Șapte aspecte ale jocului pe iarbă, explicate de antrenorul singurului român de pe tabloul principal de la Wimbledon: de la serviciu la slice și racordaj, cu Andrei Mlendea. De ce joacă Marius Copil dublu cu Verdasco
Marius Copil (85 ATP) are acces, în premieră, direct pe tabloul principal de la Wimbledon. Arădeanul pune la punct la București, ultimele detalii înainte de plecarea spre Londra, pe zgură, alături de antrenorul Andrei Mlendea, cel care a stat la retur în cadrul unei provocări ProSport și a explicat șapte aspecte ale jocului pe iarbă
Serviciul Pe iarbă, folosim mai mult serviciul slice. De exemplu: când începi game-ul, la 0-0, ai ca variante slice în exterior, slice în corp; apoi, la 15-0 se folosește mult slice la teu, pentru că mingea, după ce cade, alunecă mult și atunci serviciul acesta este foarte deranjant.
Recalibrarea jocului Pe iarbă trebuie să lovești puțin mai agresiv, dai puțin mai drept, puțin mai plat – de pe linia de fund a terenului. Cine are un slice agresiv, are o armă foarte bună. Scurta este o lovitură mai mult de zgură, dar care, în funcție de poziția pe teren, este foarte eficientă pe iarbă, pentru că mngea nu mai sare
Racordarea rachetelor Majoritatea jucătorilor nu schimbă, joacă cu aceeași tensiune și pe iarbă. Marius, de exemplu, nu schimbă tensiunea automat pentru că a trecut pe iarbă. Dacă este foarte cald însă, în funcție de racordaj, se poate modifica puțin în sus, pentru că pe căldură, racheta se înmoaie repede, racordajul se lasă și atunci pui un kilogram mai mult. În cazul lui Marius, care joacă cu un racordaj hibrid, maț și plastic, mațul se poate lăsa.
Mitul „iarba – cea mai solicitantă pentru genunchi” Eu cred că pe orice suprafață sunt solicitați genunchii. Eu aș spune că sunt mai solicitați pe hard. Iarba este moale, aici nu poți face nicio alunecare. Iar poziția joasă solicită întreg corpul.
Slice-ul pe iarbă Este o armă foarte bună, pentru că mingea nu mai sare. Mingea alunecă mai mult decât te aștepți, de multe ori, iar uneori sare puțin mai prost. La Wimbledon, terenurile sunt extraordinare, dar la celelalte turnee de iarbă, slice-ul este și mai greu de returnat, din cauza suprafeței.
Plonjonul pe iarbă Sunt câțiva jucători care fac un plonjon când este momentul. Este greu de antrenat și eu, sincer, nu prea aș vrea să îl arunc pe zgură pe Marius, să sară după mingi. Trebuie să ai un pic de feeling, îți trebuie anumite calități ca să sari după mingea aceea. Dacă tu te arunci și cazi ca bolovanul, a doua oară nu mai sari. Trebuie să știi să cazi, iar dacă luăm cazul lui Dustin Brown – el își permite să facă astfel de plonjoane pentru că este foarte mobil.
Încălțămintea pentru iarbă Are o talpă specială cu crampoane, care oferă aderență foarte bună și împiedică alunecarea.
Natural, după analiză, vin și întrebările despre favoriți.
Pe cine mizați la Wimbledon? Pe Federer, după ceea ce a făcut la Halle?
Federer joacă de fiecare dată bine pe iarbă, an de an. Eu vreau să mizez pe Marius, mi-aș dori să facem un tur trei, un tur patru. Acum avem și partener de dublu. Sperăm la un parcurs cât mai lung. Eu îl încurajez pe Marius să joace dublu, deoarece, de multe ori la începutul turneelor, atunci când sunt foarte mulți jucători – sunt fetele, sunt cei din calificări, sunt cei de pe tablou – nu prea ai loc să te antrenezi. Atunci, un dublu este mai bun decât orice antrenemant la turneu. Serviciu, vii în față, dai cu voleul, dai cu returul, ai și un pic de miză. Îți faci antrenamentul. În plus, ne dorim să facem un clasament și la dublu, cât mai bun. Cred că poate juca foarte bine și dublu.
Cum s-ar completa cu Verdasco?
Ei se înțeleg bine – și cred că acesta este cel mai important aspect. Anul trecut au făcut împreună câteva antrenamente la Wimbledon. Chiar dacă nu au mai jucat, la băieți nu este așa o mare problemă, atâta timp cât te înțelegi cu partenerul. Și avem exemplul lui Florin Mergea> joacă alături de Inglot – joacă bine. Joacă cu Rohan – joacă bine. Joacă acum cu Qureshi – joacă bine. Dacă se leagă din prima… bine. Nu cred că trebuie să joci o jumătate de an ca să îți dai seama dacă te potrivești sau nu cu un partener.
O considerați pe Simona Halep favorită la Wimbledon?
Simona este printre favorite la Wimbledon. Se schimbă puțin jocul, sunt fete care servesc puțin mai bine ca ea, dau puțin mai tare și mai drept în minge, iar iarba nu îți lasă la fel de mult timp ca zgura. Are șanse bune, trebuie să fie motivată. Obiectivul ei următor este să ajungă numărul unu mondial, pentru că este foarte aproape, nu are cum să îl rateze. Iar dacă Simona devine numărul unu în această săptămână, va trece mai ușor peste așa-zisul eșec de la Roland Garros. Eu nu îl consider eșec, pentru că a doua finală de Roland Garros este totuși un rezultat mare.