SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaștem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul șase: Jelena Ostapenko, ucigașa cu chip de copil care nu a învățat să piardă. „S-a întâmplat ca de la 10-12 ani să jucăm practic aceleași turnee. Am văzut-o de multe ori, dar nu o cunosc”

SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaștem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul șase: Jelena Ostapenko, ucigașa cu chip de copil care nu a învățat să piardă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Serialul ‘8 cu 8″ al celor opt protagoniste de la Turneul Campioanelor continuă. Am început cu Garbine Muguruza, prima jucătoare calificată la Singapore, i-am salvat Simonei Halep partea leului și vom lăsa povestea actualei ocupante a fotoliului de lider mondial pentru marele final, ne-am îndreptat atenția spre Karolina Pliskova și apoi spre Elina Svitolina, Venus Williams și Caroline Wozniacki, iar acum mergem mai departe cu prezentarea Jelenei Ostapenko, în episodul șase.

Campioana de la Roland Garros a fost a șaptea jucătoare calificată la Turneul Campioanelor, iar letona a demonstrat, într-o primă fază, că nu este doar puștoaica aceea care a prins două săptămâni de vis și atât, nimic mai mult.


Așa au anunțat reprezentanții WTA calificarea Jelenei Ostapenko la Singapore

După eliminarea de la US Open – în turul trei, Jelena a înregistrat un sezon asiatic fantastic – a legat trei semifinale la rând și o dată a mers până la capăt, adjudecându-și trofeul. ‘Wonder Kid’ de la Roland Garros s-a dovedit a fi mult mai mult decât o cometă care a prins momentul perfect pentru a străluci.

La French Open, „Ostapenko a fost un iureș. 54 de lovituri câștigătoare în finală. 300 minus una – în tot turneul. Ce n-a văzut Paris-ul. Sportul se hrănește cu astfel de povești… Ce nu văzuse patinajul artistic când Tara Lipinski (16 ani) i-a suflat aurul lui Michelle Kwan la Nagano, în 1998, cu o combinație de sărituri triplă cu triplă istorică… Poate că Jelena, sau Alona – cum îi place să i se spună – este o Myskina (un singur titlu de Mare Șlem – în 2004, la Paris, la 22 de ani și nicio altă prezență în semifinale în cele patru mari turnee din tenis). Poate că va fi o Ivanovic – un nume de prim-plan în tenis, dar cu un singur succes, și totuși – mereu în calcule. Poate o Șarapova – pentru că tot este colțuroasă și mofturoasă ca rusoaica. Poate va fi mai mult” – cum scria ProSport la capătul finalei câștigate în fața Simonei Halep. Să spui că povestei Jelenei a avut, la 20 de ani și 2 zile, un final de basm – este prea puțin. A reușit să și confirme, prin faptul că a pătruns în Top 10, apoi a intrat în rândul primelor opt și s-a calificat la Turneul Campioanelor, care premiează și constanța, și rezistența, și tenacitatea, și determinarea.

Impresionant este și faptul că letona intră în Top 35 și la dublu. În 2017, Jelena și-a corectat cea mai bună clasare WTA și la dublu, acolo unde a fost numărul 32 WTA, pe 19 iunie.


Zâmbet și bucurie de copil

ProSport vă propune să o cunoaștem pe Jelena Ostapenko, ucigașa cu chip de copil din circuitul feminin al anului 2017.

1. Steaua ei norocoasă: s-a născut în ziua în care Guga a scris istorie la Roland Garros, iar 20 de ani mai târziu a triumfat la fel ca Guga la Roland Garros

Jelena Ostapenko s-a născut exact în ziua în care Guga Kuerten își trecea în palmares primul titlu al carierei de jucător profesionist de tenis. Brazilianul reușea o performanță rar văzută în tenis: primul titlu câștigat a venit chiar la un Grand Slam. Guga i-a cucerit pentru totdeauna pe fanii parizieni cu jocul său generos, plin de pasiune, determinare și un devotament fabulos. În pieptul lui părea că bat două inimi, poate și pentru că mereu a jucat și pentru tata – cel care pierise din cauza unui atac de cord pe când puștiul său talentat avea doar opt ani.

20 de ani mai târziu, puștoaica născută în ziua cea mare a lui Guga a pășit apăsat pe Centralul Philippe Chatrier și a câștigat și ea primul titlul al scurtei sale cariere – tot la Roland Garros.


Atunci când universul țese destine dicu n aceleași ițe

2. Neînțelegerea: ea e „Alona”

„That’s not my name” – ar fi putut striga în gura mare micuța Ostapenko. Chiar dacă hitul celor Ting Tings nu era nici măcar în proiect atunci când avea loc nefericita neînțelegere care a făcut ca puștoaica pe care  tatăl, fotbalist ucrainean, își dorea să o numească Alona, a devenit în acte ‘Jelena’, se pare că micuța letonă se burzuluiește acum când lumea din jur refuză să îi spună Alona. Ea preferă acest nume atunci când trebuie să se relaxeze.


Ce să-i faci, pare-se că n-ai ce să-i faci

3. Dansurile de societate și alegerea de la 12 ani

La cinci ani, Jelena Ostapenko a început să ia cursuri de dans, dar și primele ore de tenis, alături de mama ei, Jelena Jakovleva. Micuța se descurca de minune când venea vorba să plutească pe ringul de dans, a mers chiar și la Campionatele Letoniei de Dansuri de Societate, dar la 12 ani a ales totuși tenisul. Cu toate acestea, dansul rămâne un mare hobby al ei.


Jelena, prințesa

4. Junioară de succes

În 2014, Jelena a câștigat competiția junioarelor, la Wimbledon. În același an, letona a luat medalie de bronz la dublu în cadrul Jocurilor Olimpice de Tineret de la Nanjing. Primele puncte WTA le-a făcut la 15 ani, în circuitul ITF, iar în același an și-a încercat norocul în calificările turneului WTA Premier de la Moscova. Așa că, oficial, este jucătoare profesionistă din 2012. Debutul pe tabloul principal al unui turneu WTA l-a înregistrat în 2014, la Tașkent – unde a reușit și o victorie în fața israeliencei Shahar Pe”er.

5. Debut fabulos la un turneu de Mare Șlem

Aproape la fel de impresionant ca și parcursul Jelenei Ostapenko la ediția 2017 a French Open-ului a fost debutul ei în turneele de Mare Șlem: în 2015 a primit o invitație pe tabloul senioarelor la Wimbledon, din postura de câștigătoare a concursului junioarelor de la ediția precedentă. Jelena a făcut show: a cedat doar două game-uri în fața unei jucătoare cu experiență uriașă – Carla Suarez Navarro – scor 6-2, 6-0! Iar în turul doi i-a luat nouă game-uri franțuzoaicei Mladenovic.


Wimbledon, prima dragoste

„Prima dată nu mi-a plăcut. Am fost la 15 ani la un turneu pe iarbă. Nu înțelegeam cum poate lumea să joace tenis pe această suprafață… a fotbalului. Dar acum, îmi place”,
Jelena Ostapenko

6. Nervi cu carul: ar fi trebuit să fie descalificată pentru că și-a aruncat racheta și a lovit un copil de mingi

Unul dintre aspectele la care Ostapenko mai are de muncit se leagă de autocontrol pe teren și stăpânirea dracilor. Câteva greșeli apărute în jocul ei o pot destabiliza complet. În ianuarie 2016, Jelena a comis-o grav în Noua Zeelandă: aflată la conducere în partida cu Naomi Broady (1-0 la seturi), letona și-a ieșit din minți la un moment dat, atunci când o minge a depășit-o. În consecință, a aruncat racheta, care din suprafața de joc a ricoșat și l-a lovit în umăr pe unul dintre copiii de mingi. Deși britanica a cerut insistent ca letona să fie descalificată, conform regulamentului WTA, iar băiatul a confirmat că a fost lovit, arbitrul de scaun a acceptat răspunsul Jelenei, care a declarat nonșalant că racheta i-a alunecat din mână, din cauza umezelii.


Ostapenko și-a scos multe adversare din răbdări

Toate acestea – în condițiile în care reluările au arătat clar faptul că Jelena dăduse zdravăn cu racheta de pământ. Într-un final, s-a făcut dreptate, întrucât Broady a câștigat meciul, 4-6 7-6 (4) 7-5.

7. Cincinnati: „refuz să mai joc”

Jucătoarea pe care Sorana Cîrstea o caracteriza franc drept un „copil încăpățânat” a fost protagonista unui alt incident în 2016: la Cincinnati, exasperată de serviciul puternic al Karolinei Pliskova, Jelena a chemat-o pe antrenoarea sa, la 4-5 în primul set, pentru a-i spune: „refuz să joc. Atât îți spun. Nu mai vreau„. Antrenoarea a încercat să o convingă să lupte, însă letona a ținut-o una și bună – nu poate câștiga din cauza servei puternice care vine de pe partea cealaltă a fileului. Totuși, nu a ieșit de pe teren, ci a fost învinsă în minimum de seturi de Karolina Pliskova.

„Întotdeauna am putut lovi mingea foarte tare. De fiecare dată când am posibilitatea de ataca, o fac. Nu m-a învățat nimeni asta, pur și simplu așa joc”,
Jelena Ostapenko.

8. US Open, ultima ‘perlă’ a trilogiei: Jelena nici măcar nu a privit-o pe cea care a învins-o

Jelena Ostapenko a continuat să se poarte ca o prințesă mofturoasă și după ce a devenit campioană de Mare Șlem. La ediția 2017 US Open-ului, în turul trei, Jelena a greșit mult (39 de erori neforțate), s-a plâns de amețeli și stări de vomă, iar la final s-a răzbunat pe cea care tocmai o învinsase – Daria Kasatkina. Letona a întins mâna fără convingere pentru tradiționalul salut, a refuzat să o privească pe Daria și a plecat rapid spre arbitru. Este greu de știut dacă reacția Jelenei s-a datorat faptului că avea în față o colegă de generație, dar grimasa Kasatkinei a spus chiar totul.

În timp ce jucătorii și oamenii din jurul tenisului au taxat-o pe rețelele de socializare, Ostapenko a continuat să trimită săgeți: „Nu o știu. S-a întâmplat ca de la 10-12 ani să jucăm practic aceleași turnee. Am văzut-o de multe ori, dar nu o cunosc„.

CV pe scurt

Data nașterii: 8 iunie 1997 (20 ani)
Locul nașterii: Riga, Letonia
Înălțime: 1,77 m 
Cea mai bună clasare WTA: 7 WTA (9 octombrie 2017)
Titluri de Mare Șlem: 1 (Roland Garros 2017)
Repere în carieră:

  • Este prima jucătoare de tenis din Letonia care a jucat o finală de Grand Slam și mai apoi, care a câștigat un trofeu de Mare Șlem.
  • Este prima sportivă din afara listei capilor de serie care se impune la French Open în Era Open. De fapt, Roland Garros-ul fusese câștigat de o favorită de fiecare după 1933 încolo.

Raport victorii / înfrângeri pe 2017: 47 – 18
Titluri în 2017: 2 – la Roland Garros și Seul (International)
Palmares versus Top 8 în 2017:  3 victorii, 5 înfrângeri. Jelena Ostapenko a reușit prima victorie în fața unei jucătoare de Top 8 exact în finala de la Roland Garros, cu Halep (4 WTA), apoi a învins-o pe Svitolina (5 WTA) la Wimbledon și pe Garbine Muguruza (1 WTA) – la Wuhan. Cinci jucătoare diferite au învins-o pe Ostapenko: Pliskova (5 WTA) – la Australian Open, Cibulkova (5 WTA) – la Indian Wells, Muguruza (7 WTA) – la Roma, Konta (7 WTA) – la Eastbourne și Halep (2 WTA) – la Wuhan.
Prezențe la Turneul Campioanelor: prima a carierei
Cel mai bun rezultat la Turneul Campioanelor:  –


PROrtret de campioană

Palmaresul direct cu celelalte jucătoare prezente la Singapore: (victorii – înfrângeri)

  • 1-1 cu Simona Halep, 1-1 în 2017
  • 1-2 cu Garbine Muguruza, 1-1 în 2017
  • 0-2 cu Karolina Pliskova, 0-1 în 2017
  • 1-0 cu Elina Svitolina, 1-0 în 2017
  • 0-1 cu Venus Williams, 0-1 în 2017
  • 4-0 cu Caroline Wozniacki, 3-0 în 2017
  • 0-0 cu Caroline Garcia, nu s-au întâlnit în 2017


Jelena Ostapenko este una dintre debutantele ediției 2017 a Turneului Campioanelor

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători.
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători. "Este ca…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×