Românul care și-a bătut fiica pe terenul de tenis a fost pilot pe Mig 21. „Israelienii au vrut să o trimită pe Andrada într-un centru de plasament”. Pedeapsa acestuia și reacția fiicei
- Surse din cadrul clubului la care evoluează Andrada Surdeanu, tenismena de 16 ani bătută de tatăl său pe terenul de tenis, au dezvăluit pentru ProSport faptul că Lucian Surdeanu, reținut de șase zile în Israel în urma agresiunii asupra fiicei sale, este fost cadru militar.
- Surprinzător, faptul că Lucian Surdeanu a bătut-o pe teren pe fiica sa, dându-i sângele pentru că a pierdut un meci, nu e considerat ceva grav de conducerea de la Break Tennis Club, unde e legitimată Andrada: „Și-a pus fundul pentru țara asta, a pilotat avioane și asta primește?”.
- După incidentul petrecut pe 27 noiembrie, pe terenul de joc, și arestarea tatălul său de către polițiști, Andrada Surdeanu a fost la un pas să fie dusă în Israel la un centru de plasament A reușit să părăsească țara la timp și să revină în România, deși autoritățile începuseră demersurile în acest sens: „S-a făcut o manevră și a scăpat”.
UPDATE 14:35 Lucian Surdeanu va fi mâine eliberat. Cel care se află în arest de sâmbătă a primit o amendă de 300 de euro. Surdeanu va fi sub supraveghere în perioada următoare, iar la viitoarea abatere nu va putea evita închisoarea: „Doamne, sper să nu se mai schimbe nimic, să rămână așa”, a declarat Andrada Surdeanu pentru ProSport.
Lucian Surdeanu (47 de ani), tatăl care și-a bătut fata, pe Andrada Surdeanu, în vârstă de 16 ani, chiar pe terenul de joc la un turneu de tenis din Israel, a fost reținut de poliția din Kiryat Shmona și va fi judecat după legile din țara unde s-a petrecut incidentul. Lucian a avut un conflict cu Andrada la finalul meciului din sferturile de finală ale turneului ITF din localitate. Dialogul dintre cei doi a degenerat, iar bărbatul de 47 de ani, nemulțumit că fata pierduse jocul și îi răspunsese, a lovit-o peste față.
„Când o să aveți copii, o să constatați că o să mai și dați în ei din când în când. În plus, în sport sunt alte trăiri. Copilul trebuia să câștige și, în loc să facă asta, s-a înmuiat.”
oficial de la Break Tennis Club, unde este legitimată Andrada
Vineri, Lucian Surdeanu a apărut în fața unui tribunal din Israel, iar judecătorul a decis să-i prelungească reținerea. Fiica, Andrada, a reacționat imediat la apariția știrii în presa din România. „Vă spun eu: niciun părinte nu și-ar dori să nu primească respect după atâtea sacrificii și eforturi pentru copilul său. Asta am făcut eu, m-am comportat iresponsabil și tatăl meu a avut un moment de rătăcire pe care orice părinte sunt sigură că l-a avut. M-am speriat, recunosc, dar știu că regretă ce a făcut și mă iubește la fel de mult cât îl iubesc eu”, a postat Andrada pe contul personal.
ProSport a discutat cu o persoană din cadrul clubului din Constanța unde este înregistrată Andrada Surdeanu. Aceasta a dorit să-și păstreze anonimatul: „O știu pe fată de când s-a născut. Ce au făcut israelienii? Au distrus un jucător, asta au făcut!”.
Familia Surdeanu a pozat în una fericită, vara trecută, în Franța. Patru luni mai târziu, tatăl avea să fie reținut în Israel după ce și-a lovit fata pe terenul de tenis
„Toată lumea se enervează, dom’ne! Te apucă dracii”
„Informațiile care au apărut sunt total eronate. Citiți ceea ce a postat fata, ea spune adevărul. Păi, voi vă dați seama că au vrut să o pună într-un centru de plasament? Noroc că s-a făcut o manevră și a scăpat, a reușit să revină în țară”, a dezvăluit sursa de la Break Tennis Club, unde e legitimată Andrada. Acesta consideră că s-a exagerat și îi ia apărarea tatălui agresor, vorbind despre trecutul său în armată și despre relația dintre tată și fiică. Potrivit lucrătorului de la club, bătaia administrată de tată fetei sale chiar pe teren nu e ceva neapărat de condamnat: „Când o să aveți copii, o să constatați că o să mai și dați în ei din când în când. În plus, în sport sunt alte trăiri. Copilul trebuia să câștige și, în loc să facă asta, s-a înmuiat. Tatăl, care este și antrenorul ei, a încercat să poarte o discuție cu ea. Andrada era mai mult atentă la telefon, a ridicat tonul, ea a scăpat telefonul din mână și când s-a aplecat după el, palma s-a dus în zona nasului, deși trebuia să îi dea una peste ceafă. Toată lumea se mai enervează în sport, dom’ne! Te apucă dracii atunci când vezi că investești timp și bani într-un copil care, din când în când, pare că o ia razna”.
Andrada va împlini 17 ani pe 1 ianuarie 2015. Prietenii apropiați o descriu drept o fată cuminte, cu activități specifice vârstei, care rar deranjează.
„Jidanii ce au făcut pentru el? Au distrus o jucătoare, asta au făcut”
Despre Lucian Surdeanu, cel care de șase zile este reținut de autoritățile din Israel, bărbatul a avut numai cuvinte de laudă. A deplâns situația actuală de la club, spunând dezamăgit că marți dimineață îl așteptau 13 copii la antrenament, iar aceștia sunt curioși să afle de ce ședința tehnică nu este condusă de tatăl Andradei: „Pe noi ne-a șocat cazul ăsta. Fata e distrusă. Lucian a fost pilot pe Mig 21 în cadrul armatei, și-a pus fundul pentru țara asta, a pilotat avioane și asta primește? Cum să spui despre el că este o bestie? Familia Surdeanu este excepțională. Și cel mic, Vlad, face tot tenis. Am crezut la început că e o glumă. Un ofițer de armată nu poate fi iresponsabil. Câte palme și-a luat Nadia la antrenamente când era mică? Ia să o întrebați”.
„Fata e distrusă. Lucian a fost pilot pe Mig 21 în cadrul armatei, și-a pus fundul pentru țara asta, a pilotat avioane și asta primește? (…) Am crezut la început că e o glumă. Un ofițer de armată nu poate fi iresponsabil. Câte palme și-a luat Nadia la antrenamente când era mică? Ia să o întrebați.”
oficial de la Break Tennis Club
Același oficial îi învinuiește pe israelieni pentru turnura luată de evenimente: „Luci e un om extraordinar. El pleacă de ani de zile cu copiii la turnee. E deosebit. Jidanii ce au făcut pentru el? Au distrus o jucătoare, asta au făcut. Și una care promitea să devină cunoscută. Iar noi nu facem decât să îngroșăm și mai tare rândurile. Păi, să vă puneți în locul ei! A plecat la turneu cu tatăl său, acesta a ajuns la închisoare, iar ea era să fie pusă într-un centru de plasament. E traumatizant și nedrept”.
Într-un interviu acordat pentru sportnews.ro, mama Andradei, Alina Surdeanu, spune că de vină e fata, pentru că nu era atentă când tatăl a certat-o. „El este o fire mai temperamentală. Îl deranja că nu luptă pentru fiecare minge. Asta îi repreșa continuu. Singura pedeapsă care i-o aplică este să-i confiște telefonul. Asta s-a întâmplat și atunci. A amenințat-o că-i va confisca telefonul, dacă nu-și revine. Ea este o fire mai rebelă și obișnuiește să-i răspundă. În timp ce-i ținea telefonul în mână l-a scăpat pe jos, iar fata a țipat și i-a adresat câteva cuvinte. Atunci, tatăl ei s-a dus la ea și i-a dat o palmă peste obraz, dar i-a atins și nasul. Ea are o sensibilitate la nas și i-a curs sânge. Aveți cuvântul meu că a fost prima palmă aplicată fetei. (…)
Am înțeles că în Israel să-ți lovești propriul copil este foarte grav! Vor să facă o dramă! Trebuie judecat după legile românești, nu după legile de acolo. Procurorul insită să-l acuze și să-l dea ca exemplu! Suntem cu nervii întinși la maximum”.
Tatăl jucătoarei este judecat după legislația din Israel și a primit un avocat din oficiu
Cazul Andradei Surdeanu a ajuns pe masa oficialilor din Ambasada României în Israel. Consulul Adrian Adam a confirmat pentru ProSport faptul că tatăl jucătoarei va fi judecat conform legislației din țara unde a avut loc agresiunea. „Deocamdată, domnul Surdeanu nu poate fi transferat în România, cel puțin nu până nu va fi o decizie a Curții din Israel. Azi (n.r. – marți) era deja programată o primă înfățișase a procesului”, ne-a declarat Adrian Adam.
Secția consulară de la Tel Aviv a ținut legătura cu Lucian Surdeanu, atât cât s-a putut, până când i s-a oferit un avocat din oficiu. „N-aș vrea să mă pronunț ce sancțiuni riscă tatăl fetei. În funcție de sancțiunea pe care o va primi, Lucian Surdeanu va putea acționa însă în consecință. O cerere de strămutare poate fi făcută doar în cazul în care vorbim de o sancțiune cu închisoarea mai mare de 6 luni”, a mai spus Adrian Adam.
Rolul Ambasadei României din Israel și al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului
ProSport a contactat și un avocat specializat în astfel de cazuri, iar acesta a explicat situația în care se află tatăl Andradei Surdeanu. „Contextul legal în care se încadrează violența domestică este unul destul de explicit, atât în legea Israelului, cât și în cea a României. Totuși, bărbatul aflat acum în custodia autorităților israeliene ar putea fi judecat de instanțe din ambele țări. Acest lucru se va întâmpla pe rând, în funcție de înțelegerea dintre cele două state și de perioada în care este reținut. Nu este exclus însă nici ca poliția israeliană să-l elibereze pe tatăl tenismenei, urmând ca justiția română să susțină procesul. În oricare dintre cazuri, declarațiile minorei (n.r. – Andrada Surdeanu) vor fi investigate de procurori. Asta deoarece ea ar putea fi ușor influențată de factori externi”, a spus pentru ProSport sursa citată.
Rezolvarea cazului tinerei agresate de propriul tată va fi rezolvat prin implicarea directă a două instituții extrem de importante: Ambasada României din Israel și DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului). Prima va fi liantul între cele două state. Ambasada va înlesni astfel comunicarea dintre cele două compartimente legislative ale țărilor care îi vor hotărî viitorul tatălui Andradei. De cealaltă parte, DGASPC va avea rolul de a urmări contextul familial, atât pe cel actual, cât și istoricul, dacă el există. Toate elementele, puse corect cap la cap, ar trebui să ducă la o judecată corectă a omului acuzat că și-ar fi lovit fiica, fapt înregistrat de camerele de luat vederi de la arena unde fata a jucat.
„Tatăl nu e recidivist. Psihologic este verificat tot timpul, este pilot militar”
Federația Română de Tenis a intervenit, la rândul ei, în acest caz. Forul prezidat de George Cosac a luat deja legătura cu omologii din Israel. „Am vorbit cu Andrada și mi-a explicat ce s-a întâmplat. Mi-a povestit că a fost și greșeala ei, că nu și-a respectat tatăl, că l-a tratat cu indiferență. Noi am trimis în Israel o declarație din partea fetei, din partea clubului din Constanța. Tatăl nu este recidivist, de carieră este pilot militar, astfel că psihologic este verificat tot timpul. Nu este în regulă că s-a ajuns la plame, dar s-a întâmplat. Situația este oricum una complicată”, ne-a declarat George Cosac, președintele FR de Tenis.
Numeroase surse din lumea tenisului au povestit pentru ProSport că, astfel de cazuri, precum cel al Andradei, sunt frecvente în tenis. A confirmat acest lucru și Ioana Ducu, campioană în acest an la Roland Garros (proba de dublu). „Sunt multe cazuri de acest gen în tenisul românesc, dar nu vreau să dau exemple concrete, vorbesc la modul general. O cunosc pe Andrada, iar părinții ei au părut mereu niște oameni OK. N-am știut că Andrada face parte din această categorie, în care părinții pun foarte multă presiune pe copii”, a mărturisit Ioana Ducu.
Campioana de la Roland Garros se consideră un caz fericit: „N-am avut niciodată astfel de probleme”. Ioana a încercat, totodată, să găsească o explicație pentru violența domestică: „Probabil că părinții își doresc uneori mai mult decât copiii. Nu știu însă care sunt factorii care conduc la astfel de situații. Oricum, mi-a părut rău când am auzit de Andrada, este o fetiță de treabă, foarte prietenoasă”.
Jelena Dokic, cea mai importantă victimă a părinților în tenisul mondial
George Cosac și Răzvan Itu, vicepreședinte al FRT, au susținut că astfel de cazuri sunt frecvente la nivel internațional, nu neapărat în România. Cel mai cunoscut este cel al Jelenei Dokic, care a mărturisit în dese rânduri că a fost maltratată de tatăl ei. Mi mult, jucătoarea s-a și mutat în Australia din această cauză. „E greu de stăpânit un astfel de fenomen, atât timp cât părinții călătoresc cu copiii. Neavând suficiente fonduri, părinții nu mai angajează alți antrenori și îndeplinesc ei toate rolurile. Sunt foarte mulți sportivi de top care au ajuns în vârf datorită părinților, iar acest lucru este deja o problemă. Este și cazul danezei Wozniacki, al Mariei Șarapova, iar exemplele pot continua. Sportivii nici nu mai anunță federația când pleacă la un turneu în străinătate. Fiecare se poate înscrie pe ITF, plătește o taxă internațională și, dacă vor, participă la diferite turnee”, a concluzionat Răzvan Itu.
„Andrada Surdeanu a fost propusă pentru a fi componentă de lot național la anul. Comisia Tehnică va decide dacă va fi a opta fată din lotul de perspectivă al României, la categoria 17-18 ani”
George Cosac, președinte FR de Tenis