și a făcut și multe experimente:
- La 12 ani, elvețianul intra pe mâna lui Peter „Carts” Carter, un australian de 29 de ani chinuit de accidentări de-a lungul carierei de jucător profesionist, care își găsise refugiul în a antrena în Elveția.
- În 2000, șlefuirea diamantului Federer era preluată de Peter Lundgren, un suedez pe atunci în vârstă de 35 de ani, artizanul pătrunderii în Top 10 pentru Marcelo Rios. Colaborarea Lundgren – Federer a durat trei ani.
- Apoi Federer și-a permis să experimenteze: a testat mersul de unul singur în circuit, a apelat la serviciile reputatului Tony Roche (2006 – 2007), apoi echipa sa a primit o constantă importantă, în 2007, atunci când Severin Luthi, promovat căpitan-nejucător al Elveției după moartea lui Peter Carter (în 2002, în urma unui accident de mașină), a devenit antrenorul lui Federer pe durata întregului sezon.
- Jose Higueras a fost cooptat în echipă ca și consultant pentru sezonul de zgură în 2008, însă Federer a înregistrat cea mai drastică înfrângere în finala de la Roland Garros în fața rivalului său numărul unu, Rafael Nadal.
- În 2010, Federer a mizat pe cartea câștigătoare a lui Pete Sampras, angajându-l pe Paul Annacone (cel care a lucrat cu Sampras în perioada 1995 – 2002). Trei ani au lucrat cei doi Annacone și Federer.
- În decembrie 2013, Federer a aprins practic trendul super-antrenorilor, luându-l în colțul tehnic pe Stefan Edberg (48 ani în 2014), în aceeași pauză competițională în care Djokovic îl angaja pe Becker.
Pentru 2016, Roger Federer are un nou pariu, într-un an olimpic, cu un program mai aglomerat. Federer a câștigat un singur titlu de Mare Șlem în ultimii cinci ani (Wimbledon 2012) și are în față misiunea de a combate o dominație foarte similară cu ceea ce el însuși impunea în circuit în urmă cu câțiva ani. Ajuns la 34 de ani, tată a două perechi de gemeni, Federer argumentează extrem de logic alipirea lui Ljubicic unui angrenaj bine pus pe roate.
„Îl știu pe Ivan de foarte, foarte mult timp. Este un tip extraordinar și, în plus, pentru prima dată voi avea în staff un om care a jucat împotriva majorității celor pe care îi am eu de înfruntat pe teren. Am lucrat mereu cu antrenori care au jucat tenis într-o altă epocă, într-o altă generație. Cred că acesta este primul lucru care mă face să fiu entuziast. Abia aștept ca el să mi se alături la Dubai, dar, bineînțeles, între timp, Severin Luthi rămâne antrenorul meu principal„, a atras atenția Federer.
Elvețianul argumementează că o dată cu trecerea timpului, găsirea omului potrivit devine o provocare mai mare: „Severin și cu mine știm multe lucruri. Și ne punem întrebarea ce ne trebuie exact? Despici firul în patru și cercul se restrânge mult, nu sunt un milion de oameni care să se preteze jobului. Trebuie să fie compatibil cu echipa mea – și eu am o echipă foarte solidă: fizioterapeut, antrenor de fitness, agentul meu, soția mea, copiii mei. Acel nou membru trebuie să își găsească spațiul să poată spune ce are de spus și libertatea de mișcare. Dar în același timp, trebuie să fie și un familist într-o oarecare măsură, pentru că el trebuie să înțeleagă exact universul meu, viața mea. De aceea cred că și Stefan, și Paul Annacone, și practic toți cei cu care am lucrat – au avut copii. Este de mare ajutor, pentru că așa, ei înțeleg perfect întregul mecanism, înțeleg importanța familiei, pentru ei dar și pentru mine. Eu, unul, sunt un familist convins. Nu asta este prioritatea, dar este un lucru extrem de important pe care mulți îl uită – am patru copii și din acest punct de vedere, viața mea este extrem de aglomerată, într-un mod minunat„, mărturisește Federer.
Experiența lui Ivan Ljubicic, deși diferită față de tot ceea ce au pus pe tavă antrenorii din trecutul lui Federer, este considerată vitală de către elvețianul care deține cele ami multe recorduri din sportul alb. „Are experiență în circuit ca jucător și ca antrenor, vrea să câștige, vrea să mă facă un jucător mai bun, vrea să ajute echipa. Încrederea este extrem de importantă. Cred că de-a lungul timpului am avut cei mai buni antrenori la momentele oportune. În parte pentru că am avut noroc, în parte pentru că Federația i-a angajat, apoi pentru că mi-am permis să îi angajez.Cred că niciodată nu am făcut vreo greșeală angajând pe cineva„, a punctat cu doza caracteristică de încredere Roger Federer.
3 victorii în 16 meciuri directe are Ivan Ljubicic în fața lui Roger Federer.
7 victorii are Ivan Ljubicic în fața colegilor lui Federer din „Big Four”: 2 victorii din 7 meciuri directe în fața lui Rafael Nadal, 2 victorii din 9 meciuri directe în fața lui Novak Djokovic și 3 victorii din 7 meciuri directe în fața lui Andy Murray