Șanse mari ca Simona Halep să-și concedieze antrenorul: „Victor, jobul tău e în pericol!” EXCLUSIV | Ioniță are clauze infernale și un salariu mult mai mic decât al lui Fissette

Simona Halep (3 WTA) a avut nu mai puțin de șase antrenori într-un interval de doi ani, iar jucătoarea în vârstă de 23 de ani pare că vrea să doboare toate recordurile. Zilele antrenorului Victor Ioniță (32 de ani) sunt numărate, informația fiind lansată pe piață de Nigel Sears (58 de ani), unul dintre cei mai buni tehnicieni din circuitul feminin și socrul lui Andy Murray (3 ATP). Fostul antrenor al Anei Ivanovic l-a pus în gardă pe Victor Ioniță, care colaborează cu Simona Halep de la începutul lui 2015. „Victor Ioniță, ai grijă ce faci în decembrie! Păzește-ți spatele! Jobul tău e în pericol!”, a spus britanicul într-o intervenție la Eurosport.

Clauze din contractul lui Victor Ioniță: câștigarea unui turneu de Grand Slam sau locul 1 WTA la finalul sezonului

După eșecul neașteptat de la Roland Garros (înfrângere în turul doi, cu Mirjana Lucic, scor 7-5, 6-1), lui Victor Ioniță i s-au diminuat considerabil șansele de a păstra o colaborare de lungă durată cu Simona. Doar una dintre cele două clauze din contractul semnat cu sportiva din Constanța l-ar mai putea salva, însă îndeplinirea lor pare irealizabilă în acest moment: încheierea sezonului pe primul loc al ierarhiei WTA, lucru aproape imposibil, sau câștigarea unui turneu de Grand Slam. Halep va avea 6.130 de puncte după Roland Garros, față de 7.360, cu cât pornea la startul competiției, și cel mai probabil va pica pe locul 4 WTA pe 8 iunie. În calendarul competițional din 2015 au mai rămas doar două turnee de Grand Slam: Wimbledon și US Open.

Turneele de la Wimbledon (semifinală în 2014) și US Open (turul trei în 2014) vor fi dificile pentru jucătoarea care folosește în prezent și serviciile lui Darren Cahill, antrenor din stafful Adidas, prin prisma suprafeței pe care se joacă. Celelalte jucătoare din Top 10 WTA se descurcă mult mai bine pe iarbă (suprafața de la Wimbledon) și hard (suprafața de la US Open) decât o fac pe zgură (suprafața de la Roland Garros).


Victor Ioniță (mijloc) o antrenează pe Simona Halep de la începutul lui 2015. Darren Cahill (stânga), antrenor Adidas, și Teo Cercel (dreapta), fizioterapeut, au asistat și ei la înfrângerea neașteptată de la Roma, 6-2, 3-6, 5-7 cu Suarez Navarro, în semifinale

Ioniță nu are salariu fix, dar primește procent din premiile Simonei

Surse ProSport au dezvăluit că Victor Ioniță primește mult mai puțini bani decât lua Wim Fissette de la Simona Halep în 2014. Belgianul care le-a mai pregătit cu succes pe Kim Clijsters și Sabine Lisicki încasa 3.000 de euro pe săptămână și, cel mai important, 10% din câștigurile lui Halep într-un sezon. Ioniță nu primește însă o remunerație săptămânală, ci doar un procent din premiile jucătoarei, în valoare de 5%. Astfel, tehnicianul s-a ales cu 100.000 de euro până acum, din cele aproape 2 milioane de euro strânse de Simona în acest sezon. De partea cealaltă, Wim Fissette a încasat 108.000 euro în 9 luni doar din salariul fix, plus 363.000 de euro reprezentând partea de 10% din premiile câștigate de Simona în 2014. Belgianul a ajuns, așadar, la un total 471.000 de euro.


Begianul Wim Fissette avea procentaj dublu față de Ioniță din premiile Simonei Halep, dar avea și un salariu săptămânal în valoare de 3.000 de euro

Un antrenor celebru ar costa-o pe Simona peste 1 milion de euro pe sezon

Chiar și un astfel de contract îi aduce lui Ioniță o sumă tentantă pentru tehnicienii de rând. Nu și pentru antrenorii de tenis celebri, care le cer sportivilor salarii exorbitante: Ivan Lendl (Cehia) a primit 1.650.000 de euro pe an de la Andy Murray (Marea Britanie), Serena Williams i-a oferit lui Patrick Mouratoglou (Franța) un cec în valoare de 1,6 milioane de euro, în timp ce Jo-Wilfried Tsonga (Franța, 12 ATP), jucător care n-a intrat niciodată în Top 4 ATP și n-a câștigat niciun turneu de Grand Slam, i-a oferit 700.000 de euro pe sezon lui Roger Rasheed (Australia). De asemenea, unul dintre cei mai buni antrenori din SUA, Brad Gilbert, a declarat că „prețul” lui este de 1 milion de euro pe an. Americanul a lucrat în trecut cu Andre Agassi (SUA), Andy Roddick (SUA), Andy Murray (Marea Britanie) și Kei Nishikori (Japonia).


Serena Williams, lider mondial din circuitul feminin, nu se uită la bani atunci când e vorba de salariul antrenorului: 1,6 milioane de euro pe sezon pentru Patrick Mouratoglou!

Victor, scos din schemă în ultima lună

Răceala dintre Simona și Victor a ieșit la iveală în timpul primelor trei turnee de zgură din 2014. La Stuttgart (semifinală), nu l-a chemat deloc pentru sfaturi, pentru ca la Madrid (eliminată în primul tur), să solicite prezența lui Darren Cahill, la pauza dintre game-uri. Victor a fost ignorat și în urmă cu două săptămâni, la Roma (semifinală), atunci când Simona nu a dorit intervenția antrenorilor.
Campioana noastră a avut o atitudine diferită față de Ioniță, fost jucător profesionist, în prima parte a sezonului, chemându-l pe teren la fiecare competiție. Rezultatele au fost fabuloase: Halep a triumfat la Indian Wells (SUA), primul Premier Mandatory al carierei, s-a impus la Dubai (Emiratele Arabe Unite) și a atins o semifinală la Miami (SUA).

Chiar dacă tenisul ei arăta bine, Simona și-a exprimat totuși nemulțumirea față de prestația tehnicianului. Fostul număr 187 ATP a fost luat la țintă în „optimile” turneului de la Miami, atunci când eleva sa i-a strigat: „Bate și tu din palmele alea, nu sta degeaba”! Un alt episod controversat s-a produs în finală la Indian Wells, câștigată în fața Jelenei Jankovic (2-6, 7-5, 6-4), atunci când Simona i-a replicat tehnicianului în vârstă de 32 de ani: „Asta vrei tu să fac eu? Mișto… Și eu vreau să mă încurajați mai tare și să țipați pe acolo. Aștia de țipă sunt doar ai ei. E greu, dar mă rog, e ok.. E în regulă”.


Captură foto Dolce. Atunci când Ioniță i-a spus lui Halep că adversara ei, Serena Williams, se află la un nivel înalt, Simona i-a replicat: „Știu și eu că joacă foarte bine”

Ioniță, al șaptelea antrenor dat afară, în decurs de doar doi ani și jumătate

Simona Halep se află pe primul loc într-un clasament al schimbărilor de antrenori realizat pe o perioada de doi ani și jumătate, la mare distanță de celelalte jucătoare din Top 10. Câștigătoare a 11 turnee WTA, Simona a lucrat cu nu mai puțin de șase tehnicieni din 2013 până în 2015: a început anul 2013 alături de Firicel Tomai, pe care l-a schimbat, printr-o decizie inexplicabilă pentru antrenor, cu Andrei Mlendea, cel care a acuzat-o că a renunțat la serviciile sale printr-un sms.
La jumătatea respectivului sezon, Simona a început o colaborare, care a durat până la finalul lui 2013, cu Adrian Marcu. Belgianul Wim Fissette, angajat în februarie 2014, a dus-o pe Halep în finala de la Roland Garros, în semifinala de la Wimbledon, dar și în ultimul act al Turneului Campioanelor de la Singapore.
La sfârșitul anului 2014, pe care l-a terminat pe locul 3 WTA, cel mai bun al unei românce din istorie, Simona a anunțat că se desparte de Wim și pornește la drum alături de Victor Ioniță și Thomas Hogstedt. În februarie 2015 a mai rămas un singur antrenor în stafful româncei, Victor Ioniță. În paralel, Simona lucrează și cu australianul Darren Cahill, antrenor din stafful Adidas.

Publicat: 01 06. 2015, 08:21
Actualizat: 01 06. 2015, 09:11