Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Jucătorii români acceptați direct la simplu, pe 14 aprilie, Halep, Cîrstea, Niculescu, Cadanțu și Hănescu, au depășit împreună granița milionului de dolari la Roland Garros.
România intră pe tablourile principale de simplu cu cinci jucători, cu Victor Hănescu la masculin și Simona Halep, Sorana Cîrstea, Monica Niculescu, Alexandra Cadanțu la feminin. Chiar dacă inițial nu a prins lista jucătoarelor acceptate direct în competiție, Irina Begu ar putea ajunge la rândul ei pe tablou, fără a mai fi nevoită să joace trei meciuri. În orice caz, în calificări vor mai fi și alți reprezentanți ai României, fiecare cu șansele lui de a urca pe grila de „128″.
Cei cinci jucători care au obținut calificarea pe tabloul principal încă din 14 aprilie, când s-a tras linia, au deja o experiență bogată la Roland Garros. Victor Hănescu este deja un veteran al Parisului, urmând să evolueze pentru a 11-a oară pe zgura roșiatică din capitala Franței. De altfel, el devine al doilea român cu cele mai multe prezențe la Roland Garros, după Ilie Năstase, care a jucat la 16 ediții. Hănescu îl depășește pe Andrei Pavel, care s-a oprit la 10 participări. De-a lungul timpului, Victor s-a simțit foarte bine la Internaționalele Franței, în condițiile în care în opt rânduri a debutat cu un succes. Rezultatul carierei l-a obținut tot la Roland Garros, în 2005, când a ajuns până în sferturile de finală, fază în care a fost eliminat de un Roger Federer aflat în vârful ierarhiei mondiale. Pe fondul evoluțiilor de la Paris, Hănescu și-a asigurat și câștiguri importante din punct de vedere material, în total 552.826 de dolari, aproximativ 15% din tot ce a agonisit în întreaga carieră.
Sorana, cel mai mare premiu
Turneul de la Paris s-a numărat mai mereu printre competițiile preferate ale tenismenilor români. Dovada este și faptul că majoritatea și-au obținut performanțele de vârf într-un turneu de Grand Slam la Roland Garros. Este cazul lui Ilie Năstase, Ion Țiriac, Virginia Ruzici, Florența Mihai, Adrian Voinea, Andrei Pavel, Victor Hănescu sau Sorana Cîrstea. O explicație ar fi că tensimenul român „se naște” practic pe zgură.
Într-o perioadă în care talentul nu mai este suficient, ci contează foarte mult susținerea financiară pe care o are în spate, generația de azi s-a „infiltrat” mai greu printre vedetele circuitelor ATP, respectiv WTA, rezultatele de vârf fiind sferturi de finală contabilizate de Victor Hănescu și Sorana Cîrstea. Ultima este însă lider la un alt capitol, la cel mai important premiu financiar obținut de un reprezentant român la Roland Garros, 187.185 de dolari (2009). Împreună, jucătorii acceptați direct pe tablourile principale de simplu la Internaționalele Franței au reușit să strângă peste 1.000.000 de dolari, mai exact 1.217.126 de dolari.
Toată România, cu ochii pe Simona Halep
Toată România așteaptă acum cu mare interes evoluția Simonei Halep, înzestrată cu toate calitățile pentru a continua tradiția tenisului românesc la Paris. De luni – 19 mai, jucătoarea a urcat pe locul 4 în WTA și nu de puține ori a declarat că visează ca într-o zi să triumfe la Roland Garros. De altfel și strategia în aceeastă parte a sezonului a fost axată pe turneul de Grand Slam. După finala de la Madrid, prima într-un turneu Premier Mandatory, Simona s-a resimțit din punct de vedere medical, motiv pentru care a și abandonat în săptămâna următoare la Roma. Scopul a fost clar: „M-am oprit la Roma pentru a putea să mă recuperez foarte bine și să pot să joc la Roland Garros”. În virtutea rezultatelor surprinzătoare obținute în ultimul an la toate turneele importante și a ascensiunii fulminante, avem motive întemeiate pentru a crede că Simona poate da lovitura și la Paris.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER