Cu un serviciu sigur și precis ca al lui Goran Ivanisevic, aflat în tribuna terenului 6 alături de preparatorul fizic al lui Novak Djokovic, jucătoarea româncă Sorana Cîrstea s-a desprins la 3-0 în meciul cu Tatjana Maria, înainte ca nemțoaica să recupereze „break-ul”. Meciul s-a terminat scorul de 6-3, 6-3.
„Nu termin lovitura, am nevoie de corzi mai tari”, a strigat Sorana către Adrian Cruciat și Artemon Apostu, antrenorii care o însoțesc la „Roland Garros”.
După ce a stabilit cu Apostu exact tensiunea potrivită pentru racordajul nou cerut de Sorana, Cruciat l-a rugat pe Adrian Gavrilă, antrenorul Ralucăi Olaru, să ducă racheta la standul racordeurilor oficiali.
„Să o trimită imediat la teren!”, a fost solicitarea lui Cruciat pentru corzile care trebuiau întinse la 28,5 / 27,5 kilograme / forță.
„Am cerut o tensiune mai tare, mingiile sunt destul de ușoare și zboară foarte mult. Aveam 4 rachete noi în termobag, însă să fiu sigură, am mai cerut una. Mingile sunt destul de ușoare și zboară. Atunci am avut nevoie de o tenisune mai ridicată”, a dezvăluit Sorana detaliului care a ajutat-o să își configureze puterea execuțiilor.
Cu ghem luat imediat pe „serviciul” numărului 107 mondial, Sorana s-a impus într-un prim set în care a cumulat de 3 ori mai multe lovituri câștigătoare ca să compenseze cele 15 erori neforțate adunate în 32 de minute.
„Tatjana Maria este o jucătoare un pic atipică, dar cred eu că, per total, am reușit să respect tot ce aveam în plan: să fiu agresivă dar să variez, să vin la fileu, în față”, a analizat Sorana un set de început în care a avut un plus de 4 procente la mingiile luate cu „serviciul”.
Condusă cu 3-0 în debut de set secund în care a făcut numai 4 puncte, Sorana a primit un sfat de aur.
„Atacă cu dreapta-cross pe minge mai scurtă”, a fost sfatul dat de Apostu-Efremov în timp ce Cruciat nu a ezitat să o încurajeze pe Sorana când „mingea asta deschide bine, mai ales când sare”
„Crești în minge ca să tragi de vârful rachetei”, a fost îndemnul fostul antrenor al Simonei Halep, pentru ca Sorana Cîrstea să se folosească atât de cele 20 de mingi câștigate din 24 de avansări la fileu, cât și de numărul dublu de puncte adunat cu „al doilea retur”, ca să ia 6 ghemuri la rând.
„În afară de 3 gheme în setul doi, cred că am fost destul de disciplinată. Mi-am făcut planul destul de clar. Am fost fericită în special cu statistica venirilor în față: din 24 cred că am avut 20 de puncte câștigătoare. Îmi doresc să vin mai mult în față și asta îmi dă un plus de încredere. Eu cred că serviciul a fost o armă destul de bună”, a interpretat Sorana agresivitatea facilitată de procentajul de de 82% reușită pe mingiile jucate la fileu.
Cîrstea a explicat de ce i-a fost la îndemână să contreze „reverul tăiat” al jucătoarei din Germania care făcea ca mingea, pe efect invers, să nu aibă putere și nici detentă:
„Da, sincer, nu mă deranjat atât de mult „slice-ul”. Cred că de-a lungul anilor m-a ajutat foarte mult și faptul că m-am antrenat cu Monica Niculescu. Nu am acea panică atunci când joc contra unei adversare care dă „tăiat” pentru că am liniștea să mă așez la minge și să pot să fac ce vreau cu ea. Nu cred că m-a avantajat dar nici nu m-a pus în dificultate. Pur și simplu era alt joc la care a trebuit să mă adaptez”, a completat analiza Sorana.
Cu Sloane Stephnes adversară în turul secund la „Roland Garros”, unde americanca a fost bătută de Simona Halep în finala Internaționalelor Franței din 2018, Cîrstea nu este panicată de înfrângerile suferite în runda inaugurală a ultimelor trei turnee dinaintea Grand Slam-ului parizian:
„Este foarte ciudat, au fost trei turnee, două săptămâni jumate în 3 meciuri în care am jucat mai puțin bine.Sunt la Roland Garros, e un Grand Slam, jocul meu nu dispare în două săptămâni jumate. Nu este nicio tragedie, am venit, mi-am făcut treaba aici și vom vedea de la meci la meci ce pot să fac. Nu cred că două…”, a mai spus Sorana.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER