JAPONIA – CEHIA: Prima întâlnire după aproape 80 de ani
Niponii joacă acasă, dar absența lui Kei Nishikori, retras din echipă din cauza unei accidentări, poate conta decisiv pentru aceștia. În lipsa semifinalistului de la Miami, japonezii se vor baza pe Tatsuma Ito (locul 146 ATP) și pe debutantul Taro Daniel, jucător despre care Minoru Ueda, antrenorul nejucător, afirmă că are toate calitățile pentru a intra în top 100 mondial. De cealaltă parte, Cehia e câștigătoarea ultimelor două ediții. În privința meciului cu Japonia, aceștia se confruntă cu o absență de marcă deoarece Tomas Berdych nu a răspuns convocării din dorința de a se dedica circuitului de simplu. Astfel, experimentatul Radek Stepanek și Lukas Rosol, campionul ediției BRD Năstase Țiriac Trophy 2013, vor lupta pentru calificarea în semifinale împotriva asiaticilor. Experiența din meciurile de dublu a lui Stepanek (17-3) poate aduce un punct mare campionilor en-titre dar cuplul Vesely / Stepanek nu este atât de omogen precum cel dintre Radek și Berdych. Inconstanța lui Rosol poate reprezenta punctul nevralgic al cehilor și imboldul moral pentru tinerii japonezi.
În istoria competiției, scorul întâlnirilor directe este 1-1. De menționat că ambele întâlniri au avut loc în perioada anilor ”30. JAPONIA 3-2 CEHOSLOVACIA (1930) CEHOSLOVACIA 4-1 JAPONIA (1935)
FRANȚA – GERMANIA: Avantaj albastru
Într-o întâlnire ce aduce aminte de rivalitatea istorică dintre cele două țări, echipa de Cupa Davis a Franței pornește favorită într-o dispută cu o echipă neexperimentată a nemților. La gazde vor juca Jo-Wilfried Tsonga și Julien Benneteau, în timp ce perechea de dublu a francezilor îi va conține pe Michel Llodra și Gael Monfils. Tobias Kamke este singurul jucător al Germaniei cu meciuri jucate în această competiție, având însă un palmares negativ (0-2). Cuplul de dublu Begemann / Kamke și debutul lui Peter Gojowcyzk vor reprezenta punctele slabe ale oaspeților, în condițiile în care Michel Llodra este un fost număr trei mondial în proba de dublu. De asemenea, Jo-Wilfried Tsonga este un foarte bun jucător de indoor, cu finale la activ în turneele de la Paris-Bercy, respectiv Turneul Campionilor. La capitolul meciuri directe, scorul este 7-2 în favoarea francezilor. Cele două țări s-au întâlnit în 2011 în aceeași fază a Cupei Davis, când Monfils, Llodra și Tsonga au condus echipa „cocoșului galic” spre o victorie cu 4-1. Francezii caută acum să cucerească a zecea Salatieră de Argint din istorie.
6 victorii – numărul de succese consecutive înregistrat de Franța în fața Germaniei 1938 – ediția Cupei Davis în care nemții învingeau rivalul istoric pentru ultima oară
ELVEȚIA – KAZAHSTAN: Șansa lui Federer
În absența Spaniei și a Serbiei, the Swiss Maestro urmărește să mai adauge un trofeu colecției sale impresionante. Pentru elvețieni pare momentul perfect: Stanislas Wawrinka a câștigat turneul de Mare Șlem de la Melbourne, în timp ce Roger Federer a avut un început de an excelent, iar forma slabă din 2013 a fost lăsată în urmă. Mai mult decât atât, cei doi îi urmează pe Rafael Nadal și Novak Djokovic în ierarhia mondială, fiind clasați pe 3, respectiv 4. Kazahstanul se prezintă la acest meci cu Andrey Golubev (locul 64 ATP) și Mikhail Kukushin (locul 56 ATP). Interesant este că acești tenismeni au fost în echipa ce învingea Elveția la singura întâlnire directă, în septembrie 2010, în playoff-ul pentru rămânerea în Grupa Mondială. Atunci, scorul a fost 5-0 în favoarea oaspeților de mâine. Scorul zdrobitor poate fi explicat prin absența lui Federer și înlocuirea acestuia cu Marco Chiudinelli, dar și inconstanța lui Stanislas din acea perioadă. În condițiile în care a scăpat de potențiale întâlniri cu Rafael Nadal și Novak Djokovic, duo-ul elvețian poate privi cu ochi optimiști ediția curentă a Cupei Davis. 44-15 este palmaresul lui Roger Federer în meciurile de Cupa Davis ( atât simplu cât și dublu)
ITALIA – MAREA BRITANIE: Zgura vs Andy Murray
Acest meci se centrează pe lupta lui Andy Murray cu Fabio Fognini și Andreas Seppi pentru că partidele jucate de scoțian sunt decisive prin prisma lipsei de experiență a lotului britanic. Chiar dacă Ward are victorii la Sam Querrey sau Dmitry Tursunov, palmaresul lui Fognini în meciurile de simplu din Cupa Davis este unul excelent: 12-3. Factorul care poate cântări decisiv în ecuația meciului este suprafața, pentru că zgura reprezintă un avantaj evident al italienilor. Nici Andy Murray nu se simte în largul lui pe această suprafață, singura performanță notabilă fiind o semifinală la Roland Garros, în 2011. În același timp, Fognini a avut prestații excelente pe cea mai lentă suprafață din circuit, iar cel mai bun exemplu este Masters-ul de anul trecut de la Monte Carlo, când doar Novak Djokovic a putut să-l oprească din drumul spre finală. De-a lungul istoriei, Italia a învins de 11 ori, iar Marea Britanie a strâns doar patru succese. Dacă întâlnirea se juca pe hard sau iarbă, meciul ar fi fost mai echilibrat, dar datele meciurilor din acest weekend indică echipa condusă de Corrado Barazzutti drept favorită certă.
3 titluri ATP are Fabio Fognini, la Stuttgart, Hamburg și Vina del Mar. Toate turneele s-au desfășurat pe zgură.
Articol scris de Cătălin RUSU
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER