SERIAL 8 cu 8 | Ei sunt protagoniștii de la Turneul Campionilor. Episodul 4: Marin Cilic, una din constantele Top 10 pe 2017. Urcușuri și coborâșuri, întâlnirea ciudată cu Ivanisevic, psihologul 24/24 de ore, detaliul care i-a stricat seara perfectă a victoriei de la US Open și răspunsul tăios când îi ceri un „selfie”
Marin Cilic a început anul pe poziția a 6-a și se poate mândri, alături de Rafael Nadal, Stan Wawrinka și Dominic Thiem, că a petrecut toate săptămânile sezonului în Top 10. Elvețianul nu va fi însă prezent la Londra. Croatul este al treilea jucător de la Turneul Campionilor cu titlu de Mare Șlem în palmares – alături de Nadal și Federer.
Cilic a avut constanță în 2017, iar vârful strălucitor al sezonul său a fost finala de la Wimbledon. Mai degrabă, drumul către finală, întrucât în meciul de titlu, prestația sa a fost cum nu se poate mai palidă, iar croatul chiar a izbucnit în lacrimi în timpul meciului. Cilic a câștigat un singur titlu, la Instanbul, din seria ATP 250 – la baza piramidei din tenisul masculin.
După un start de sezon greoi, cu o singură victorie în primele trei turnee disputate, Cilic a reușit să ridice nivelul, dar parcursul său a fost barat de jucători de top la turneele de Mare Șlem europene – Wawrinka la Roland Garros, Federer la Wimbledon. A jucat trei semifinale după US Open, și de opt ori a ajuns cel puțin până în această fază a tabloului, per total în sezon.
- ProSport vă propune, exact ca și la Turneul Campioanelor, un serial ‘8 cu 8’ de PROrtrete al celor opt protagoniști de la ATP Finals. Am pornit în ordine inversă, de la cel mai surprinzător nume pe lista calificaților, Jack Sock, i-am descoperit pe David Goffin și pe Grigor Dimitrov și vom ajunge în top, la „greii” care se anunță favoriți, pe măsură ce și startul competiției se apropie, iar episodul 4 i-l dedicăm lui Marin Cilic.
1. Hopa și exercițiul de dicție: Chill with „Chila” Cilic
Marin Cilic este poreclit de prieteni „Chila”, iar croatul a admis că unul dintre „nick-name”-urile care i-au ajuns la suflet este „Red-Hot-Cilic”. Despre „MarIncredible” crede că este un cuvânt prea mare, dar tot ce rimează cu „chill” (n.r. – a se relaxa), dar și „ardeii chili” – îi place.
2. Decizia de la 14 ani
Marin Cilic a început tenisul la 7 ani, jucând alături de verișoara sa, Tanja. La 14 ani, a avut de luat o decizie. „Eram pe la final de școală generală. Vin dintr-un oraș mic din Croația, nu aveam multe opțiuni să mă antrenez. Aveam două variante pe mai departe – să rămân acasă și să fac mai multă școală, sau să merg la Zagreb, la centrul național de pregătire și să fac tenis serios. Și mi-am spus că este mai bine să fac ceva cu tenisul”, a povestit Marin pentru Sports Illustrated. Un alt moment decisiv a venit în 2005, atunci când Marin a câștigat Roland Garros-ul la juniori, pentru că a primit automat invitații pe tablouri iar viața sa a devenit mai ușoară.
3. Marin și Goran
Goran și Marin, în această ordine, sunt cei mai de succes jucători de tenis din istoria Croației. Goran Ivanisevic (43 ani) are tot un titlu de Mare Șlem în palmares, a urcat însă până pe poziția a doua ATP și are, per total, cinci trofee în plus față de Marin Cilic (22-17). Marin a spus mereu despre Goran că a fost unul dintre idolii și modelele sale în tenis.
Marin Cilic l-a întâlnit prima dată pe Goran Ivanisevic în 1997, la vârsta de 9 ani, atunci când a fost copil de mingi la un demonstrativ al fostului adversar al lui Andrei Pavel cu Thomas Muster. Cinci ani mai târziu, Marin Cilic ajunsese unul dintre cei mai buni juniori din Croația și a primit o invitație de a se antrena cu Goran Ivanisevic, pe atunci deținătorul titlului de la Wimbledon. „Nu am vorbit mult atunci. Dar, deși eram atât de emoționat încât cu greu am reușit să trec vreo minge dincolo de fileu, imediat după sesiunea de antrenament, Goran spunea ‘E ceva special în acest copil. Va ajunge mare’. A fost ceva fabulos pentru mine„, avea să povestească Cilic în 2014, după ce visul i se împlinise și urma să îl aibă pe Goran în loja sa.
Marin și Goran au făcut de multe ori echipă, neoficial. Ușa lui Goran a fost deschisă pentru Marin, i-a fost partener de antrenament de mai multe ori. După ce a fost suspendat însă pentru un test anti-doping picat, Cilic a avut nevoie de mai mult și a oficializat relația. Cilic l-a angajat pe Ivanisevic ca antrenor oficial, iar cu el în lojă, a înregistrat cel mai important succes al carierei – titlul la US Open. Cei doi au continuat colaborarea până în iulie 2016. Despărțirea a fost însă una glacială. „Nu mai colaborez cu Goran Ivanisevic. Dar nu doresc să ofer detalii sau să vorbesc despre stadiul relației dintre noi„.
Celălalt Goran din viața lui Marin este fratele său. Marin Cilic mai are alți doi frați, Vinko și Mile.
4. Patru luni, suspendat
Marin Cilic a fost oprit în plină ediție 2013 a Wimbledonului. Croatul se pregătea de un duel din turul doi, atunci când a fost notificat de reprezentanții ATP că a fost depistat pozitiv cu o substanță interzisă la un control anti-doping (Nikethamide). Croatul a fost suspendat inițial nouă luni, însă până la urmă pedeapsa a fost redusă la patru luni. Apărarea sa: substanța provenea de la o tabletă de glucoză cumpărată de un membru al staff-ului său, din farmarcie. Djokovic a fost aliatul numărul unu al lui Cilic, în timp ce la polul opus s-a situat Andy Murray, care a declarat că este „o naivitate” și „o dovadă de neprofesionalism”.
Cilic a pierdut 25 de poziții în cele patru luni de pauză, de pe 12 pe 37.
5. Orașul natal: fecioara Maria și semnalul pierdut
Marin Cilic s-a născut la Medjugorje, în Bosnia. Este un oraș în care, de-a lungul anilor, s-au raportat mai multe „apariții miraculoase’ ale Fecioarei Maria. În 2014, după ce a câștigat US Open-ul, Marin Cilic a încercat să își sune chiar de pe teren părinții. Nu a reușit însă să obțină o conexiune de pe telefonul mobil.
6. Psiholog personal, acasă
Marin Cilic ține viața privată departe de ochii curioșilor. De șapte ani trăiește o frumoaasă poveste de dragoste cu Kristina Milkovic, absolventă de psihologie. Kristina a glumit și a declarat că este „psihologul personal al lui Marin, la dispoziția sa 24 de ore din 24”. Absolventă și de Științe Politice, Kristina s-a angajat la cea mai mare bancă a Croației. Vorbește fluent patru limbi – croata, engleza, italiana și spaniola. Kristina a fost în tribună la succesul lui Marin de la New York, din 2014.
7. Mult fotbal în viața lui
Marin Cilic admite că se plictisește și schimbă repede aplicațiile și jocurile din telefon. Îi place însă Football Manager, iar dincolo de echipa națională a Croației, este mare fan AC Milan.
Jucătorii lui preferați sunt Kaka și Robinho.
8. Ce le răspunde fanilor care îi cer să facă un selfie
Marin Cilic are un fix atunci când vine vorba despre interacțiunea cu fanii. Șocul vieții l-a avut după sfertul din 2010 de la Australian Open, când un fan croat a sărit gardul tribunei purtând un tricou al Croației, încercând să bată palma cu el. Șocul pentru fani este atunci când îi cer uriașului de aproape doi metri să facă un selfie: „Este o nebunie cu aceste selfie-uri. Selfie-urile pur și simplu nu arată bine. Când vine un fan și îmi cere să stau la un selfie, îi spun – hai mai bine să facem o fotografie. Ce să fac – nu sunt anti-selfie, dar îmi plac fotografiile clasice„
CV pe scurt
Data nașterii: 28 septembrie 1988 (29 ani)
Locul nașterii: Medjugorje, Bosnia Herțegovina
Înălțime: 1,98 m
Cea mai bună clasare: 4 ATP (16 octombrie 2017)
Titluri de Mare Șlem: 1 – US Open 2014
Repere în carieră:
- este al doilea cel mai de succes jucător de tenis al Croației
- a câștigat cel puțin un titlu ATP în ultimele zece sezoane (începând cu 2008) și are deja 17 trofee în carieră
- la începutul lui 2006 era juniorul numărul unu al lumii
- are deja 400 de victorii în circuitul ATP
Raport victorii / înfrângeri pe 2017: 44 – 19
Titluri în 2017: 1 (Istanbul)
Palmares versus Top 8 în 2017: 1 victorie, 4 înfrângeri. Marin Cilic a câștigat primul meci disputat împotriva unui jucător de Top 8 în 2017: l-a învins pe Milos Raonic (6 ATP) în finala de la Istanbul. Au urmat apoi înfrângeri pe linie: Nadal (6 ATP) i-a barat drumul la Acapulco, Wawrinka (3 ATP) – la Roland Garros, Federer (5 ATP) – la Wimbledon și, din nou, Nadal (1 ATP) – la Shanghai.
Cel mai bun rezultat la Turneul Campionilor: a treia prezență la ATP Finals, un singur meci câștigat în grupă, în 2016