SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaștem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul cinci: Caroline Wozniacki, fata fără inhibiții a circuitului WTA. „Tata e antrenorul meu”, dar odată s-a lăsat cu vărsare de sânge
- Serialul ‘8 cu 8″ al celor opt protagoniste de la Turneul Campioanelor continuă. Am început cu Garbine Muguruza, prima jucătoare calificată la Singapore, i-am salvat Simonei Halep partea leului și vom lăsa povestea actualei ocupante a fotoliului de lider mondial pentru marele final, ne-am îndreptat atenția spre Karolina Pliskova, apoi spre Elina Svitolina și Venus Williams, iar acum vom continua cu prezentarea danezei Caroline Wozniacki, în episodul cinci.
Caroline Wozniacki a fost a șasea jucătoare calificată la Turneul Campioanelor: reprezentanții WTA au făcut anunțul oficial în ultima zi din septembrie. În urmă cu șapte ani, atunci când Wozniacki juca prima și singura ei finală în competiția celor mai bune 8 jucătoare din sezon, turneul se disputa la Doha. Acum, la Singapore, „Caro” este una dintre ‘fetele consacrate’, experimentate, obișnuite cu aerul rarefiat al acestei competiții. Jucătoarea cu cele mai multe săptămâni petrecute în fotoliul de lider mondial (67) dintre candidatele la titlul de la Singapore a câștigat un singur trofeu în 2017, dar are alte șase finale disputate în sezon.
WTA a anunțat și calificarea danezei Wozniacki la Singapore tot printr-un carton special, păstrând elementele grafice concepute pentru ediția 2017 a Turneului Campioanelor
ProSport vă propune să o cunoaștem pe una dintre cele trei protagoniste ale Turneului Campioanelor căreia fanii îi pot dedica hitul lui Neil Diamond – Sweet Caroline. Despre Wozniacki, cârcotașii ar spune că, din nou, arată „probleme la finalizare”- o constantă în cariera ei rămasă fără titlu de Mare Șlem, în ciuda așteptărilor și a lungii domnii în circuit.
1. Diva fără secrete și inhibiții
Dacă cineva i-ar provoca pe fanii tenisului să numească pe nerăsuflate ‘campioana” din rosterul de la Singapore care renunță cel mai des la haine, răspunsul ar fi cu siguranță Caroline Wozniacki. Blondina a realizat ședințe foto incendiare: mai întâi a optat pentru pictură pe corp în loc de costum de baie, iar în 2017 a publicat în aceeași cu zi buna sa prietenă Serena Williams fotografii sută la sută nud.
Caroline, apa, nisipul și doar puțină culoare de pe paleta unei artiste a machiajului. Foto: Sports Illustrated
Wozniacki nu a pozat însă în Playboy, așa cum a făcut Ashley Harkleroad. Ea a ales edițiile americanilor de la Sports Illustrated sau ESPN.
Doar puțin ulei pe corp pentru Caroline Wozniacki la această ședință foto. Foto: ESPN
Coperta lunii iunii a revistei ESPN
2. Am spus ‘blondina’? Mai țineți minte când a fost roșcată?
Wozniacki a luat, în aprilie 2014, o decizie radicală în ceea ce privește look-ul său: și-a vopsit părul roșu și și-a etalat în premieră pletele criante pe terenul de golf, la un concurs al lui Rory McIlroy – pe atunci iubitul ei și viitorul logodnic-care-a-lăsat-o-pe-Caro-înaintea-altarului, având în vedere faptul că ulterior, Rory a anulat nunta chiar după ce invitațiile fuseseră trimise către familie, prieteni și apropiați.
3. Sportul e în venele ei
Afirmația este valabilă din multe puncte de vedere. În primul rând pentru că ai impresia că toți din familia ei sunt sportivi. Tatăl, Piotr, a fost fotbalist profesionist în Danemarca și Polonia. Mama este fostă voleibalistă în echipa națională a Poloniei, iar fratele lui Caro este fotbalist profesionist în activitate.
În al doilea rând, Caroline nu se dă în lături de la niciun sport. A fost ‘caddie’ – adică ajutor într-un concurs de golf pentru iubitul ei. A încercat sand boarding-ul, adică s-a dat cu placa pe dunele de nisip. După ce a fost părăsită și a încheiat sezonul competițional prin participarea la Turneul Campioanelor, în noiembrie 2014, Caro a alergat maratonul de la New York în 3 ore, 26 de minute și 33 de secunde.
