Secretele revoluționare prin care Sorana Cîrstea a devenit o forță și a depășit-o pe Simona Halep în clasamentul WTA! Ce a făcut, chiar în tribuna terenului de antrenament, cu un psiholog venit de la Monte Carlo! | FOTO&VIDEO EXCLUSIV | CORESPONDENȚĂ DE LA ROLAND GARROS
This browser does not support the video element.
Sorana și antrenorul ei suedez, Thomas Johansson, au discutat cu o doamnă psiholog venită de la Monte Carlo pentru a asista pregătirea Roland Garros-ului de către româncă.
Secretele revoluționare prin care Sorana Cîrstea a devenit o forță și a depășit-o pe Simona Halep în clasamentul WTA! Ce a făcut, chiar în tribuna terenului de antrenament, cu un psiholog venit de la Monte Carlo! | FOTO&VIDEO EXCLUSIV | CORESPONDENȚĂ DE LA ROLAND GARROS
Sorana Cîrstea s-a “reinventat” odată cu angajarea lui Thomas Johansson, suedez care i-a urmat lui Adrian Cruciat.
Este evolutia de la “Zi-mi ceva daca tot ai venit aici! Asta cu mentalul este de tenis?”, strigată lui Cruciat în “gura mare” ca să o audă o lume întreagă de la Doha în timpul meciului cu Elena Rybakina și până la “Thomas m-a învățat să joc inteligent pentru că el citește foarte bine jocul adversarelor”.
Imediat după antrenamentul de 23 de minute făcut pe terenul 11, Sorana Cîrstea nu a mai pierdut timpul: și-a întins un prosop pe prima treaptă a tribunei și, într-un colț izolată cu Johansson, a discutat cu specialista în mental-coaching cu care a lucrat și la Monte Carlo înainte de Strasbourg și Roland Garros.
O doamnă care a găsit cheia comunicării necondiționate atât cu Cîrstea cât și cu Johansson: o analiză începută cu meciul pierdut cu Maria Sakkari la Madrid Open și actualizat cu abordarea unui prim Grand Slam pe zgură alături și împreună cu antrenorul suedez.
Are deja jumătate de an lucrată cu Johansson
Cu Ion Alexandru Țiriac plecat de pe terenul 11, Sorana a permis ca Johansson să lanseze tema discuțiilor segmentate pe diverse evoluții din anumite meciuri pentru ca apoi experta în mental-coach să creioneze “căi de ieșire din impas”.
“Încearcă să mă învețe un pic mai mult IQ (n.r. coeficient de inteligență) în tenis”, are o altă viziune Sorana despre ceea ce trebuie să facă în teren ca urmare a “amprentei” strategului Johansson.
“Să văd poziția mea pe teren concomitent cu a adversarei și să îmi aleg mai bine loviturile. Uneori să folosesc slice-ul, să intru pe o minge care sare mult și să adaug varietate pentru a fi mai completată și mai dificil de învins”, sintetizează Cîrstea jumătatea de an lucrată cu ultimul suedez învingator în “Grand Slam” acum mai bine de doua decenii.
Ce face mental-coachul?
“Am planul B disponibil în caz că strategia A este ineficace”, relevă Sorana Cîrstea asaltul tactic care face diferența mai ales dar este “mixat” cu un psihic de luptă.
Un mental-coach poate identifica și elimina detaliile parate invizibile care blochează jucătoarea așa cum a izbutit Alex Castorri cu Simona Halep odată ce românca pierduse primele ei trei finale de Grand Slam, doua la Roland Garros (Sharapova și Ostapenko) și una la Australian Open (Caroline Wozniacki).
“Grand Slam-ul” este miza supremă în tenis iar Cîrstea are un singur sfert de finală jucat chiar la Roland Garros în 2009.
Prima experiența cu Johansson alături la un “Major” a fost dramatică: Sorana a pierdut de la set luat cu Putintseva într-o manieră care l-a țintuit pe suedez 10 minute în tribună după turul 1 la Australian Open 2023.
Frica de eșec, una din temele abordate
“Nu știi ce interferențe există între ceea ce îți dorești cu adevărat și ceea ce face corpul tău ca să te ajute”, spune specialistul acreditat ca antrenor responsabil de pregătirea mentală.
“Nu vei fi doar detașat de privirea celorlați ci și de frica de eșec”, este contextul care stoarce de energie o jucătoare de tenis într-un sport complet diferit de cel al bărbaților.
Sorana Cîrstea se identifică practic cu ceea ce face pe teren: este pasionată de ceea ce realizează pe teren iar acum se simte echilibrată cu un antrenor ca Johansson care știe ce este “emoția negativă” la un “Grand Slam”.