Românul care a pus umărul la ascensiunea lui Djokovic!** Cum trăia actualul lider mondial fiecare antrenament
Liderul mondial Novak Djokovic (24 de ani), campion a treia oară la Melbourne, a escaladat vârful ierarhiei mondiale pas cu pas. O treaptă importantă a urcușului său a fost realizată cu ajutorul unui român. Marius Raicea (38 de ani), fost coleg de generație cu Andrei Pavel, l-a ajutat pe sârb să iasă din labirintul căutărilor, într-o perioadă trepidantă, atunci când copiii din Belgrad ocoleau în drumul spre antrenament tancurile fioroase, craterele din pământ și o teamă uriașă.
Marius Raicea face parte din generația lui Andrei Pavel, Dinu Pescariu și Adrian Voinea, iar imaginea bună a tenisului românesc din acea perioadă spune că l-a recomandat pentru a antrena în Serbia. „Pe Pavel și Pescariu nu i-am bătut niciodată la juniori, dar pe Voinea am reușit să-l înving de câteva ori, a fost o generație de excepție, situată într-un top imaginar după cea a lui Ilie Năstase.
La finele lui 1999, eu aveam vreo 25 de ani, sârbii au vrut să vadă un antrenor român, m-au văzut, am făcut niște antrenamente cu puștii de la Partizan Belgrad, le-a plăcut și așa am semnat contractul”, deschide lada cu amintiri actualul campion al României la veterani +35. Înarmat cu hotărâre, curaj și o anumită doză de nebunie, Marius, actual antrenor și om de afaceri, pășea într-o țară prăbușită din punct de vedere economic, una în care șuieratul gloanțelor încă le mai provoca frisoane locuitorilor Belgradului.
Trei mărci litrul de benzină
Tabloul era unul macabru, iar oamenii nu mai șușoteau nici pe la scara blocului de teamă să nu zvârcolească tragedia ce tocmai le schimbase cursul vieții. În sport însă, rivalitatea dintre Partizan și Steaua Roșie sau țelurile plavilor rămăseseră intacte. „Erau găuri în toate clădirile mari din Belgrad, iar la colțul blocului se vindea canistra de benzină cu 3 mărci litrul, pentru că nu se găsea la PECO. Salariul mediu se cifra undeva pe la 100-200 de mărci, dar pentru a vedea ce mult le păsa de micii lor campioni, sârbii plăteau antrenorii de tenis aduși din afară cu o sumă aproape înzecită. Și așa era pe la toate sporturile. Asta ar sta la baza piramidei performanțelor lor, iar efectele se văd acum în toate sporturile”, continuă actualul antrenor bucureștean.
Avea 13 ani, dar era la grupa de 17 ani
Perioada petrecută pe zgura belgrădeană n-a trecut însă ca un nor de fum prin viața sa, iar anumite imagini i s-au agățat de suflet pentru totdeauna. Datorită unui copil ce avea să devină în timp liderul mondial. „Stăteam pe teren cam nouă ore pe zi și făceam cu băieți de 16-17 ani. Într-o zi însă, cei de acolo au adus un copil slăbuț, brunețel, spunându-mi că e un tenismen de mare perspectivă. Avea doar 13 ani, dar sârbii l-au aruncat în vâltoarea antrenamentelor celor mai mari cu trei-patru ani și așa am început pregătiri individuale cu el timp de opt luni”, istorisește Raicea.
Raicea: „Intra foarte montat”
A simțit că se coace ceva bun încă de pe atunci, pentru că micul Novak părea un perfecționist. „Avea un fizic firav, era cuminte și nu comenta niciodată, deși alți băieți o mai făceau. Intra foarte montat pe teren, era motivat și concentrat să nu greșească vreo minge. Și greșea chiar foarte, foarte puține! Avea lovituri curate, naturale și nu era niciodată crispat. Se agita, avea aceeași mimică de actor deși era doar un copil. În afara terenului era extrem de haios și obișnuia să se relaxeze la biliard. Peste ani, mi-am dat seama că în momntele grele ale unei națiuni pot naște mari campioni, cazul României cu Ilie Năstase”, mai face o incursiune în trecut Marius Raicea.Marea lui mulțumire? „Prin 2007, m-am reîntâlnit cu el la US Open și l-am regăsit neschimbat. Avea aceeași atitudine față de mine, i-am urat succes, m-a întrebat ce mai e în România și am rememorat perioade ale copilăriei sale”. Cu ce a mai rămas Raicea? „Cu amintirea unei țări care în momente grele, de criză, investea în copiii din sport și cu un tip pe care succesul nu l-a schimbat vreodată”.
În 2004, pe când Djokovic avea 17 ani, Ion Țiriac a venit la mine și mi-a spus să-i dăm un wild-card pentru Openul de la București. Îi sărise în ochi unui prieten de-al nostru, spaniolul Gerrard. Ne-am dat seama de atunci că va ajunge prtintre cei mai buni
Dumitru Hărădău, director Năstase-Țiriac Trophy
În primul tur de la Open Romania, în acel an 2004, Novak a trecut de Arnaud Clement în trei seturi (n.r. 2-6, 6-4, 6-4)
Dumitru Hărădău, director Năstase-Țiriac Trophy
Performanță printre bombe
Belgradul adolescenței lui Novak Djokovic se contutează pe fundalul Războiului din Kosovo. Aflată în mijlocul campaniei de bombardare condusă de NATO, timp de 78 de zile, capitala Serbiei a resimțit din plin furia bombelor care au început să cadă la 24 martie 1999. În timpul atacurilor au fost distruse 540 de clădiri, 58 de poduri și 30.000 de case, pagubele materiale fiind estimate la peste 30 de miliarde de dolari. Reconstrucția a început în iunie 1999, imediat după încetarea războiului. Potrivit unor estimări, au fost ucise între 1.200 și 3.500 de persoane.