Sportul alb trece printr-o perioadă tulbure. Într-o săptămână în care evoluțiile din teren, din primul turneu de Mare Șlem al anului, ar trebui să țină prim-plan-ul, vestea că jucători prezenți pe tabloul principal de la Australian Open ar putea fi implicați în mafia pariurilor, a oferit un subiect și mai fierbinte de discuții. Până și calmul Federer, după ce a cerut ca numele să fie făcute publice înainte de a deschide dezbaterea publică într-o notă mult pra ipotetică și teoretică, a refuzat după al doilea meci să revină asupra subiectului, invitând jurnaliștii curioși să verifice transcrierea interviurilor din urmă cu două zile.
Un programator olandez angajat 15 ani de Infostrada Data, una dintre cele mai importante surse de analiză statistică a întrecerilor sportive, Chris Bol, alături de fratele său, Adriaan, a analizat la mâna a doua datele raportului făcut public de BuzzFeed și susține că ar fi identificat 15 dintre jucătorii care ar putea fi implicați, potrivit sports.vice.com. Potrivit informațiilor furnizate, alte două demersuri de a analiza datele disponibile au oferit în final o aceeași listă de 15 nume.
Sursa: sports.vice.com. Igor Andreev, Michael Russell, Jan Hajek și Juan Igancio Chela sunt jucători retrași din circuit, iar Istomin (29 ani), Golubev (28 ani), Lacko (28 ani), Ebden (28 ani), Gabashvili (30 ani), Gimeno-Traver (30 ani) fac parte din aceeași generație, Tipsarevic este fost jucător de Top 10, iar Ivan Dodig este campion în 2015 la Roland Garros, în proba de dublu
Pas în spate făcut chiar de „sursa primară”
John Templon, reprezentant al BuzzFeed a declarat pentru sports.vice: „Așa cum am precizat de prima dată, analiza noastră nu demonstrează trucarea de meciuri. De aceea, noi nici nu am publicat lista de nume. Investigația noastră a folosit un algoritm matematic, scurgeri de informații și documente, interviuri realizate pe trei continente și multe altele„. Analiza fraților Bol ar fi exclus din lista de meciuri suspectate inițial anumite partide, inconsistente cu tiparul unui „meci trucat”. Analiștii admit că informațiile au fost incomplete, că baza de date analizabilă a fost și ea incompletă, iar motive pentru modificări la nivelul cotelor există, pe o piață extrem de volatilă – de la temeri legate de accidentări, la incertitudini legate de faptul că un jucător revine după o accidentare, până la stabilirea unor cote inițiale în mod eronat chiar de către bookmakeri – după cum explică sportdw. Acest site publică lista cu 15 nume, dar analizează în detaliu și contextul meciurilor, relevând natura contradictorie a anumitor meciuri suspecte: pe de o parte, diferența între cotele oferite de casele de pariuri justifică un steag roșu, de partea cealaltă, contextul oferă explicații logice pentru modificări. Site-ul îl exonerează la capătul acestui demers pe Hewitt, suspectat pentru meciuri din perioada 2011 – 2015, printre altele pentru două partide pierdute în fața elvețianului Stan Wawrinka.
Replică promptă a lui Hewitt
Lleyton Hewitt, numele cel mai proeminent aflat pe lista de 15, a reacționat și a fost extrem de tranșant: „Știu că numele meu este târât în acest scandal. Nu cred că cineva de aici ar putea crede că am fost implicat în acte de corupție sau meciuri aranjate. Este pur și simplu absurd! Cred că toți cei care îmi aruncă numele în acest caz transformă întreaga chestiune într-o mare farsă. Pentru cine vrea să-mi pună în cârcă asta – succes! Să îi văd! Da, bineînțeles că este o dezamăgire„, a comentat cu un amestec de furie și ironie Hewitt, care tocmai a pus punct unei cariere de 20 de ani în tenis, în care a revoluționat sportul alb, aducând în prim-plan un nou mod de a juca.
Business Insider publică și el informațiile, dar și declarațiile lui Hewitt.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER