„Halep poate să nu fie vinovată ea însăși de situația respectivă! Codul Mondial Anti – Doping prezumă că este vina Simonei pentru tot ceea ce s-a întâmplat, inclusiv pentru actele pe care le-au săvârșit membrii anturajului apropiat” este secretul divulgat de Mădălina Diaconu, fostă juristă în drept sportiv a Comitetului Olimpic Internațional.
Spre deosebire de Maria Sharapova, Halep nu a declinat responsabilitatea pentru staff-ul tehnic: antrenor, Patrick Mouratoglou, sparring-partner, Arnaud Restifo, preparator fizic/kinetoterapeut, Candice Gohier) sau pentru deciziile medicilor (n.r. Dana Safta).
În momentul testului doping picat de Halep la US Open 2022, Mouratoglou, Restifo și Gohier erau componenții staff-ului tehnic al româncei după ce Simona îl concediase pe preparatorul fizic Theo Cercel la începutul lunii august, la primul turneu american jucat la Washington.
Cercel era singurul care se ocupa de prepararea și programarea selectivă a tot ceea ce ținea de nutriția Simonei (înainte, în timpul și după antrenamente sau meciuri): energizare și hidratare, proteine, băuturi refacere, suplimente, vitamine și minerale.
„Nu a fost vina Mariei Sharapova, a fost vina anturajului, mai ales a managerului (n.r. Max Eisenbud, agenția International Management Group) și a doctorului ei (dr. Anatoly Skalny) însă Sharapova a trebuit să suporte consecințele. La 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare o nouă listă anti-doping, ca în fiecare an, se pune, la zi, lista substanțelor interzise iar staff-ul ei, pur și simplu, nu i-a pus, la zi, tratamentul medical față de această listă care includea și substanța numită meldonium. A fost suspendată, după cum știm 2 ani” relevă Diaconu conjunctura sancționării rusoaicei.
În cazul lui Halep, nu Simona își prepara electroliții, suplimentele sau vitaminizarea așa cum a recunoscut Candice Gohier la audierile de la Sport Resolutions programate la Londra în zilele de 28 și 29 august 2023.
„Acest proces a fost lung. Audierile s-au desfășurat într-un mediu extrem de corect cu respectarea drepturilor Simonei, fiecărei părți. Vreau să vă spun că au fost profesioniști de la început până la sfârșitul audierilor derulate pe parcursul celor două zile. Atmosfera a fost creată astfel încât fiecare parte să aiba confortul desfășurării audierilor și, evident, trebuie să înțelegem și starea emoțională a oricărei persoane. Nu vorbim numai de Simona” este impersionată Gabriela Andreiașu, directorul Agenției Naționale Anti-Doping prezentă la audierea lui Halep de la Sport Resolutions.
Întotdeauna vina este a sportivului! Aceasta este prezumția de la care se pleacă în această situație, în toate cazurile referitoare la lupta anti-doping. Desigur, este o prezumție juridică, este o ficțiune cu care lucrăm – Diaconu, membru a Fédération Suisse des Avocats (FSA) și profesor titular la Facultatea din Neuchatel
În litera Codului Mondial Anti-Doping, Simona ar trebui sancționată fie și numai pentru faptul că a ingerat un supliment nutritiv, produs care nu este recomandat de Federația Internațională de Tenis.
„Codul (n.r. Mondial Anti-doping) permite el însuși o anumită modulare a sancțiunilor aplicabile și, anume, în cazul în care a demonstrat, înca o dată, cu dovezi clare și suficiente, că a fost o contaminare și că sportiva, Simona Halep, nu a avut niciun fel de vină, nici intenție și nici neglijență în modul în care ajuns această substanță în corpul său, este posibil să se renunțe cu totul la sancțiune ! Asta ar fi situația ideală pentru Simona. Dacă avocații Simonei au demonstrat acest lucru, desigur, nu va fi nicio sancțiune” punctează românca angajată să apere sportivi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
Halep și-a asumat sută la sută riscul de a consuma un supliment nutritiv, produs nereglementat pe piața mondială așa cum sunt medicamentele.
„Exista și posibilitatea, care probabil a fost exploatată de către avocații lui Halep, de a demonstra că Simona nu a avut nicio intenție și nici un nivel de neglijență semnificativă în ingerarea suplimentului nutritiv contaminat cu Roxadustat. Astfel, se poate reduce sancțiunea de la patru ani până la doi ani” anticipează Diaconu în contextul unei substanțe nespecifice (n.r. Roxadustat, substanța identificată în probele antidoping ale Simonei Halep la 29 august, imediat după meciul pierdut în primul tur de la US Open 2022).
„Nu este vorba despre o negociere, ci este vorba despre aplicarea regulilor din Codul Mondial Anti-Doping. Acesta nu este negociabil. Nu prezintă niște obligații care pot fi adaptate în negocierile între părți. Asta este absolut clar ! Este aceeași lege pentru toți sportivii. De altfel, pentru acest motiv, Codul Mondial Anti-Doping a fost adoptat de către guverne, nu numai de către asociațiile sportive, federațiile sportive. A fost adoptat de către guverne naționale astfel că este un document de drept public, document oficial! Nu este negociabil” este fermă Diaconu, românca cu o experiență de 20 de ani în domeniul dreptului sportiv.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER