După spusele lui Ion Țiriac posesorul unui „forehand de nota 12”, Alex Coman, „fură meserie” de la Andrei Pavel chiar la Paris. Tenismenul român se pregătește să dea Bacalaureatul.
„Am fost accidentat vreo 6-7 săptămâni. Nu am pus mâna pe rachetă. Aici, la Roland Garros, a fost al treilea meci după ce m-am vindecat la brațul de joc”, lămurește Alex Coman eliminarea în turul al doilea la simplu juniori după un al treilea meci disputat odată recuperat la brațul drept.
„Mare parte problema a fost cu serviciul (n.r. Alex a comis 8 duble greșeli” dar și greșeală de picior). Nu mă mai doare nimic, pot să mă antrenez. O iau de la început” nu disperă Alex care, imediat după Roland Garros, dă „româna” la examenul de Bacalaureat. Alex Coman a făcut senzație la dublu juniori unde face echipă cu suedezul Kevin Edengreen: egalați de americanul Bigun și australianul Jones, Alex și Kevin au revenit de la 0-7 în supertiebreak ca să se califice în optimile turneului.
Ajuns la Roland Garros cu un singur meci jucat în Italia după accidentare, Coman vrea să dea lovitura în următoarele luni de zile când este înscris la turnee pe gazon și hard.
„Îmi place mai mult pe ciment sau pe iarbă decât pe zgură cu toate că am crescut pe această ultimă suprafață. Nu pot să zic că m- dezavantajează, neapărat, zgura”, este franc Alex care este numărul 1895 ATP, ierarhie în care are contabilizat un punct.
„4-5 ore pe zi am luat meditații de matematică de la bunica, profesoară licențiată ca și mama” vede Coman partea bună a perioadei în care nu a putut să folosească mâna dreapta nici ca să se spele pe dinți din cauza fracturii de stres suferită la brațul de joc.
Fractura de stres este o fisură mică în os cauzată de forța repetitivă, în special în cazul lui Coman ca urmare a suprasolicitării ți încărcării: serviciu, lovitura de dreapta plus reverul, executat cu două mâini. “Am oprit totul pentru 6 săptămâni. Nu a făcut nici măcar alergare” spune Delia Coman, venită la Roand Garros împreună cu Alex.
„Osul se adaptează treptat la sarcini crescute prin remodelare. Asta se accelerează când sarcina asupra osului crește. În timpul remodelării, țesutul osos este distrus (resorbție), apoi reconstruit. Osul brațului supus forțelor neobișnuite, fără timp de recuperare, resoarbe celulele mai repede decât le-a putut înlocui corpul lui Coman.
„Bine că s-a inventat Whatsapp-ul prin care primeam temele de la colegi. La turnee am umblat cu Matematica și Română după mine” reunoaște Alex că tehnologia l-a făcut un “privilegiat”, a putut studia în timpul turneelor de tenis jucate. „Tata zice că am memorie de elefant, citesc o lecție o dată sau de două ori și o rețin aproape cuvânt cu cuvânt”, se destăinuie craioveanul care a renunțat să se pregătească la academia de tenis a lui Rainer Schuttler de la Offenbach (Germania) pentru a lucra cu Andrei Pavel și Adrian Ungur la București.
„Colaborez bine cu Andrei și Adi, ca pregătire fizică lucrez cu Ionuț Gavrilă. Merge bine ! Sper că, foarte curând, va veni și momentul meu” este încântat Alex care a primit sfaturi și s-a antrenat chiar al “Roland Garros” cu Pavel. „Atac mingea, lovesc în urcare, sunt ofensiv. Pot să ajung și eu în Top 200 ca Nicholas Ionel (NR. 196 ATP) sau ca Filip Jianu (298 ATP). Aș putea realiza performanța asta cât mai repede. Faptul că ei sunt acolo, îmi dă și mie curaj” nu-și ascunde ambițiile Coman.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER