Secretul Victoriei. Azarenka, posibila adversară a Simonei Halep în primul meci din 2016, povestește cum a reînvățat să împingă piciorul în pământ în intersezon: „Parcă simt din nou durere – este oare piciorul sau este doar în capul meu? Este durere reală?”
„Iată provocarea de care m-am lovit. În momentul în care am început să lucrez la deplasare, aveam atâtea gânduri în minte: Ce mă fac dacă nu reușesc să o fac cum trebuie? Mă doare din nou? Parcă simt din nou durere – dar este oare piciorul sau doar în capul meu? Este durere reală? Sau este doar frică? Oare totul este în mintea mea?”. Pregătirea de iarnă a Victoriei Azarenka nu a fost deloc ușoară: frământări, întrebări și o luptă teribilă cu o problemă cronică. Dubii. întrebări, provocări. Bielorusa a făcut dezvăluiri în cel mai nou blog pentru Sports Illustrated, considerând că a trecut cu brio provocarea. Sezonul 2016 îi va confirma sau infirma concluzia, iar un prim examen extrem de dur l-ar putea avea în meciul doi de la Brisbane, împotriva Simonei Halep.
Victoria Azarenka (22 ATP, 26 ani) este adversara de top împotriva căreia Simona Halep ar putea da startul oficial în sezonul 2016. Bielorusa trebuie să treacă mai întâi de o jucătoare venită din calificări, însă chiar dacă tenismena care se va afla în fața sa de partea cealaltă a fileului în primul tur al competiției din Australia va avea avantajul de a fi jucat deja trei partide oficiale în noul sezon, fostul lider mondial pornește clar cu prima șansă de a ajunge la duelul cu Halep. Sezonul recent încheiat a fost unul al revenirii pentru „Vika” – aceasta ducând o luptă de a reajunge în elita mondială mai dificilă decât au anticipat specialiștii: Azarenka s-a oprit la două lungimi de Top 20 și a reușit doar două sferturi de finală în turneele de Mare Șlem, în condițiile în care casele de pariuri, dar și analiștii, o creditau pe alocuri cu una dintre primele patru șanse la trofeu, mai mari chiar decât ale Simonei Halep, aflată în Top 3 WTA.
„Pregătirea din intersezon este parte integrantă a anului meu, este momentul în care îmi pot duce corpul la nivelul maxim de performanță, la cea mai bună formă posibilă pentru a putea susține apoi un sezon competitiv lung. Este acel interval în care pot lucra micile detalii, acele mici elemente care pot schimba felul în care lovesc mingea sau felul în care îmi mișc corpul. Aceste mici detalii fac de cele mai multe ori marile diferențe în tenis. Și vă voi relata ceea ce mie mi s-a părut cea mai interesantă parte a pregătirii mele din pauza competițională, sperând că veți fi de acord cu mine” – așa își începe Victoria Azarenka mărturisirea.
„De când mă știu, am avut o problemă la picior. Din cauza durerii provocate de acea accidentare, mi-am schimbat mișcarea piciorului. Am uitat cum să pun piciorul în pământ și cum să împing piciorul în mod corect, pentru că mereu compensam excesiv din cauza durerii. Modul corect de a schimba direcția este să împingi de la călcâi înspre mijlocul piciorului și apoi de acolo împingi mai departe spre degete. Eu nu mai aveam în repertoriul meu această mișcare. Așa că provocarea acestui intersezon a fost să reînvăț această mișcare de la zero și să încerc să îmi reprogramez corpul să facă acest lucru corect, atunci când avansez în teren„, povestește Victoria Azarenka în textul scris special pentru publicația americană.
Povestea bielorusei nu este singulară în sport. David Beckham dezvăluia la începutul lui 2004 că o dată cu transferul de la Manchester United la Real Madrid a descoperit că are un picior mai scurt – stândul decât dreptul – și că aceasta este cauza durerilor sale de spate. Mijlocașul a compensat pe teren, mai ales că nu își permitea să poarte branț ajutător, pentru a nu afecta calitatea execuțiilor de la loviturile libere. La fel și Rafael Nadal, care în 2005 a descoperit cauza durerilor de la călcâi – o afecțiune congenitală despre care medicii au anunțat că îi va pune capăt carierei. Spaniolul poartă pantofi special creați de Nike pentru a atenua și a controla problema, iar aceeași lege a compensației despre care vorbește și Azarenka a dat practic naștere problemelor de la genunchi ale lui Rafa.
„Iar cea mai grea parte a mișcării piciorului nu se rezumă doar la a face mișcarea ca la carte. Trebuie să o faci rapid și agil. Trebuie să fiu capabilă să mă deplasez înainte și înapoi, de la stânga la dreapta și să pot schimba direcția foarte rapid – toate astea în timp ce lovesc mingea și nu am voie să îmi pierd vreo clipă concentrarea„, continuă analiza Azarenka.
„Și iată provocarea de care m-am lovit. În momentul în care am început să lucrez la deplasare, aveam atâtea gânduri în minte – Doamne, sunt lentă? Ce mă fac dacă nu reușesc să o fac cum trebuie? Mă doare din nou? Parcă simt din nou durere – dar este oare piciorul sau doar în capul meu? Este durere reală? Sau este doar frică? Hai să fim foarte atenți, ok? Nu vreau să simt din nou durere. Nu vreau să mă simt de parcă aș merge pe sticlă – oare totul este în mintea mea?„, mărturisește bielorusa care lucrează alături de „Big Sacha” Bajin, fostul colaborator al Serenei Williams.
„Nu încerc doar să ajung la nivelul la care am fost. Sunt aici pentru a încerca să mă autodepășesc, să ajung acolo unde nu am mai ajuns până acum. Tot încercam și încercam să fac mișcarea corectă, dar mereu îmi pierdeam echilibrul. Dar așa trebuie să fie. Totuși, după câteva zile, în sfârșit am reușit să mă mențin în poziție, nu am mai căzut și și am reușit să trec la pasul următor. O zi mare pentru mine. M-am simțit ca un copil care se pregătea să deschidă cadourile de Crăciun„, admite Azarenka, care a postat mai multe filmulețe pentru a le arăta fanilor exact cum a lucrat.
„Revenind pe teren, am avut o valiză întreagă de sentimente diferite. Nu sunt îngrijorată de cum o să joc, ci dacă trupul meu va fi în stare să suporte. Zi de zi sunt mai puternică și încet-încet încep să simt și satisfacție. Sunt foarte mulțumită de toată munca depusă departe de teren, pentru partea fizică. Și încep să am acel sentiment care mi-a lipsit atâta vreme! Acel sentiment de a avea controlul pe terenul de tenis. Tânjesc după sentimentul de a avea control deplin asupra mea. Voi fi pregătită atunci când încep meciurile la Antipozi„, încheie Azarenka.
Victoria Azarenka a câștigat două titluri consecutiv la Australian Open (2012 și 2013) și a jucat alte două finale în turneele de Mare Șlem la US Open, în aceiași ani. Ajunsă pe prima poziție a clasamentului WTA, pe 30 ianuarie 2012, Azarenka se află constant pe lista specialiștilor la capitolul jucătoare de luat în seamă în lupta pentru titlurile de Mare Șlem, în special pe suprafață rapidă.