Dinaintea meciului de debut la Roland Garros, Sorana Cîrstea a acuzat probleme de sănătate motiv pentru a informat-o pe arbitra de scaun că, în situație critică, are nevoie urgentă să fugă la vestiare.
Exact asta s-a intâmplat: după primele ghemuri, Sorana și-a rezemat racheta de gardul terenului 13 și a plecat pur și simplu “glonț” de pe teren către vestiare, fără încuviințarea oficialului care a încercat să o oprească!
Fără a mai rezista, Cîrstea a ignorat, din necesitate stringentă, avertismentul arbitrei și a mers la vestiare unde a fost nevoită să regleze, pe moment, parte din problemele cauzate de modificările induse organismului feminin într-o anumită perioada lunară.
“Am avut probleme la stomac și, din păcate, m-au lăsat fără energie. Abia am putut să stau în picioare”, a explicat Cîrstea pentru Prosport insistența cu care a ținut să îi explice arbitrei de scaun, cățărată pe scară ca să nu fie auzită în tribune, dificultățile pe care trebuie să le gestioneze chiar în timpul partidei.
“A plecat de pe teren”, nu și-a ascuns uimirea Ion Țiriac prezent special la meciul Soranei și pe care a consiliat-o la antrenamentele dinaintea întâlnirii cu Jasmine Paolini.
“A scăpat trei retururi out și a plecat”, nu a înțeles pe moment Ion Țiriac ce s-a întâmplat cu Cîrstea care nici nu a mai apucat să își lase racheta pe banchetă ci a sprijinit-o de gardul terenului 13 în drumul către vestiare.
“Toate ultime zile a fost și mai cald ca la ora meciului. Chiar era plăcut de jucat! Pentru noi o astfel de zi este bună de jucat.
Nu au agravat și nici nu au influențat condițiile meteo sănătatea mea”, a punctat Sorana care a fost de două ori pedepsită de arbitra de scaun pentru pauza, de două ori mai lungă ca timp, pe care și-a luat-o ca să utilizeze facilitățile din vestiar.
“Sunt parte din viață astfel de înfrângeri și trebuie să le luăm așa cum ne bucurăm și de victorii”, impresionează Sorana prin maturitatea cu care a gestionat o problemă fiziologică tipic feminină.
Cîrstea a solicitat chiar intervenția echipei medicale din cauza apariției durerilor musculare și articulare dar mai ales a nivelului de energie fizică minimal.
“Simptomele emoționale pot perturba activitatea fizică a jucătoarei în timpul meciului. Lipsa de concentrare, starea de iritabilitate”, au precizat medicii de la “Roland Garros” care nu au ezitat să releve că unele jucătoare „suferă chiar atacuri de panică, lipsă de interes pentru partidă sau chiar sentimente de disperare”.
“Am încercat cât am putut. A fost ghinion pentru că, până cu o zi înaintea partidei din turul 1, am fost ok. M-am trezit și nu prea eram grozav ca sănătate însă am zis că pot să duc însă nivelul de energie a fost extrem, extrem de jos. Probleme destul de mari la stomac însă, na, sunt ale vieții.
Nu avem ce să facem!”, a explicat Cîrstea care în setul decisiv l-a rugat pe Alex Țiriac, fiul lui Ion Ion Țiriac să fugă la vestiare ca să îi aducă “cola cu zahăr și ceva energizant”.
Surprins de cerința Soranei nepotul miliardarului Ion Țiriac nu a înțeles că băutura trebuie să conțină zahar și i-a adus Soranei o doza fără zahăr.
Cîrstea a cerut ca Alex Țiriac (foto jos) să meargă din nou la vestiare și să îi aducă “Cola cu zahar!”, lucru făcut de fiul logodnicului ei.
“Am cerut ceva cu zahăr, am cerut un lucru pe care, în mod normal nu-l folosesc (n.r. Coca-Cola cu zahăr), ceva care să îmi dea energie rapidă.
Am încercat să apelez la tot felul de trucuri ca să îmi dau cea mai bună șansă chiar și într-o asemenea zi delicată” a explicat cu onestitate Sorana modalitatea prin care a trebuit să termine un meci la un Roland Garros pe care și l-a dorit a fi altfel.
“Personal mă așteptam la un Roland Garros mult mai lung, un French Open cu un rezultat mult mai bun. Sunt destul de matură în momentul de față, îmi văd de treaba mea, de munca mea. Rezultatele vin în anumite momente, munca nu îți este neapărat răsplătită.
Asta s-a întâmplat aici la Roland Garros după ce am muncit foarte mult în ultima săptămână. Într-o zi cu probleme de sănătate pot spune că e păcat de toată munca, te doare sufletul mai ales că jucam și bine.
Dar, este parte din viață. Învățăm! Așa că încerc să mă pun pe picioare” își asumă Cîrstea conjunctura neplăcută cauzată de fazele unui ciclu lunar pe care, ca jucătoare de tenis, trebuie să-l controleze.
Medicii francezi de la Roland Garros au abordat circumstanțele puțin cunoscute pe care jucătoarele de tenis trebuie să le stăpânească:
“Când joacă pe căldură, corpul unei sportive transpiră doar în momentul în care atinge o temperatură și mai ridicată. O creștere a ritmului respirației în timpul fazei luteale înseamnă că o cantitate mult mai mică de oxigen este disponibilă pentru mușchii implicați în loviturile de tenis”.
“Petra Kvitova și Martina Navratilova au recunoscut că performanța într-un meci de tenis le-a fost afectată de această problemă fiziologică tipic feminină”, au completat medicii Internaționalelor Franței conexați la aceste situații mai ales că unele jucătoare apelează la contraceptive orale sau la injecții pentru a controla menstruația sau, pur și simplu, pentru a o stopa în timpul unui turneu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER