Românul care dă lecții vedetelor de la Hollywood, l-a învins la juniori pe Nadal și a crescut alături de Simona Halep: „O cunosc de când avea șase ani” + Meciul de un milion de dolari | EXCLUSIV
Eden Lică a crescut pe același teren de tenis cu Simona Halep și a cucerit titluri cu Horia Tecău la dublu. „Pe Simona Halep o cunosc de când avea șase ani deoarece a început tenisul la aceeași școala sportiva (LPS CSS 2) din Constanța unde eu mă antrenam” rememorează Eden, fiul unui fost internațional și arbitru cu ecuson FIFA, Marcel Lică, coleg de generație cu Ilie Balaci și Victor Pițurcă în grupa antrenată de Ion Gârleșteanu la Universitatea Craiova, ex-președinte la Farul Constanța.
Românul care dă lecții vedetelor de la Hollywood, l-a învins la juniori pe Nadal și a crescut alături de Simona Halep: „O cunosc de când avea șase ani”
„Din păcate am reușit să mă văd cu Simona ultima oară într-o conjunctură tristă, la înmormântarea fostului nostru antrenor, profesorul Ene Nicușor, acum 5 ani” nu uită Eden care trăiește de exact un deceniu în Statele Unite ale Americii unde a plecat ca jucător de tenis și a ajuns brand în pickleball, sportul cu cea mai spectaculoasă creștere ca popularitate din ultimul sfert de veac.
„De Horia Tecău mă leagă o prietenie aparte, am crescut ca frații, am fost campioni naționali cu CSS LPS Constanța, am câștigat la dublu titluri în România și străinătate. Am crescut împreună de la vârsta de 7-8 ani pe terenurile de tenis” realizează Eden că viața l-a pus în preajma unor prieteni care au ajuns primii în lume și au schimbat istoria tenisului așa cum și el poate deveni lider în pickleball, sportul unde Andre Agassi și Andy Roddick, alți doi câștigători de Grand Slam și foști numărul 1 ATP, l-au ales ca antrenor.
„Când am aflat că o să-i antrenez pe Agassi și Roddick am simțit de parcă aș fi cucerit un turneu de Mare Șlem! Am crescut vizionând meciurile lui Agassi, a fost idolul copilăriei mele” nu ascunde românul care l-a bătut pe Rafael Nadal într-un set de antrenament cerut de Toni Nadal.
Meciul de un milion de dolari
„Am fost sunat de managerul Major League Pickleball și de Andrei Dăescu (n.r. fost jucător de Cupa Davis pentru România în 2012), prietenul și partenerul meu care mi-au propus să lucrez cu Agassi și Roddick ca să îi ajut cu configurarea unei tehnici și a unei strategii tactice pentru meciul de un milion de dolari jucat contra lui John McEnroe și Michael Chang” descrie Eden cum a devenit antrenorul ideal de pickeball pentru legendarii americani la Hard Rock Casino din Hollywood, Florida.
„Meciul a fost extrem de echilibrat împotriva lui Chang și McEnroe dar diferența a fost făcută de tactică. Agassi și Roddick au fost mai disciplinați ca strategie transferată de la tenis la pickleball, au comis mai puține greșeli neforțate motiv pentru care au câștigat punctele jucate în momentele decisive. Asta am și lucrat cu ei la antrenamente și s-a dovedit că echipa mai maleabilă tactic a pus mâna pe potul de un milion de dolari” punctează Eden modul în care rigoarea complementarității Agassi – Roddick a compensat garda inversă a lui McEnroe, avantajul unui stângaci în picklenball fiind mult mai important decât în tenis (n.red. – dimensiunea mult mai mică a terenului de pickleball, poziționarea în teren, plasamentul mingii ca reflex de jucator tip serviciu-vole ale lui McEnroe).
„Un moment amuzant a fost când Agassi a reușit un passing-shot extraordinar cu reverul în lung de linie la care toti am rămas cu gura căscată. El s-a întors spre mine și Steffi Graf (n.red. soția lui Agassi) și ne spune: Nu fiți surprinși, cu backhand-ul ăsta am plătit multe facturi la viața mea” relevă Lică momentul după care McEnroe a provocat-o pe Steffi Graf și a invitat-o în teren ca să îi explice cum a plasat Agassi lovitura de trecere instinctuală.
„Am dat lecții private lui Leonardo Di Caprio, Brooke Shields, Will Ferrell sau Khloe Kardashian”
„Glumind un pic, se pare că am făcut o treaba bună! Agassi și Roddick au câștigat milionul de dolari dar ceea ce m-a impresionat, în special la Andre, au fost modestia și respectul arătate” nu ezită Eden să afirme că experiența trăită alături de foștii lideri mondiali ai tenisului masculin a fost „cel mai frumos și emoționant moment din viața mea”.
„Împreună cu Andrei Daescu și Alex Pop Moldovan (n.red. fosti tenismani și antrenori români rezidenți acum în Florida), sprijinit de familia mea, încercăm să înființăm federația de pickleball în România. Sunt câțiva pași pe care trebuie să îi parcurgem” este hotarat Eden Lica sa ofere romanilor care nu izbutesc o cariera ca profersionisti in tenis sa ajunga sa faca din pickleball o meserie.
„Pot spune că pickleball-ul este un pic mai accesibil, aici în America, din punct de vedere financiar, deoarece sunt foarte multe terenuri publice, unde copiii, adulții, de toate vârstele, pot juca gratis. Chiar și la cluburile private, terenurile sunt mai ieftin de închiriat comparativ cu cele de tennis. Orele private în schimb au același cost ca la tenis iar paletele de calitate sunt destul de scumpe, aproape cât o rachetă de tennis, în jur de 200 de dolari. Avantajul este că trebuie racordate iar o paletă poate fi folosită chiar și un an” face comparație între tenis și pickleball Lică, dublu campion național indoor la dublu al Statelor Unite în echipă cu Andrei Dăescu, câștigător a peste 50 de medalii de aur în turneele profesioniste (simplu și dublu), jucător de Top 10 mondial în ultimii 4 ani.
„Phantom Pickleball îmi fabrică paletele create special pentru mine, îmi asigură costurile pentru deplasări și toate cheltuilelile” nu ascunde Eden Lică cum a ajuns ca figura lui să fie imprimată pe paletele utilizate de sute de mii de jucători de pickleball (amatori sau profesioniști) în Statele Unite ale Americii.
„Antrenez multe dintre celebritățile show-biz-ului american care au proprietăți în Florida (Miami, Boca Raton, Delary Beach) dar și când eram în Hamptons (nr. cartier în New York) am dat lecții private lui Leonardo Di Caprio, Brooke Shields, Will Ferrell sau Khloe Kardashian” explică Lică formidabila „priză” avută de pickleball sport asemenător tenisului în care doi sau patru jucători lovesc o minge de plastic perforată, goală în interior, peste un fileu cu înalțimea celui de tenis (0,91 m) folosind palete de dimensiuni reduse.