SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaștem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul doi: Karolina Pliskova, jucătoarea cu un record fabulos în circuitul WTA. Decizia „nebună” de la 15 ani a fetei care se visa model: „Mi-am dorit dintotdeauna asta. Tata nu a avut nimic împotrivă, dar mama…”

SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaștem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul doi: Karolina Pliskova, jucătoarea cu un record fabulos în circuitul WTA. Decizia
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Serialul ‘8 cu 8″ al celor opt protagoniste de la Turneul Campioanelor continuă. Am început cu Garbine Muguruza, prima jucătoare calificată la Singapore, i-am salvat Simonei Halep partea leului și vom lăsa povestea actualei ocupante a fotoliului de lider mondial pentru marele final, iar acum vom continua cu prezentarea Karolinei Pliskova în episodul doi. Cehoaica este cea de-a treia sportivă aflată la startul competiției din Singapore care în 2017 a fost lider mondial: Karolina a fost prima în clasamentul WTA timp de opt săptămâni.

Karolina Pliskova s-a calificat oficial la ediția 2017 a Turneului Campioanelor la începutul lunii octombrie. Dintr-un anumit punct de vedere, sezonul cehoaicei s-a ‘rupt’ la Wimbledon: după ce în primele trei luni ale anului a jucat cel puțin sfert de finală la toate turneele cu o singură excepție (Dubai) și a legat semifinale și finale pe bandă rulantă, a urmat un recul anticipabil pe zgură – contrabalansat de un super-rezultat la Roland Garros (semifinală în turneul de Mare Șlem disputat pe suprafața cea mai puțin agreată). Titlul câștigat pe iarba de la Eastbourne promitea o revenire în forță a longilinei jucătoare, dar se poate spune că lupta pentru numărul unu a marcat-o, în condițiile în care a urmat un dezamăgitor eșec în turul doi la Londra. Magdalena Rybarikova, o specialistă a suprafeței, a profitat la maximum și și-a construit un nume în circuit învingând-o pe Pliskova.


Posterul oficial WTA care a anunțat calificarea Pliskovei la Turneul Campioanelor

Pliskova a tras lozul câștigător la jocul rezultatelor și, propulsată de cele trei titluri deja câștigate și bazându-se pe punctele solide acumulate pentru finala ediției 2016 a US Open-ului, a urcat fără glorie pe prima poziție WTA, deși pierduse în turul doi la Wimbledon.

ProSport vă propune să o cunoaștem pe Karolina, cea mai bună dintre gemenele Pliskova care se duelează de-a lungul și de-a latul pământului pe terenurile de tenis. Probabil cel mai strălucitor trofeu din palmaresul ei este cel luat în 2016, în Fed Cup, alături de echipa Cehiei.

1. Domnișoara AS

Karolina Pliskova este lider detașat în ultimii trei la capitolul ași reușiți într-un sezon. Începând cu 2008, anul în care WTA-ul a început să furnizeze statistici exhaustive în ceea ce privește cei mai importanți parametri ai jocului de tenis, Karolina este singura sportivă care a reușit să depășească 500 de servicii AS într-un sezon (n.r. pe care adversarele nu au reușit să le atingă).

Pliskova a reușit de două ori peste 500 de ași în sezon (2015 și 2016), iar în 2017 are deja 438 de astfel de reușite. Cifrele sunt cu adevărat uriașe: Serena Williams nu a depășit în carieră, într-un sezon complet, 498 de ași reușiți (2015) și nicio altă jucătoare nu s-a apropiat măcar de această bornă.


Pliskova arată că are curaj! Foto: Karolina Pliskova, via Facebook

2. Sister act: gemenele identice din tenisul feminin

Karolina Pliskova are o soră geamănă, pe nume Krystina. Sunt gemene identice, ambele joacă tenis și au fost adversare de opt ori în circuitul WTA. 4-4 este scorul întâlnirilor directe, însă ultimul duel fratricid între ‘Pliskove’ s-a consumat în 2012.

