Eșecul suferit de reprezentativa României de Cupa Davis a aprins spiritele printre oamenii de tenis. Ruxandra Dragomir a găsit vinovatul principal pentru înfrângerea de săptămâna trecută cu Ucraina, chiar în persoana lui George Cosac, președintele FR de Tenis. Fosta șefă a federației a făcut un anunț pe o rețea de socializare prin care lovește în cei care conduc destinele tenisului românesc: „Cupa Davis: Ucraina vs România: 3-1. Rușinică…banii nu aduc fericirea, însă întrețin iubirile perverse și prieteniile false”. La rându-i, Cosac își acuză predecesoarea că a lăsat Federația pe ultimul loc într-un clasament al jucătorilor legitimați. Dragomir a vorbit pentru ProSport și a atras atenția asupra mai multor lucruri neprofesioniste care se produc la federație, dar și în anturajul selecționatei tricolore.
„Conducerea FR de Tenis se identifică cu un cerc bazat pe interese”
Ați subliniat după meciul din Cupa Davis cu Ucraina că există anumite „prietenii” la federație. La ce ați făcut referire? Pur și simplu, conducerea FR de Tenis se identifică cu un cerc bazat pe interese. Nimeni nu poate pătrunde în acest cerc și funcțiile nu sunt ocupate într-un mod profesionist, ci pe prietenii. În astfel de condiții nu se poate face performanță, iar asta s-a oglindit foarte clar și în meciul cu Ucraina.
George Cosac vă cere explicații în privința faptului că a preluat federația de pe locul 49 din 49 posibile, în ceea ce privește cifra jucătorilor legitimați, raportată la numărul de terenuri de tenis. Mi se pare o aberație care n-are nicio legătură cu situația actuală și în același timp o încercare de a deturna atenția de la eșecul naționalei în Cupa Davis. Acesta este aspectul care îl neliniștește pe George Cosac, locul pe care eram la jucători legitimați? Acum, când echipa României se chinuie în Grupa I Euro-Africană? L-aș întreba pe actualul președinte, pe ce loc a dus federația în acest top? De ce trebuie să se ridice subiectul unor astfel de topuri, și nu se ridică subiectul că stăm foarte bine la tenisul feminin. Sub conducerea mea, tenisul feminin românesc se găsea pe locul trei într-o statistică internațională.
„Mergea trebuia convocat și motivat să joace”
Absența lui Mergea de la lot a reprezentat un minus important? Mergea merita cu siguranță să se găsească în reprezentativa României, dar asta ține de cel care convoacă echipa, respectiv de căpitan și de conducerea actuală a federației. Eu consider că Florin trebuia convocat și motivat să joace, dar și că în acest moment nu ar trebui să existe tensiuni în echipa României. În trecut mi se reproșa mie și fostei conduceri că am creat tensiuni, dar acum nu înțeleg de ce ele apar, iar echipa nu joacă la cel mai înalt nivel.
„Trifu era supărat pe noi că l-am dat afară. Acum de ce nu mai comentează? E cumva bolnav?”
Din punctul meu de vedere, ceea ce am lăsat eu la Cupa Davis se îndrepta spre o direcție foarte bună, încercam să promovăm juniori, întotdeauna am inclus la antrenamente și am luat cu noi cei mai buni tineri din țară. Ciprian Porumb ar fi fost un căpitan de echipă foarte potrivit, iar atmosfera din lot devenea din ce în ce mai pozitivă. Prin aducerea lui Florin Mergea, care iată, se dovedește un jucător foarte capabil, reușisem o reaizare importantpă. Noi am lăsat un plus de valoare care acum a dispărut și astfel ne-am întors în trecut. Tocmai de asta spun încă o dată că s-a reînchis un cerc în care nu mai poate intra nimeni. Am și eu o întrebare pentru dumneavoastră.
Spuneți, vă rog… De ce am avut alt antrenor la echipă și nu a fost prezent și Gabriel Trifu? Mie mi-a atras atenția acest lucru pentru că el făcea parte din „grupul prieteniei” și tocmai de aceea sunt surprinsă. A fost o surpriză pentru că echipa a fost întregită, dar n-am văzut un personaj acolo. Trifu era supărat pe noi că l-am dat afară, iar acum văd că nu mai comentează nimic pentru că nu face parte din echipă. E cumva bolnav?
„Nu poți să vii la echipa de Cupa Davis doar în vizită și să spui că te numești antrenor”
Care a fost nemulțumirea dumneavoastră în legătură cu Andrei Pavel, atunci când ați fost șefa federației? Federația a avut o viziune legată de căpitanul și de antrenorul echipei. S-au făcut niște schimbări, atât în ceea ce privește căpitanul de Cupa Davis, cât și cel de Fed Cup, din motivul că ei nu se puteau implica. Se aflau foarte puțin timp în România, iar disponibilitatea lor era foarte redusă. Nu poți să vii la echipa națională doar în vizită, să conduci două zile pe an formația și sa spui că te numești antrenor. Atât Pavel, cât și Trifu, locuiau în SUA. Irina Spîrlea se afla în aceeași situație. Atunci când te numești căpitan sau antrenor al selecționatei României trebuie să fii cât mai aproape de lot. Noi am avut o viziune și o strategie pe termen mediu și lung și acesta a fost motivul îndepărtării lui Andrei Pavel. Nu au existat alt gen de nemulțumiri, pentru că eu și Pavel eram prieteni în mod normal. Însă chipa națională și conducerea federației n-ar trebui să fie alcătuite pe bază de prietenii, ci pe profesionalism.
O ultimă întrebare. În aceste condiții, care este viitorul tenisului românesc? Depinde la ce ne referim. Dacă vorbim de tenisul feminin, acesta stă foarte bine. De cealaltă parte, tenisul masculin stă foarte slab. Eu am dorit o strategie pe termen mediu și lung , pe care deja o formasem, dar acum nu știu ce se mai întâmplă. N-am văzut nici măcar un lucru schimbat în bine la federație.
„Dragomir a lăsat federația pe locul 49 din 49 de țări”
De cealaltă parte, George Cosac, aflat cu reprezentativa naționalei de Fed Cup în Ungaria, a acuzat că a preluat frâiele FR de Tenis când aceasta se afla într-o stare sumbră: „Aș prefera ca Dragomir să ne spună cum a lăsat federația pe ultimul loc, mai exact poziția 49 din 49 de țări afiliate la Tennis Europe. Acest top se referă la cifra de sportivi legitimați, raportată la numărul terenurilor de tenis”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER