Irina Begu este prima româncă cu meci câștigat la Roland Garros 2023 dar și singura cotată ca favorită între cei 32 de capi de serie.
Begu, locul 27 WTA, a trecut în primul tur de sportiva din Ungaria Anna Bondar, numărul 104 mondial, scor 6-4, 6-2, într-o oră și 39 de minute.
În runda următoare, Irina Begu o va întâlni pe italianca Sara Errani, numărul 73 mondial. ProSport a stat de vorbă în Franța cu jucătoarea noastră.
ProSport: Un meci de luptă, chiar dacă s-a terminat în minimum de seturi. Cum caracterizezi un prim set în care ai revenit de la 2-4 ?
Irina Begu: Am început destul de lent până mi-am intrat în mână. Până să iau ritmul meciului a durat un pic. Mă bucur că începând cu 2-4 am început să dau drumul la braț, să fiu un pic mai agresivă.
În același timp a trebuit să am și răbdare când Bondar juca mingi înalte și, ulterior, să intru cu dreapta și să-mi deschid mai mult terenul. Am luat primul set după care în al doilea m-am relaxat și jocul a venit, oarecum, de la sine.
În primul set ai avut un procentaj dublu atât pe “primul retur” cât și la “loviturile câștigătoare”. Cum partajezi importanța acestor două repere statistice?
Clar că pentru mine era important să intru în teren ca să fiu mai agresivă pe serviciu 2 al lui Bondar. Știam că va face serviciu kick pronunțat pe rever și atunci aveam această posibilitate să intru cu dreapta.
Cred că normalitatea pentru mine ți mai ales loviturile câștigătoare au venit undeva în ultimele 4 ghemuri din primul set. De la 2-4 nu am fost crispată în braț și am atacat mingiile lui Bondar mai intens comparativ cu primele ghemuri am fost mult prea pasivă și o lăsam pe adversară să dicteze.
Ai zis că te-ai relaxat în setul 2. A fost la 1 egal, după acel al treilea ghem în care s-au risipit 4 mingi de break, ai făcut-o pe a 5-a ca să preiei controlul?
Deja din setul al doilea am izbutit să intru mai mult în regularitate, să fiu mai detașată. A fost ghemul acela lung, al treilea, care mi-a dat încredere.
Victor Crivoi, antrenorul tău analiza că a contat procentajul primului serviciu în al doilea set ca să te detașezi. Cum ai perceput eficacitatea pe o prima minge pe un teren uscat de zgură unde săritura mingii este inconfortabilă pentru adversară?
Da, am servit mai bine comparativ cu primul. În primul set nu am fructificat avantajul creat cu serviciul 1, prea lent, în sensul că a trebuit să mă bazez mai mult pe al doilea serviciu ceea ce a determinat imposibilitatea de a câștiga teren pentru a accesa unghiuri.
În al doilea set, cu primul serviciu am izbutit să creez mai multe un-doiuri: având un serviciu eficace cu prima minge, intram în teren cu lovitura de dreapta și controlam schimbul. Da, procentul la serviciu a crescut cu siguranță în al doilea set
În setul secund i-ai spus lui Victor că nu mai pleacă mingea atât de tare din racordaj, că nu mai aruncă…
În setul al doilea mingiile se făcuseră destul de mari și nu mai aceeași greutate în execuții.
Contra lui Bondar a fost, un pic paradoxal, că îți convenea mai mult ca schimbul de mingi, raliul, să fie mai scurt? Terenul uscat de căldură avantaja forța execuțiilor lui Bondar, accelerările ei de la 1,5 – 2 metri dincolo de linia de fund? Îți folosea forța cu care loveai mingea?
Bondar nu m-a deranjat prin tăria execuțiilor. Cred că, la un moment dat, ținea mai multe mingi în teren decât mine iar eu nu reușeam să fiu agresivă. Adică pierdeam destul de repede terenul.
Dar, de la 2-4 în setul de început, s-au schimbat oarecum lucrurile: atât pe retur cât și pe serviciu am încercat să intru în teren, să-l câștig ca să lovesc cu forehand-ul”
Cât de mult a contat experiența în plus avută de tine? A fost un meci câștigat cu mintea?
Tactic s-a făcut diferența, dar contează și experiența.
Mai am un pic și fac 33 de ani, sunt pe final de carieră așa că experiența este vitală mai ales în contextul în care sunt în stare să-mi fructific acest avantaj. În primul set a fost mai mult o bătălie mentală, cel puțin pentru mine
După care a contat și modul în care am jucat: am trecut de pasivitatea începutului de partidă. Concluzia că au contat ambele, strategia și experiența.
Irina, urmează o finalistă de Grand Slam ca adversară, cu rezultat al carierei făcut chiar aici la Roland Garros, Sara Errani. 5 meciuri directe, ultimele două câștigate, ambele pe zgură. Poate fi ceva diferit față de ultima partidă?
Cu siguranță va fi un meci greu. Încerc să analizez ce pot face eu, să nu anticipez ce este în stare să facă adversara. Să-mi gestionez avantajele pe care le pot obține, lucrurile mele caracteristice. Fiecare meci în parte este greu, este un Grand Slam.
5 meciuri reprezintă suficient pentru a cunoaște exact ceea ce poți aborda contra lui Errani.
Bineînțeles că am știu, chiar la București, anul trecut în septembrie. Diferă de la o partidă la alta, lucruri noi. Știu cum să o joc din punct de vedere tactic dar vom vedea dacă este nevoie de o altă ajustare strategică.
Cap de serie numărul 27 și cea mai bună jucătoare din România. Este o presiune suplimentară?
Nu, nu, nu! Nu vreau să abordez perspectiva asta. Nu contează că sunt 1, 2, 3! Pentru mine este important să fiu eu bine, sănătoasă!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER