Gabriela Ruse luptă să rămână cea mai bună româncă de la Roland Garros, la dublu: „Am încercat să jucăm la fel toate punctele” | FOTO & VIDEO EXCLUSIV | CORESPONDENȚĂ DE LA ROLAND GARROS

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 29 poze

La Roland Garros, Gabriela Ruse luptă să rămână cea mai bună româncă din circuitul mondial de dublu.

Alături de Marta Kostyuk s-a calificat în turul secund parizian unde are de apărat sfertul de finală jucat la ediția trecută a singurului Grand Slam desfășurat pe zgură.

Gabriela Ruse și Marta Kostyuk au câștigat primul meci jucat la Roland Garros după trei seturi (6-3, 3-6, 6-2) jucate contra rusoaicelor Anna Blinkova și Varvara Gracheva.

Gabriela Ruse luptă să rămână cea mai bună româncă de la Roland Garros, la dublu cu Marta Kostyuk

Gabriela, cele 40 de lovituri câștigătoare contabilizate pot fi identificate cu o agresivitate a unui mod rar în circuitul feminin de dublu? Acesta este stilul vostru, stabiliți o asemenea tactică ca să riscați, să jucați la linie, la limita out-ului sau jocul vă duce către o aboradare ca asta?

Acesta este jocul nostru, sigur că noi ne dorim și asta motiv pentru care facem astfel de antrenamente atât pentru simplu cât și pentru dublu. Același lucru, tindem să fim agresive, să lovim cu serviciul și să câștigăm noi punctele, nu să așteptăm greșeala adversarelor.

În primul set ați salvat două puncte de break avute de adversare chiar în debut de meci, iar apoi nu ați mai pierdut cu serviciul decât două puncte în întreaga primă manșă. A fost o probă mentală, psihologică?

Important este să nu se distanțeze adversarele de noi pentru că este mai greu să revii. Noi am încercat să jucăm la fel toate punctele. În setul 2 am simțit că ne-am deconectat și chiar i-am spus Martei, pe bancă (n.r. în pauza dintre ghemuri), adeversare ca rusoaicele din primul tur sunt fete care luptă până la ultimul punct și nu renunță oricât ar fi scorul.

Ai analizat setul secund în care nu ați avut nicio minge de break. A fost serviciul rusoaicelor mai deranjant sau voi, retur, ați jucat la risc pentru lovituri câștigătoare?

Gracheva a servit mai bine în setul doi, a început să pună serviciul în teren și abia la sfârșitul manșei secunde ne-am dat seama că trebuie să ne mutăm amândouă în spate, pe linia de fund ca să nu mai avem presiune. Noi cumva, ne forțam una pe cealaltă ca să dăm returul bine ca să nu facă adversara de la fileu punct cu intercepție.

Marta a fost inspirată și mi-a spus la sfârșitul setului doi să schimbăm tactica așa pentru că și eu am simțit că puneam una presiune pe cealaltă, involuntar.

Aceasta a fost declicul care a provocat desprinderea voastră la 5-0 în setul decisiv?

Da, pentru că i-am spus Martei la 1-0 și 30-30 în setul trei. Tocmai dăduse dublă greșeală, foarte ușor. Atunci i-am spus că i-a schimbat gândul adversarei. Tenisul este un joc al minții, sută la sută, cel puțin pentru mine. Toată lumea știe să joace tenis, nu se mai pune problema decât de difernța creată de mental, de psihic.

Referitor la serviciu riscant, dar asumat. Ați făcut 8 duble greșeli, majoritatea comise de Kostyuk, partenera ta. Este statistică matematică, 23 la sută procentaj pe primul serviciu și totuși ați condus cu 5-0 în setul decisiv. Există o logică?

Martei îi era și greu să servească pentru că avea soarele în față. Nu e ușor, nici simplu. La noi, la fete, este important serviciul însă sunt anumite situații cum ar fi că dai serviciul mai și este mai greu de returnat comparativ cu o execuție în forță, tare. La băieți, majoritatea sunt relaxați. La noi, în momentul în care o fată scapă o lovitură mai ușoară începi să te gândești, ai greșit mingea.

A intervenit o relaxare pentru voi la 5-0 în setul decisiv?

Nu, tocmai a apărut panică din partea Martei. La 5-0 adversara a servit foarte bine, doi ași. I-am explicat că nu putem controla tot, nu putem câștiga toate punctele mereu. Ea s-a enervat și mi-a zis că vrea să câștige. I-am dat dreptat, i-am spus că este ok, dar…

Cum izbutești să reglezi situațiile acestea încordate pe care le aveți uneori în teren ? Aveți o anumită toleranță reciproc acceptată, Marta receptează mesajul pe care tu i-l transmiți sau are o abordare mai puțin concesivă?

Uneori da, alteori nu! Dar m-am obișnuit cu Marta, să fie în stările astea și nu fac altceva decât să o încurajez. Mai am momente în care mă enervez, cum a fost și în primul tur de aici de la Roland Garros pentru că aveam 5-0, nu era 6-6 în decisiv ca să fie așa supărată și panicată. Jucăm foarte bine amândouă, dar așa va fi Marta tot timpul. E greu numai pentru mine.

Urmează adversare cu experiență, Flipkens – Rogers, atât la simplu cât și la dublu: Ca strategie de aboradare a unui asemenea meci crezi că este suficient să mențineți tactica voastră cotidiană sau necesită ajustări?

Știu că Flipkens joacă foarte bine dublu, chiar m-a învins la Wimbledon anul trecut. Nu va fi un meci ușor. Probabil vom stabili concret tactica chiar în teren. Pentru momentul acesta menținem și plecăm cu aceeași strategie de joc dar se poate să modificăm pe parcurs dacă nu funcționează în avantajul nostru.

Publicat: 01 06. 2023, 19:53