Serena Williams: „Regulile pentru veterani l-au ajutat pe Federer, de ce nu sunt valabile și la WTA?”
Jucătoarea de tenis Serena Williams (locul 1 în clasamentul mondial) a declarat, marți, că regulile WTA privind participarea veteranilor din circuit la turnee de categorie Mandatory sunt prea stricte, spre deosebire de întrecerile masculine, notează The Washington Post.
Dacă tenismenele nu participă la Indian Wells, Miami, Madrid sau Beijing, ele primesc o penalizare, o amendă sau punctaj 0 în clasamentul celor mai bune 18 rezultate. În circuitul WTA, doar jucătoarele din top 10 care au peste 30 de ani se pot retrage din anumite turnee. Dar există și repercusiuni: dacă o fac, nu mai sunt eligibili pentru bonusurile de performanță de la final de an. În turneele masculine, nu se întâmplă așa.
„E un aspect simplu de observat. Roger Federer a mai sărit turnee de Masters, așa face de ani buni și asta l-a ajutat în carieră. În mod clar ar trebui să fie o opțiuni și la noi. Nu ar trebui să fim obligate să jucăm în fiecare săptămână. Vreau să aduc în discuție acest subiect la viitoarea întâlnire a Consiliului Jucătoarelor”, a declarat Serena Williams pentru sursa citată.
Președintele WTA, Steve Simon, nu gândește la fel ca sportiva americană și nu intenționează să facă schimbări în regulament: „Cred că există deja o abordare progresivă și directă, care îi permite fiecărei jucătoare o flexibilitate completă în alegerea programului în jurul celor patru evenimente majore (n.r. – Indian Wells, Miami, Madrid și Beijing ), alături de turneele de Mare Șlem, care nu se află sub sfera de competență a WTA. Vrem să menținem jucătoarele în joc și să le încurajăm să rămână competitive la nivel înalt chiar și după 30 de ani. Vom continua să analizăm și reevaluăm regulile”.
În circuitul ATP, orice jucător care îndeplinește trei criterii (30 de ani, 12 sezoane în circuit, 600 de meciuri) poate să nu participe la unul dintre cele opt evenimentele considerate obligatorii (Mandatory), un beneficiu de care a profitat Roger Federer, care a refuzat să joace la Masters-ul 1000 de la Miami în doi din ultimii patru ani. În plus, jucătorii nu sunt penalizați și nici nu sunt excluși din programul privind bonusurile financiare. 29 de tenismeni, inclusiv campionul en-titre de la Roland Garros, Stan Wawrinka, intră în prezent în această categorie. În schimb, regulile WTA prevăd că jucătoarele de peste 30 de ani și clasate în top 10 pot evita anumite turnee obligatorii.
Billie Jean King, membru fondator al WTA este de părere că situația prezentată de către Serena Williams ar trebui abordată serios. King a precizat că și-ar dori ca jucătoarele de tenis să joace mai mulți ani.
La Roland Garros, 19 jucătoare de tenis de 30 de ani sau mai mult au intrat pe tabloul principal la simplu, un record în turneele de Mare Șlem din era Open post 1968. Totodată, pe tabloul masculin de simplu au fost 51 de jucători care îndeplineau acest criteriu.
Serena Williams (34 de ani) este cel mai în vârstă număr 1 mondial în istoria WTA și a câștigat opt turnee majore. Chinezoaica Na Li avea 31 de ani când a câștigat Openul Australiei, în 2014. Italianca Flavia Pennetta avea 33 de ani când a cucerit US Open, în 2015. Ultima jucătoare tânără care a câștigat un turneu de Mare Șlem a fost Maria Șarapova, în 2006, US Open la doar 19 ani.