Lista fraților care au scris istorie în tenisul mondial nu este scurtă, dar gemeni identici sunt doar celebrii „Bryan Bros”:

  • surorile Williams: Serena și Venus au împreună 62 de titluri de Mare Șlem (simplu plus dublu cumulat: sora mai mare – 23, sora mai mică – 39). Ambele au fost #1, au fost adversare într-o finală de Mare Șlem de 9 ori.
  • frații Bryan: Mike și Bob sunt și ei gemeni identici, au 114 titluri de dublu câștigate în pereche și dețin recordurile pentru cele mai multe titluri, meciuri câștigate și săptămâni pe prima poziție între toate echipele de dublu. Au 16 titluri de Mare Șlem împreună, medalia olimpică de aur și între 2005 și 2014 au încheiat anul la egalitate, pe locul 1 în clasamentul individual de dublu, de 8 ori.
  • frații Murray: Andy a câștigat trei titluri de Mare Șlem, a fost #1 la simplu, în timp ce Jamie – fratele mai mare – are patru titluri de Mare Șlem la dublu (masculin și mixt) și a fost #1 la dublu.
  • Safinii: Marat și Dinara sunt primii jucători frate și soră care ajung numărul unu mondial în cele două circuite individuale ATP și WTA. Singurul lucru pe care Dinara nu l-a reușit a fost să câștige și ea un titlu de Mare Șlem, deși a jucat trei finale. Fratele ei mai mare, Marat, a câștigat două astfel de turnee.
  • trio Sanchez: Arantxa, Emilio & Javier – toți trei au jucat tenis. Numărul unu între Sanchezi a fost Arantxa, cea care a ocupat fotoliul de lider mondial și la simplu, și la dublu. Emilio a fost #1 la dublu și a urcat până pe locul 7 la simplu, în timp ce Javier a fost #10 la dublu.
  • Maleevele: au fost nu două, ci trei surori care au ajuns, în același timp, în Top 10 WTA. Manuela, Katerina & Magdalena formează singura tripletă care se poate lăuda cu această performanță. Au câștigat 40 de titluri în total și toate au jucat cel puțin un sfert de finală în turneele de Mare Șlem. Magdalena, cea mai mică, a fost numărul 4 mondial.
  • frații McEnroe: John McEnroe este unul dintre starurile tenisului mondial, #1 și la simplu, și la dublu. Patrick a câștigat un titlu de Mare Șlem la dublu.
  • „The Blacks”. Byron, Wayne și Cara Black și-au făcut un nume la dublu: în total, au câștigat 13 titluri de Mare Șlem (1, 2 și 10). Byron și Cara au fost #1 la dublu, în timp ce Wayne și-a oprit ascensiunea pe locul 4.
  • frații de aur ai Cehoslovaciei: Cyril Suk și Helena Sukova au concurat sub ambele regimuri – Cehoslovacia și Cehia. Sukova, rivală a Martinei Navratilova, a fost în Top 5 WTA la simplu, #1 la dublu și a câștigat un GS la mixt alături de fratele ei, cu 2 mai mic.
  • ‘Austinii’: Tracey Austin este un nume cunoscut pentru toți fanii tenisului, dar poate puțini știu faptul că Tracey a câștigat singurul ei titlu de Mare Șlem la dublu alături de fratele ei mai mare, în 1980, la Wimbledon. Cei doi au devenit astfel prima pereche frate și soră care câștigă un titlu de Mare Șlem la dublu mixt din istoria tenisului.

Așadar, în lista celor mai de succes frați din tenis nu regăsim așadar gemene. Mai departe, raportul de forțe dintre Karolina și Kristyna Pliskova este unul similar cu cel dintre surorile Radwanska: cu an diferență între ele, Aga este mai bună (fost număr 2 la simplu), Urszula a ajuns până în Top 30. Frații Zverev, Melzer, Jensen (campioni la dublu la French Open – 1993), surorile Bondarenko (Katerina fiind cu doi ani mai mare decât Alona) – sunt alte exemple din circuitul tenisului profesionist. Partenera de dublu a Monicăi Niculescu din finala de la US Open, „Angel” Chan Hao-ching are și ea o soră mai mare pe tur, specialistă și ea tot în proba de dublu, iar „Rodionovele” – Anastasia și Arina – sunt despărțite ca vârstă de șapte ani. Iar lista exemplelor poate continua.


Provocare: găsește diferențele. Sau găsește-o pe Karolina 🙂 Foto: Karolina Pliskova via Facebook

De altfel, Karolina și Kristyna se pot mândri cu faptul că sunt primele gemene din istoria tenisului feminin care câștigă un titlu WTA la dublu, după succesul înregistrat în 2013, la Linz, împotriva perechii formate din Gabriela Dabrowski și Alicja Rosolska

3. Karolina versus Kristyna: cum o deosebim de geamăna ei?

Argumentul evident: Karolina este peste tot cap de serie, Kristyna – mult mai rar, deși este jucătoare de Top 60 în acest moment, iar cea mai bună clasare a cariereia fost locul 35 WTA (la finalul lunii iulie a acestui an). Avem însă și alte ‘trucuri’ pentru voi.

Karolina este cu doi centimetri mai înaltă. Mai mult, exact ca și în cazul legendarilor gemeni din tenisul masculin de dublu, Mike și Bob Bryan, fetele pot fi identificate cu ușurință prin prisma mâinii cu care țin racheta și ‘navighează’ printre activitățile de zi cu zi. Karolina este dreptace, în timp ce Kristyna este stângace.


Tenisul îi dă posibilitatea să fie și model. Foto: Karolina Pliskova via Facebook

Tatuajele ne ajută și ele: Karolina are două, unul pe coapsa stângă, unul vizibil pe brațul stâng. Kristyna are și ea un tatuaj similar, stil Polynesian, dar poziționat astfel încât să fie mai greu de observat din prima: pe brațul stâng, spre interior.

„Mi-am dorit din totdeauna un tatuaj. Pe primul (n.r. de pe braț) l-am făcut la 15 ani, apoi l-am făcut și pe cel de la picior. Este un model specific Noii Zeelande, dar eu mi l-am făcut acasă, în Praga. Toți cei din familia mea îl au, așa că este un fel de semn distinctiv. Mama, tata, sora mea și cu mine – toți îl avem. Tata nu a avut nimic împotrivă când am decis să îl fac, dar mama nu a fost deloc încântată de idee. Dar, s-a dat pe brazdă. Cu timpul, a început să îi placă, așa că are și ea unul, acum”,
Karolina Pliskova

4. Kaja și Tinda

Sunt poreclele celor două surori din Cehia. Karolina este Kaja, iar Kristyna – Tinda. Jucătoarea care va evolua la Turneul Campioanelor spunea la primul ei LIVE pentru WTA că nu are niciun talent în afara terenului de tenis, dar i-ar fi plăcut să fie… model.

5. Are un titlu de Mare Șlem în palmares, la junioare

Karolina se înscrie în lista jucătoarelor din topul WTA care au triumfat la unul dintre cele patru turnee de Grand Slam în perioada junioratului. Karolina s-a impus în 2010 la Australian Open, în timp ce sora ei câștiga câteva luni mai târziu Wimbledonul. Din 2008 încoace, au mai făcut-o Halep, Mladenovic, Vandeweghe, Svitolina, Gavrilova, Kasatkina sau Ostapenko.

Și… afirmația de la punctul 5 este valabilă și pentru proba de dublu. Karolina Pliskova a câștigat titlul junioarelor de la Wimbledon, în 2010, alături de sora sa.


O jucătoare agresivă. Foto: Karolina Pliskova via Facebook

6. Filmul favorit și alegerile din afara terenului

Ar alege tot timpul să poarte blugi, îi place filmul „Rocky”, dar și să meargă la cinema alături de prieteni. Se bucură de muzică și de o partidă de pescuit.

7. E greu să o învingi pe una dintre surorile Williams. Dar dacă le învingi pe amândouă…

Karolina Pliskova se află pe o listă scurtă a jucătoarelor care le-au învins în același turneu pe ambele surori Williams, alături de Arantxa Sanchez-Vicario (la Sydney în 1998), Steffi Graf (un an mai târziu, în 1999, tot la Sydney), Martina Hingis (la Australian Open, în 2001), Kim Clijsters (la Turneul Campioanelor, în 2002, apoi la US Open în 2009), Lindsay Davenport (la Los Angeles, în 2004), Justine Henin (la US Open, în 2007) și Jelena Jankovic (la Roma, în 2010). Pliskova este a opta pe această listă, după ediția 2016 a US Open-ului. Cehoaica a salvat minge de meci în fața lui Venus Williams în sferturi, apoi în semifinale a învins-o pe Serena și a declarat imediat după, ușor surprinzător, că „este mai greu să o învingi pe Venus”.


Probabil îii vine cel mai ușor să facă selfie-uri, nu? Foto: Karolina Pliskova via Facebook

8. US Open-ul ei iubit

US Open-ul este turneul în care Pliskova a strălucit cel mai mult: a ajuns pentru prima dată în turul trei după un succes în fața liderului momentului din tenisul feminin, Ana Ivanovic – în 2014. Prima finală de Mare Șlem – și singura până la acest moment – a jucat-o tot la New York.

CV pe scurt

Data nașterii: 21 martie 1992 (25 ani)
Locul nașterii: Louny, Cehia
Înălțime: 1,86 m 
Cea mai bună clasare WTA: 1 WTA (cehoaica a fost a 23-a jucătoare ajunsă numărul unu în tenisul feminin – pe 17 iulie 2017)
Titluri de Mare Șlem: 0. Este finalistă în 2016, la US Open
Repere în carieră:

  • Este primul număr 1 dat de Cehia în tenisul feminin (asta deși două cehoaice au titluri de Mare Șlem în palmares – Jana Novotná și Petra Kvitová)
  • În 2016 a arbitrat cursa Serenei Williams spre recordul pentru cele mai multe săptămâni petrecute pe prima poziție WTA deținut de Steffi Graf. La Cincinnati, Pliskova a învins-o pe Kerber în finală, ajutând-o pe Serena să păstreze numărul unu și să o egaleze mai apoi pe Steffi Graf – 186 săptămâni consecutive în top. Apoi, la US Open a bătut-o pe Serena, a pierdut la Kerber și ca urmare, Serena nu i-a îmbunătățit recordul germancei, pentru că Angie a preluat șefia WTA.

Raport victorii / înfrângeri pe 2017: 51 – 16
Titluri în 2017: 3 (Brisbane, Doha, Eastbourne)
Palmares versus Top 8 în 2017:  7 victorii, 4 înfrângeri. Karolina a legat o singură dată la un turneu din 2017 victorii la jucătoare aflate în Top 8 în săptămâna meciului direct ( la Eastbourne, unde a câștigat și titlul, le-a învins pe Kuznetsova – 8 WTA, Konta – 7 WTA și Wozniacki – 6 WTA). Wozniacki (6 WTA) a învins-o la Toronto, Muguruza (4 WTA) – la Cincinnati, Halep (4 WTA) – la Roland Garros, Kuznetsova (4 WTA) – la Indian Wells, în timp ce Pliskova a mai înregistrat victorii cu Muguruza (7 WTA) la Fed Cup și Indian Wells, cu Cibulkova (5 WTA) – la Doha și cu  Wozniacki (5 WTA) – la Cincinnati.
Prezențe la Turneul Campioanelor: a 2-a consecutivă
Cel mai bun rezultat la Turneul Campioanelor: o singură victorie în grupă, în 2016 (la Garbine Muguruza)

Palmaresul direct cu celelalte jucătoare prezente la Singapore: (victorii – înfrângeri)

  • 1-5 cu Simona Halep, 0-1 în 2017
  • 6-2 cu Garbine Muguruza, 2-1 în 2017
  • 5-1 cu Elina Svitolina, 1-1 în 2017
  • 1-1 cu Venus Williams, nu s-au întâlnit în 2017
  • 3-5 cu Caroline Wozniacki, 3-2 în 2017
  • 2-0 cu Jelena Ostapenko, 1-0 în 2017
  • 3-2 cu Caroline Garcia, 2-0 în 2017

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată Simonei Halep?

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Mihai Stoica a scris trei cuvinte pe internet, după tirada lui Mircea Lucescu despre ”FCSB – Steaua”
Mihai Stoica a scris trei cuvinte pe internet, după tirada lui Mircea Lucescu despre ”FCSB – Steaua”
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum:
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au…
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Bogdan Cosmescu, reacţie vehementă după ce un oficial a ieşit la atac în ”Războiul stelelor”: ”Se iroseşte la Clubul Armatei. Să se apuce de scris poveşti”
Bogdan Cosmescu, reacţie vehementă după ce un oficial a ieşit la atac în ”Războiul stelelor”: ”Se iroseşte la Clubul Armatei.…
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
ȘOC! Cui a lăsat Silviu Prigoană toată AVEREA. În testament scrie foarte clar: 'Eu nu îi las nimic'
ȘOC! Cui a lăsat Silviu Prigoană toată AVEREA. În testament scrie foarte clar: 'Eu nu îi las nimic'
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Cazul lui Andrei, băiatul de 16 ani mort cu zile în spitalul din Târgu Jiu, schimbă legea. Anunțul făcut de Ministrul Sănătății
Cazul lui Andrei, băiatul de 16 ani mort cu zile în spitalul din Târgu Jiu, schimbă legea. Anunțul făcut de…
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Adriana Bahmuțeanu vrea să deschidă succesiunea lui Prigoană! Revendică 1/2 din averea lui Silviu : o vilă, un Rolls și…
Adriana Bahmuțeanu vrea să deschidă succesiunea lui Prigoană! Revendică 1/2 din averea lui Silviu : o vilă, un Rolls și…
Statul îți vrea banii. Închisoare dacă nu plătești. ANAF a dat ordin
Statul îți vrea banii. Închisoare dacă nu plătești. ANAF a dat ordin
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
FRF, reguli de conduită pentru spectatori la meciul România-Kosovo: Scandările cu conţinut xenofob, rasist, naţionalist, interzise
FRF, reguli de conduită pentru spectatori la meciul România-Kosovo: Scandările cu conţinut xenofob, rasist, naţionalist, interzise
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
×