Ziua a 10-a de Wimbledon 2018 a stabilit o finală de 10, care le readuce în fața spectatorilor britanici pe Serena Williams și Angelique Kerber, la doi ani distanță de la precedentul lor duel pentru trofeu pe iarba de la Wimbledon.
Este o finală de 10, pentru că este a zecea finală pe care Serena Williams o va juca la Wimbledon.
O finală de 10, pentru că au mai fost, de la începutul anilor ’90, exact 10 finale feminine Statele Unite versus Europa, la Wimbledon.
Este o finală de 10 și pentru că față în față sunt doi foști lideri mondiali, care și-au împărțit victoriile în finalele mari pe 2016, oferind tenisului feminin, după mulți ani, primul dialog la vârf consistent de-a lungul unui sezon – un dialog care părea că se îndreaptă spre modelarea unei rivalități care să poată fi asemănată cu ceea ce găsim în această decadă de aur, la masculin. Angelique Kerber a dispărut însă de pe radarul performanței, nereușind să gestioneze succesul. Serena Williams a dispărut și ea din peisaj, pentru a deveni mamă. Cele două se reîntâlnesc în 2018, într-un meci uriaș – ca miză – ambele fiind aproape de regăsirea formei maxime.
ProSport vă prezintă trei mărturisiri ale protagonistelor zilei a 10-a de Wimbledon, care întregesc povestea liniară a ambelor semifinale feminine, cu fir epic clar și fără acele răsuciri violente, frapante și – în egală măsură – savuroase, precum cele care au delectat Planeta Tenis cu o zi înainte, în sferturile masculin. Angelique Kerber – în fața Jelenei Ostapenko și Serena Williams – în fața Juliei Goerges au dominat, au făcut să se vadă pe tabelă fiecare bobiță din plusul de experiență și au știut să pună sare exact pe rana din jocul advers, exploatând vulnerabilitățile mai necoaptelor lor adversare.
1. De la „nu puteam să ajung la cutia poștală”, la „săptămâna asta am simțit dureri și m-am gândit la ce e mai rău”, la „acum, trebuie să fiu pregătită să fac meciul vieții”
Serena Williams a revenit. Americanca este conștientă că a fost un drum extrem de anevoios și nu ezită să vorbească deschis despre acest lucru.
„Nu este un secret că am avut o naștere grea. Am pierdut șirul operațiilor, pe la patru. Operațiile au fost atât de multe. Erau deja în rutina zilei. Din cauza problemelor pe care le am cu sângele, a fost la limită. Nu am aflat decât după aceea, când agenta mea, Jill, care este și o bună prietenă, mi-a povestit cât de grele au fost acele momente, cât stres a fost. Mă bucur că, în acele momente, nu am știut. A fost greu. Au fost momente în care nu puteam ajunge nici până la cutia poștală.
Dar, nici nu știu dacă a fost cea mai grea perioadă din viața mea, pentru că o am pe Olympia. Acum, văd doar bucuria. Într-un fel, a fost cea mai grea perioadă, dar în același timp a fost și cea mai bună perioadă. Trebuie să recunosc că mă așteptam să mă descurc mai bine în primele turnee. A trebuit să accept, să spun – ok, următorul turneu, o iau de la capăt.
Problema de care sufăr eu, embolism pulmonar, înseamnă o imensă provocare mentală, pentru că atunci când mă doare piciorul, automat mă gândesc la ce e mai rău. Și săptămâna asta am simțit durere la picior. și imediat m-am gândit la ce e mai rău – Oh, Doamne! EP... Mental este foarte, foarte greu. Nici n-aș fi crezut că este atât de dificil. Acum, trebuie să fiu pregătită să fac meciul vieții„, a spus Serena Williams.
Citește și: Serena Williams, la finala de Grand Slam cu numărul 30: a sprintat pe lângă Julia Goerges și l-a egalat pe Roger Federer
2. Lungul drum înapoi și deciziile excelente care au dus-o pe Kerber înapoi într-o finală de Grand Slam
„Sunt foarte fericită că am jucat turneul de la Mallorca. A fost foarte cald acolo. În aceste două săptămâni am avut parte de o vreme superbă aici. Am avut o pregătire excelentă. Am jucat un meci acolo, dar a fost excelent, pentru că simțeam deja iarba. Nu m-au interesat rezultatele, ci să îmi găsesc ritmul pe iarbă. Cred că am luat deciziile bune pentru acest sezon de iarbă, inclusiv să joc la Eastbourne cu două săptămâni înainte. Am luat decizii excelente.
În ultimii doi ani, am acumulat foarte multă experiență, am învățat enorm despre mine. 2016 – cu atâta succes, apoi 2017 cu suișuri și coborâșuri, revenirea de anul acesta – toate m-au ajutat să descopăr atât de multe despre mine și despre cine sunt. Ultimii ani, nu doar 2016 și 2017, mi-au adus multă experiență și au contat pentru punctul în care mă aflu acum„, a spus Angelique Kerber la conferința de presă.
Citește și: Angelique Kerber este prima finalistă la Wimbledon 2018. Joc tactic just și victorie clară în fața Jelenei Ostapenko
3. Unde greșea Serena
Serena Williams poate egala, în finala de sâmbătă, recordul absolut de 24 de titluri de Grand Slam, stabilit la cumpăna Erei Open de Margaret Court. Americanca a explicat, în timpul conferinței de presă, ce face diferit acum, față de momentul în care încerca să câștige un al 18-lea trofeu, echivalent cu egalarea numărului de trofee deținute de Martina Navratilova și Chris Evert (în Era Open) – la patru lungimi distanță de recordul lui Steffi Graf. Serena câștigat al 18-lea titlu de Mare Șlem al carierei la US Open 2014, la exact 12 luni distanță față de al 17-lea, după ce în precedentele trei turnee de Mare Șlem nu depășise faza optimilor.
„Acum, nu m-am gândit nici măcar o dată la record. Am și uitat de el. Am pus atât de multă presiune pe mine urmărind titlul de Mare Șlem cu numărul 18 și apoi pe fiecare titlu care a urmat. A fost prea mult. În ultimii ani, mi-am impus să nu mai am limitări. Cred că în trecut asta făceam – îmi puneam singură limite. Este doar un număr. Vreau să câștig cât de multe pot„, a spus Serena Williams.
***
Sentimentul general este că ordinea a fost reinstaurată în tenisul feminin. Un singur lucru s-a schimbat, iar întreaga lume va ține minte această reacție amuzantă a Serenei Williams. „V-am rugat, câte o singură întrebare! Am cel mai prost creier de mamă„…
Citește și: 3 lucruri de reținut din ziua a 9-a la Wimbledon 2018: regăsirea lui Djokovic, suta peRFectă pentru Anderson și un tabiet câștigător de ocazie pentru ‘Big John’
Citește și: „Lumea tenisului ar fi un loc mai bun dacă ar juca unul împotriva celuilalt în fiecare săptămână”. Halep și Cahill au făcut reverențe după un meci memorabil. Simona: „Cel mai bun pe care l-am văzut. Respect!”
Citește și: Supraviețuitorul Rafa revine în semifinalele de la Wimbledon după 7 ani. Cronica unui nou clasic Nadal – Del Potro: 144 lovituri câștigătoare, căzături, reveniri de excepție și o superbă demonstrație la fileu. Cifrele care surprind în statistica ibericului
Citește și: Scandal la Wimbledon 2018. 3 jucători din Top 50 ATP, implicați într-un meci raportat pentru tipare suspecte la pariuri
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER