Gabriela Ruse, psiholog fără voie pe terenul de tenis! „E greu pentru mine”, dezvăluie cea mai bună jucătoare româncă din circuitul de dublu | FOTO & VIDEO EXCLUSIV | CORESPONDENȚĂ DE LA ROLAND GARROS
This browser does not support the video element.
Gabriela Ruse a decis să facă echipă cu Marta Kostyuk, după ce timp de 4 luni nu a mai jucat dublu în turnee odată ce a pierdut cu Simona Halep meciul din turul întâi de la Australian Open 2022.
Gabriela Ruse, psiholog fără voie pe terenul de tenis! „E greu pentru mine”, dezvăluie cea mai bună jucătoare româncă din circuitul de dublu | FOTO & VIDEO EXCLUSIV
Exact un an mai târziu, Gabriela Ruse a izbutit la Melbourne cel mai tare rezultat din carieră, semifinală de “Grand Slam”, în echipă cu Kostyuk, o jucătoare convulsivă, încrâncenata și în același timp pretențioasă și exigentă.
“M-am obișnuit ca Marta să fie în stările astea și nu fac altceva decât să o încurajez. Mai am momente în care mă enervez, cum a fost și în primul tur de aici de la Roland Garros pentru că aveam 5-0, nu era 6-6 în decisiv ca să fie așa supărată și panicată.
Jucăm foarte bine amândouă. Dar, așa va fi Marta tot timpul. E greu numai pentru mine”, reliefează Ruse, pentru ProSport, complicata relaționare cu personalitate lui Kostyuk, măcinată de adversitatea accentuată indusă de invadarea Ucrainei de către Rusia.
“Nu este o situație deloc ușoară pentru Marta ca ucraineancă. Cred că nu este o conjunctură facilă nici pentru rusoaice, bieloruse. Practic nu este confortabil pentru nimeni din această parte a lumii. Marta nu este de acord cu ce se întâmplă în Ucraina, cu fetele din Rusia și Belarus.
I-am explicat că nu are nicio legătura una cu cealaltă, jucătoarele din Rusia și Belarus nu au invadat ele Ucraina
Ea însă pretinde că rușii și bielorușii din tenis ar trebui să intervină, să spună nu sunt de acord cu războiul din Ucraina.
Eu acuma nu mă bag, nu e treaba mea, stau liniștită în țara mea, departe de război”, are un motiv în plus Ruse să adopte, instinctiv, diferite tactici corelative cu o colegă de dublu de multe ori insolită și abracadabrantă ca atitudine și comportament.
Viața de dublu este foarte grea, recunoaște Ruse
“Uneori dă rezultate tactul meu, alteori nu”, este francă Gabriela care nu a ezitat să releve cum tensiunea din teren o decelează altfel decât prin încurajări sau cuvinte standard:
“De exemplu la sfârșitul setul doi din primul tur cu Gracheva și Blinkova ne-am dat seama că trebuie să ne mutăm amândouă în spate, pe linia de fund ca să nu mai avem presiune. Noi cumva, ne forțam una pe cealaltă ca să dăm returul bine ca să nu facă adversara de la fileu punct cu intercepție.
Marta a fost inspirată și mi-a spus la sfârșitul setului doi să schimbăm tactica așa pentru că și eu am simțit că puneam una presiune pe cealaltă, involuntar”.
“Viața asta de dublu este grea, uneori, mai ales când trebuie să faci psihoterapie cu colega de echipă pe teren” nuanța Ruse încă de la Melbourne modul comportamental, aparent sucit, al lui Kostyuk.
“Marta tocmai dăduse dublă greșeală, foarte ușor. Atunci i-am spus că i-a schimbat gândul adversarei. Tenisul este un joc al minții, sută la sută, cel puțin pentru mine. Toată lumea știe să joace tenis, nu se mai pune problema decât de diferența creată de mental, de psihic”, decriptează Gabriela pentru ProSport discuțiile, neînțelegerile, tensiunile dintr-o echipă de dublu-fete.
Eu trebuie să fiu cumva sora mai mare, recunoaște Gabriela Ruse
“La noi, la fete, este important serviciul însă sunt anumite situații cum ar fi că dai serviciul mai moale și este mai greu de returnat comparativ cu o execuție în forță, tare. La băieți, majoritatea sunt relaxați.
La noi, în momentul în care o fată scapă o lovitură mai ușoară începi să te gândești, ai greșit mingea”, explică Ruse bizareria amprentată în circuitul feminin.
“Marta fiind mai mică decât mine ca vârstă, eu trebuie să fiu cumva sora mai mare. Simt că este necesar, spre binele meu, să o protejez întrucâtva. Ea rar va veni la mine și să-și asume responsabilitatea comună cu un minim curaj”, nu ascunde Gabi “prețul” asumării unui parteneriat complex:
“E greu când trebuie să te bazezi pe cineva de-alături cum este la dublu”.
“Mi s-a întâmplat, într-un fel și mie chiar anul trecut aici Roland Garros dar nu în timpul meciurilor de dublu. La antrenamente, am făcut eu o criză existențială, rar apărută la mine, ce e drept. Se mai întâmplă pentru că și eu sunt om, nu robot ”, a explicat Gabriela cazna de “a o recupera” pe ucraineanca în clipele “de rătăcire”.
Ruse și Kostyuk au mai jucat alte două semifinale după Open-ul Australiei
“Cred că avem energie amândouă și asta ne face să jucăm atât de bine împreună. Probabil că suntem agresive ca stil de joc și încercăm să facem noi punctele, lucru care ne conferă o anume siguranță. Pentru moment ne merge foarte bine”, analizează Ruse compatibilitatea adversă cu Kostyuk.
De la “Open-ul” Italiei, jucat la Roma în luna mai 2022, Ruse și Kostyuk au făcut senzație la dublu: “sferturi de finală” consecutive la Strasbourg, Roland Garros și Birmingham într-o serie întreruptă înainte de Wimbledon unde Gabriela a făcut echipă cu Monica Niculescu.
Fără să mai aleagă să fie “pereche” cu Kostyuk în restul celor 7 luni de zile din 2022, Ruse a reconstituit echipa de dublu cu ucraineanca la “Australian Open” unde a izbutit cel mai tare rezultat din carieră: semifinale în Marele Șlem, performanță cu care a depășit-o în clasamentul WTA pe Monica Niculescu ca să devină cea mai bine clasată româncă din tenisul mondial.
În acest sezon, Ruse și Kostyuk au mai jucat alte două semifinale după Open-ul Australiei: Monterrey, depășite de Lizarazo/Perez Garcia și Madrid, învinse de Gauff/Pegula, echipa numărul 1 din lume.
“Gabi nu poate funcționa decât printr-o conjugare sufletească”, spune tatăl Adrian Ruse, fost fotbalist coleg cu Prunea și Răducioiu la Dinamo.