David Goffin a început anul pe poziția 11 ATP, a rupt bariera Top 10 pe 20 februarie, apoi, după o primă săptămână izolată petrecută între primii zece, a stat o lună în top 10 de la jumătatea lui aprilie până la jumătatea lui mai. Într-un sezon de zgură de vis, visul numit Roland Garros s-a încheiat dezamăgitor, în momentul în care, urmârind o minge în turul trei, contra lui Zeballos, Goffin a suferit o accidentare ciudată. Glezna sa a cedat, s-a retras pe loc și mai departe a ratat și tot sezonul de iarbă. Șase săptămâni a stat pe tușă, iar ritmul său părea frânt. A revenit însă pe teren, cu forțe proaspete.
Iar pe 9 octombrie a revenit pe poziția a 10-a, reușind mai apoi ca după turneul de la Paris să-și stabilească o nouă cea mai bună clasare ATP a carierei – locul 8. A câștigat două titluri, la nivel ATP 250 și 500, însă rezultatele sale în turneele de Mare Șlem au fost modeste – doar un sfert de finală la Australian Open. Considerat unul dintre cei mai talentați și mai îndemânatici jucători din circuit, Goffin a rupt totuși un blestem al finalelor în 2017: belgianul câștigase în 2014, primele sale două finale jucate în carieră la nivel ATP, apoi le-a pierdut pe următoarele șase și abia în acest an a regăsit gustul succesului, la Shenzhen.
Goffin spune că secretul succesului în acest an a fost faptul că este mult mai calm, mai liniștit și știe să gestioneze mai bine situațiile de presiune.
1. La Golf cu La Goff
David Goffin este poreclit „La Goff”, iar printre pasiunile sale se numără și jocul de golf. În 2013, Goffin a fost vedeta celui mai important turneu de golf din Belgia – British Business Golf Open by Cecoforma. Iar dacă în ceea ce privește jucătorii profesioniști de golf Belgia nu a prea avut cu ce se lăuda, la întrecere au participat David, fosta rivală a lui Ilie Năstase de la meciul de debut în Fed Cup – Dominique Monami și comediantul belgian Bruno Taloche.
2. Da, tată!
„Tata mi-a fost primul profesor. Din cauza lui joc tenis„, spune David Goffin. „Primul turneu l-am jucat la 6 ani. Nu aveam clasament la vârsta aia, nu m-am descurcat prea bine, dar eram atât de fericit că joc un turneu de tenis. Ulterior, am jucat atâtea turnee…„. Chiar și așa, Goffin spune că dacă joacă împotriva tatălui său nu s-ar gândi niciodată de două ori dacă să îl bată sau nu: nu este dispus să îi facă nicio concesie.
3. Gluma cu Gillou: categoria ‘muscă’
Cu accentul lui franțuzesc, David Goffin iese greu din răspunsurile tipice în interviuri. O dată a povestit însă cum a decurs un dialog cu Gilles Simon: „mi-a spus – să știi că tu vei fi următorul jucător de sub 70 de kilograme din Top 10. Da, da, a fost amuzant. Am râs amândoi. Dar, serios, ne putem lupta cu tipii puternici, pentru că avem și noi arme„.
Jurnalistul Joshua Rey a scotocit arhivele și ghidurile media și a descoperit că la momentul pătrunderii în Top 10, doar doi jucători au fost mai ‘slăbuți’ decât Goffin: argentinianul Coria cântărea 65 de kilograme, francezul Grosjean – 66, iar de la Gilles Simon, intrat în Top 10 cu 68 de kilograme, niciun alt jucător de categorie -70 kg nu a mai rupt monopolul ‘greilor’.
4. „S”-ul buclucaș
David Goffin a comis-o la ceremonia de premiere de la Rotterdam. Învins în finală, David a vrut să le mulțumească fanilor numeroși. Când a venit rândul celor din lojă, David a început enumerarea: „acolo sunt cei din echipa mea și… my girlfriends” (n.r. – iubitele). Belgianul s-a corectat rapid, sesizând greșeala: – „girlfriend, fără s”, accentuând că este vorba doar de o iubită.
5. De două ori la rând, a parcurs drumul ‘din afara Top 100, în Top 50’
Pe 9 septembrie 2013, David Goffin s-a operat la încheietura mâinii stângi. Era la antrenament, pentru o partidă de Cupa Davis cu Israel, în momentul în care i s-a întâmplat ‘ghinionul’. Micuțul David a demonstrat însă că are resurse fantastice: imediat, în 2014, cu trei titluri Challenger consecutive și un titlu ATP imediat după, a revenit din afara Top 100 până în interiorul Top 50, stabilindu-și pentru moment un nou personal best – locul 22 ATP. Acest lucru i-a adus titlul de „revenirea anului în circuitul ATP”. La fel de spectaculos este și faptul că belgianul reușise un salt din afara Top 100 până în Top 50 și între 2011 și 2012.
6. Vallverdu și Berdych nu-l vor uita
David Goffin este responsabil pentru încheierea colaborării dintre Dani Vallverdu și Tomas Berdych. În 2016, la Roma, pe cea mai slabă suprafață a cehului, acesta a trăit o adevărată ‘umilință’: pentru prima dată în cariera de profesionist nu a reușit să îi câștige vreun game adversarului. Acel 6-0, 6-0 administrat de Goffin a fost picătura care a umplut paharul, Berdych anunțând că renunță la serviciile antrenorului.
7. „Cel mai bun exemplu”
James Blake făcea o declarație măgulitoare la adresa lui David Goffin. „Cred că este cel mai bun exemplu despre cum să îți valorifici la maximum resursele și potențialul. Este foarte diferit de alți jucători de top. Este un luptător fantastic și nu l-am văzut lăsându-se deznădăjduit în fața jucătorilor de top„.
8. Antrenament special
Goffin și-a angajat un al doilea antrenor, pe suedezul Thomas Johansson, campion în 2002 la Australian Open și fost număr 7 ATP, pentru a lucra în special voleul și serviciul.
CV pe scurt
Data nașterii: 7 decembrie 1990 (26 ani) Locul nașterii: Rocourt, Belgia Înălțime: 1,80 m Cea mai bună clasare: 8 ATP (6 noiembrie 2017) Titluri de Mare Șlem: 0 Repere în carieră:
Raport victorii / înfrângeri pe 2017: 54 – 22 Titluri în 2017: 2 (Tokyo, Shenzhen) Palmares versus Top 8 în 2017: 3 victorii, 4 înfrângeri. Goffin a strălucit la Australian Open, unde, în optimi l-a învins pe Thiem (8 ATP). Pe zgură, Goffin a jucat de două ori meciuri consecutive cu jucători de Top 8: la Monte Carlo a reușit victoria sezonului în fața lui Djokovic (2 ATP), apoi a fost învins de Nadal (7 ATP). Apoi, l-a învins pe Raonic (6 ATP) la Madrid și din nou a pierdut meciul imediat următor la Nadal (5 ATP). Cilic (8 ATP) – la Roma, apoi Federer (2 ATP) – la Basel l-au învins pe Goffin. Cel mai bun rezultat la Turneul Campionilor: prima prezență din postura de „titular”. În 2016 a intrat pentru un meci în grupe în locul accidentatului Monfils.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER