S-a născut la 18 zile după ce Roger Federer punea o piatră de temelie în cariera sa, câștigând pentru prima dată Cupa Hopman, alături de Martina Hingis. Despre acel tradițional turneu demonstrativ, încheiat pe 6 ianuarie 2001, cel mai titrat jucător din istoria tenisului spune că „l-a învățat să câștige„. Olga Danilovic s-a născut pe 23 ianuarie 2001, iar duminică a devenit prima fată născută în anii 2000 care câștigă un titlu de simplu în circuitul WTA, dar și prima sportivă care ridică un trofeu WTA deasupra capului din postura de lucky-loser (Olga fusese învinsă în ultimul tur al tabloului de calificare de către spaniola Paula Badosa, 6-3 în decisiv, însă a pătruns pe main draw în urma unor retrageri de ultim moment – ale Irinei Begu și Petrei Martic).
ProSport vă propune să o descoperim pe Olga Danilovic.
1. Are un fizic impresionant și este stângace
Olga Danilovic este o tânără jucătoare înaltă, cu calități fizice impresionante, la cei 1,83 m la care a ajuns deja, la 17 ani. Jocul ei este unul de forță, ultra-agresiv, dovadă fiind cifrele impresionante cu care a încheiat finala de duminică, care o propulsează parcă direct într-o luptă la baionetă cu Jelena Ostapenko – 47 de lovituri câștigătoare și 46 de greșeli neforțate. Olga este jucătoare de mâna stângă, iar forehandul ei este o veritabilă armă.
Great forehand winner from @danilovic_olga! #moscowrivercup pic.twitter.com/QsFe3rCiJS — WTA (@WTA) July 29, 2018
Great forehand winner from @danilovic_olga! #moscowrivercup pic.twitter.com/QsFe3rCiJS
— WTA (@WTA) July 29, 2018
42 de lovituri câștigătoare a reușit Olga Danilovic în semifinala cu Aliaksandra Sasnovich (favorită 5 a tabloului și locul 41 WTA la ora partidei)
2. Gustul victoriei
Sârboaica a intrat în duelul din finală cu Potapova, considerată o nouă Maria Șarapova a Rusiei, cu două înfrângeri în meciurile directe de la juniori contra adversarei sale. Chiar dacă a ratat startul la Moscova, fiind condusă cu 3-0 în primul set, Danilovic a arătat spiritul războinic al lui Djokovic, reușind să salveze și să își adjudece manșa inaugurală, apoi decisivul – după ce a fost condusă de două ori cu break, 3-2 și 4-3.
„Nu am cuvinte să descriu acest sentiment. Cu o zi înainte îmi spusesem – este finala, este viața mea, este momentul pentru care exist. Să câștig… mă simt chiar mai bine. Sunt atât de fericită„, a spus Olga Danilovic la conferința de presă.
75 de poziții a urcat Olga Danilovic datorită victoriei de la Moscova. Ea ocupă acum poziția 112 WTA – cea mai bună a carierei, fiind în acest moment numărul doi în tenisul feminin din Serbia, după Aleksandra Krunic (25 ani). Aceasta este cea mai importantă urcare în clasamentul WTA în această săptămână.
3. Rețetă de la Djokovic
Tatăl lui Novak Djokovic, proaspăt-câștigător la Wimbledon, făcea o mărturisire interesantă într-un interviu pentru Telegraf, la jumătatea lui 2016. Srdjan Djokovic povestea că a rămas șocat din pricina faptului că nimeni din Serbia nu a încercat să profite câtuși de puțin de pe urma experienței celui mai de succes om din tenisul sârbesc. „Știți că singurul părinte care a venit la mine, pentru a mă întreba câte ceva – orice – din experiența mea alături de Novak – a fost Predrag Danilovic? Fost baschetbalist de succes, el muncește enorm alături de Olga și simt că ea va fi campioană„, povestea tatăl lui Nole.
4. Tatăl, un superstar aproape de tragedie, în 2013
Pedigree-ul Olgăi este unul de top. Tatăl său a avut o carieră de 12 ani de jucător profesionist de baschet, iar între 1995 și 1997 a fost shooting guard pentru Miami Heat. A câștigat de două ori EuroLiga de baschet (1992 și 1998), a fost campion european cu Iugoslovia – în 1989 și, apoi, în 1991.
Cumpăna vieții lui Predrag Danilovic a venit în data de 18 mai 2013, într-un bar, într-un incident care, la patru ani distanță de la moartea lui Marian Cozma, a iscat valuri în Europa. Sârbul a fost înjunghiat în inima Belgradului, însă medicii au reușit să îi salveze viața, deși fusese lovit la cap, mâini și abdomen și a necesitat operații chirurgicale în regim de urgență.
5. Titluri de Mare Șlem
Olga Danilovic a simțit deja gustul victoriei în cele mai importante turnee din tenis. La 17 ani, a adunat trei ttiluri de Mare Șlem la dublu, în competițiile de junioare – în 2016, la Roland Garros, alături de Paula Arias Manjón, în 2017 – la Wimbledon, alături de Kaja Juvan și apoi la US Open, cu Marta Kostyuk.
Sârboaica mai are în palmares patru trofee ITF la simplu și unul la dublu. În 2018, primul mare semnal tras de ea în tenisul mondial a venit în Grupa I Euro-Africană FED Cup, acolo unde a câștigat primele sale trei meciuri la simplu – învingând-o, printre altele, pe Anastasija Sevastova. Acest adevărat tur de forță i-a adus recunoașterea, cu premiul Fed Cup Heart Award.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER