„Sacrificiul nebunului”, tactica învățată de Novak Djokovic încă din copilărie. Poveste nefardată despre antrenamentele printre bombe și nopțile petrecute în buncăr, visând la locul 1 mondial | SPECIAL
Novak Djokovic (34 de ani), cel mai mediatizat sportiv al momentului, dovedește un spirit de sacrificiu dus la extrem. Djokovic a fost închis din nou în hotelul pentru refugiați din Australia, după ce a rămas fără viză, dar sârbul este obișnuit cu suferința încă din copilărie.
Pentru mulți poate părea ciudată încăpățânarea lui Novak Djokovic! Liderul tenisului mondial a mers la Australian Open nevaccinat și a rămas acolo în ciuda presiunilor, riscând să-i fie afectate imaginea, veniturile și mai ales libertatea.
Pentru cei care nu îl cunosc, Djokovic este genul de om care se sacrifică pentru o idee! „Sacrificiul nebunului”, o strategie cunoscută de jucătorii de șah, a fost, de multe ori, câștigătoare pe terenurile de tenis. Va reuși însă Nole să le dea șah-mat și politicienilor?
„Sacrificiul nebunului”, tactica învățată de Novak Djokovic încă din copilărie
Novak Djokovic a devenit cel mai bun tenismen din lume fără a avea geniul lui Roger Federer sau mușchii lui Rafael Nadal! Tocmai încăpățânarea războinică pentru care îl blamează mulți l-a adus aici. Din acest motiv, Djokovic se leagă în continuare de convingerile și concepțiile sale și nu va renunța niciodată la ele.
Lăsând la o parte sacrificiile pe care Novak Djokovic le-a făcut în viața personală, pentru a deveni numărul 1 mondial, acesta și-a transformat traumele din copilărie în calități de lider. Djokovic a crescut în vremea bombardamentelor asupra Iugoslaviei, iar momentele trăite atunci de sârb au fost infinit mai grele decât peripețiile din Australia.
Novak Djokovic a devenit lider mondial după ce s-a antrenat printre bombe la Belgrad
În 1999, Novak Djokovic avea 12 ani şi era convins că va deveni numărul 1 mondial. Dar cariera lui era să se sfârşească înainte de a începe, întrucât Serbia intrase în război. „Este o perioadă de care nimeni nu vrea să-şi amintească. Timp de 78 de zile am fost bombardaţi zilnic”, a povestit Djokovic într-un interviu pentru postul american CBS. Familia lui Nole, formată din părinţii săi, cei doi fraţi mai mici, dar şi din unchi şi mătuşi, s-a refugiat la Belgrad, în apartamentul cu două camere al bunicului lui Novak.
S-au mutat aici pentru că blocul avea beciuri adânci, care serveau ca adăpost în timpul bombardamentelor. „Eram foarte speriaţi. Tuturor ne era teamă, pentru că întregul oraş era sub atac. Am continuat să joc şi tenis, zilnic. Dar a fost greu. Pentru că, timp de două luni şi jumătate a trebuit să mă trezesc în fiecare dimineaţă, în jur de ora 3, pentru a fugi spre adăpost. Apoi, când totul se termina, mergeam la antrenament”, a mai povestit Nole.
Boris Becker, despre mentalitatea de „Street Fighter” a lui Novak Djokovic: „Era într-un buncăr când avea zece ani”
De asemenea, Boris Becker a făcut o incursiune în copilăria dureroasă a lui Novak Djokovic, după ce sârbul a fost reținut de polițiștii de frontieră australieni: „Novak este un luptător, cu o mentalitate de Street Fighter! Era într-un buncăr când avea zece ani, iar bombele zburau deasupra orașului său, trebuie să ne amintim de asta!”, a declarat Becker.
Novak Djokovic a rămas din nou fără viză, fiind nevoit să obțină o nouă revocare a anulării vizei pentru a putea juca la Australian Open. Dacă procesul va fi pierdut de Djokovic, acesta va trebui să părăsească țara și va primi o interdicție de trei ani de a intra în Australia. Un sacrificiu uriaș pe care Djokovic și-l asumă, de dragul unui ideal.