Iar când vine vorba despre lucrurile care o atrag, vorbim din nou despre sport. S-a iubit cu un jucător de golf, iar apoi și-a găsit fericirea alături de un star din NBA – David Lee.
4. Antrenorul numărul unu este tatăl ei: „într-un final, aveam o legătură atât de puternică, încât el a fost mereu cel care m-a scos la liman”
Piotr este antrenorul numărul unu din viața Carolinei. „Loveam singură la perete ore în șir, așa că tatăl meu mi-a spus – știi, aș putea să te ajut. Nu știa prea multe. Jucase puțin, de plăcere, dar a fost mereu alături de mine la antrenamentele mele. Eu am avut mulți antrenori de-a lungul anilor, dar el a fost mereu acolo, a învățat mult, a văzut multe meciuri, iar într-un final, aveam o legătură atât de puternică, încât el a fost mereu cel care m-a scos la liman din orice situație. Am încredere deplină în el și mi se pare atât de important să ai o astfel de relație cu antrenorul tău. Am învățat împreună. Sigur, au fost și greșeli – poate și de ordin tehnic, dar mereu a fost dornic să afle ceea ce gândesc marii antrenori și antrenorii mai experimentați„, a explicat ‘Caro’.
Duo Wozniacki. Sau o pereche de încăpățânați
5. Dar o dată, s-a lăsat cu vărsare de sânge…
Caroline a povestit un episod inedit de la antrenament. „Mi-a spus – când lovești serviciul sau un smash, nu te uiți la minge! Trebuie să te uiți la minge. Eu i-am spus – o fac, pentru că altfel nu aș putea lovi. Așa că el mi-a propus un test – mi-a spus să iau o minge în mână și să o arunc către o altă minge pe care el avea să mi-o trimită în sus. Mi-a spus că mingea mea ar trebui să lovească cealaltă minge. Din prima, am lansat mingea mea, am lovit mingea lui, dar a mea a venit cu o viteză dublă înapoi. M-a lovit fix în nas, a început să îmi curgă sânge din nas, iar eu eram atât de furioasă încât am zis – asta a fost tot pe ziua de azi – și am plecat„, a relatat daneza, care mai apoi a completat – ‘sunt lucruri pe care le inventează pe moment, nici nu știu de unde. I se pare câte ceva, cum a fost atunci – că nu m-aș fi uitat la minge. Dar eu i-am demonstrat că aveam dreptate. Și, amândoi suntem cam încăpățânați‘.
6. Ca o poveste cu spioni: tatăl său și-a schimbat numele în 2003!
Dacă o întrebați pe Caroline Wozniacki cine este tatăl său, răspunsul s-ar putea să vă surprindă. Cel pe care toată lumea îl știe drept Piotr Wozniacki a decis, în 2003, să devină Victor Krason. Sună a poveste cu spioni, nu? Realitatea este însă alta. Piotr a decis să își schimbe numele pentru a-și onora bunicii materni. El s-a născut într-o familie extrem de tânără și săracă, iar ai lui au decis că ar fi mai bine ca băiețelul să fie lăsat în grija părinților mamei. Până la opt ani, Piotr a crescut la bunici, fiind convins că îi are acasă pe mama și pe tata, la aproape 500 de kilometri distanță de Tadeusz Wozniacki – tatăl biologic – și de mama sa.
Tadeusz Wozniacki a fost cel care i-a sugerat băiatului său să își schimbe numele, pentru a-și arăta recunoștința pentru bunicii care l-au crescut de fapt, scrie Tennis Now. Astfel, în acte, Piotr Wozniacki nu mai există, ci doar Victor Krason.
7. Antrenoarea Jelenei Ostapenko o cunoaște perfect! Iată de ce
Caroline Wozniacki are două titluri câștigate în carieră la dublu: în 2008, la Beijing, daneza a făcut pereche cu actuala antrenoare a letonei Jelena Ostapenko. Împreună cu Anabel Medina Garrigues, ‘Caro” a câștigat trofeul. Un an mai târziu, Caroline a jucat și s-a impus împreună cu Victoria Azarenkaîn proba de dublu, la Memphis.
8. Inima Carolinei bate numai pentru Liverpool
Wozniacki este, la fel ca și Simona Halep, Vika Azarenka, Garbine Muguruza ori Sara Errani, o mare fană a fotbalului. Numai că pentru daneza cu origini poloneze, care încă din 2013 s-a obișnuit cu venituri de peste zece milioane de euro pe an din contracte de publicitate, echipa de suflet nu vine din țara natală, ci din Anglia și Premier League. Liverpool este ‘pansamentul sufletului ei’, pentru care ar intra oricând în galerie și ar cânta cot la cot cu alte mii de fani ‘You’ll never walk alone‘. „Tricourile mele cu Stevie G vor fi mereu atârnate la expoziție pe undeva. Din păcate, însă, el nu va mai juca la noi. Am mers prima dată pe Anfield probabil prin 2008. Iubesc tradiția acestui club și îi și cunosc pe câțiva dintre jucători. Îmi place la nebunie să vin să văd meciurile de acasă, pentru că atmosfera este fantastică„, declara Caroline pentru presa britanică.
CV pe scurt
Data nașterii: 11 iulie 1990 (27 ani)
Locul nașterii: Odense, Danemarca
Înălțime: 1,77 m
Cea mai bună clasare WTA: 1 WTA (11 octombrie 2010)
Titluri de Mare Șlem: 0. Este dublă finalistă la US Open (2008 și 20014)
Repere în carieră:
- Este a doua cea mai longevivă lideră mondială dintre sportivele în activitate în circuitul WTA. A petrecut 67 de săptămâni pe prima poziție (al 9-lea total din toate timpurile). Serena este liderul absolut între jucătoarele de pe turul actual – cu 319 săptămâni pe prima poziție. Azarenka este a treia în top, cu 51 de săptămâni petrecute în top. Celelalte jucătoare de la Singapore au stat, cumulativ, doar 25 de săptămâni pe locul 1: Venus Williams – timp de 11 săptămâni, Pliskova – 8, Muguruza – 4, Halep – 2.
- Este prima sportivă scandinavă ajunsă numărul unu în tenisul feminin – al 20-lea lider WTA din istorie, din punct de vedere cronologic.
- Este campioană la Wimbledon, în 2006, în competiția junioarelor.
- Este jucătoarea de tenis aleasă, în 2009, de Stella McCartney, pentru a-i fi model pe terenul de tenis. Astfel, indiferent de locul ocupat în ierarhia mondială, singurul echipament exclusiv realizat de Adidas îi revine danezei, nu jucătoarei numărul unu a firmei germane.
Raport victorii / înfrângeri pe 2017: 56 – 20
Titluri în 2017: 1 – la Tokyo
Palmares versus Top 8 în 2017: 6 victorii, 4 înfrângeri. Caroline a reușit cel mai bun parcurs la Miami unde a legat în premieră două astfel de victorii – la Muguruza (7 WTA) și Pliskova. Celelalte patru victorii le-a înregistrat la Doha – cu Radwanska (6 WTA), la Eastbourne – cu Halep (2 WTA), la Toronto – cu Pliskova (1 WTA) și la Tokyo – cu Muguruza (1 WTA). În duelurile cu jucătoare din Top 8 nu a pierdut pe 2017 decât la Pliskova – de trei ori (la Doha, Eastbourne și Cincinnati) și la Svitolina (5 WTA, la Toronto).
Prezențe la Turneul Campioanelor: a cincea a carierei
Cel mai bun rezultat la Turneul Campioanelor: finalistă, în 2010
Palmaresul direct cu celelalte jucătoare prezente la Singapore: (victorii – înfrângeri)
- 3-2 cu Simona Halep, 1-0 în 2017
- 3-3 cu Garbine Muguruza, 2-0 în 2017
- 5-3 cu Karolina Pliskova, 2-3 în 2017
- 0-3 cu Elina Svitolina, 0-2 în 2017
- 0-7 cu Venus Williams, nu s-au întâlnit în 2017
- 0-4 cu Jelena Ostapenko, 0-3 în 2017
- 2-0 cu Caroline Garcia, nu s-au întâlnit în 2017