Și Halep e în top. Așii din tenis, transformați în donații pentru nevoiași. Cinci jucătoare din România au contribuit la un total de peste 20.000 de dolari

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Simona Halep a strâns 320 de dolari în urma așilor din 2014, fiind urmată de Sorana Cîrstea, cu 140 de dolari. Campania „Ași pentru Omenire” a fost lansată de wta

„Ași pentru Omenire” este o campanie lansată de Asociația Tenisului Feminin (WTA) și compania USANA, având ca scop transformarea așilor din tenis în bani destinați oamenilor care se află în dificultate.

Demersul a început în luna martie 2014, iar până în prezent s-au strâns 21.130 de dolari, sumă la care au contribuit și cinci reprezentante ale României, cu un total de 525 de dolari: Simona Halep (23 de ani), Sorana Cîrstea (24 de ani), Irina Begu (24 de ani), Alexandra Cadanțu (24 de ani) și Monica Niculescu (27 de ani).

Un as, 5 dolari Pentru fundație

Fiecare serviciu câștigător reușit de o jucătoare WTA la turneele din categoria Premier, începând cu 5 martie, de la Indian Wells (16 în total, 13 disputate până acum), a facilitat o donație de 5 dolari. USANA a dorit să dubleze această sumă în cazul mai multor sportive, astfel că un as realizat de ambasadorii săi, Samantha Stosur (Australia), Eugenie Bouchard (Canada), Sloane Stephens (SUA), Madison Keys (SUA), Jie Zheng (China), Monica Puig (Purto Rico)și Shuai Zhang (China), a însemnat 10 dolari pentru fundația „Usana True Health”.

Fondurile care vor merge la finalul anului către nevoiași au fost strânse până acum în urma a 3.875 de ași serviți de jucătoarele WTA, dintre care 387 ai ambasadorilor. „Suportul pe care îl primim de la WTA și de la jucătoare ne-a fost de folos pentru a răspunde unor tragedii, atunci când sute de oameni din întreaga lume au avut nevoie”, a spus Elaine Pace pentru site-ul wtatennis.com.

Halep și Sorana, cele mai bune românce la serviciu

Simona Halep, a treia jucătoare a lumii, a reușit un total de 64 de ași la cele opt turnee Premier la care a participat în 2014, din momentul în care a luat start campania și până acum: Indian Wells (SUA) – 14 ași (a atins semifinalele), Stuttgart (Germania) – un as (turul doi), Madrid (Spania) – 28 de ași (a disputat finala), Roma (Italia) – niciun as (a câștigat în primul tur, după care a abandonat), Cincinnati (SUA) – 9 ași (sferturi de finală), New Haven (SUA) – un as (tur doi), Wuhan (China) – 4 ași (tur doi) și Beijing (China) – 7 ași (s-a calificat în sferturi de finală, după care s-a retras).

Așii reușiți de Simona reprezintă o donație de 320 de dolari, cea mai mare a unei tenismene din România, urmată de cei 140 de dolari strânși de Sorana Cîrstea, grație a 28 de ași. Pe locul al treilea se poziționează Irina Begu, cu 9 ași (45 de dolari), după care urmează Alexandra Cadanțu cu 3 ași (15 dolari) și Monica Niculescu, cu doar un serviciu câștigator reușit (5 dolari). Sorana a jucat pe tabloul principal la același număr de turnee Premier la care s-au strâns donații ca și Simona. Irina, Alexandra și Monica au făcut așii după trei astfel de competiții.

Dintre jucătoarele care reprezintă USANA, Samantha Stosur a reușit 116 ași (1.160 de dolari), Madison Keys 113 ași (1.130 ași), Eugenie Bouchard 58 de ași (580 de dolari), Sloane Stephens 44 de ași (440 de ași), Shuai Zhang 27 de ași (270 de dolari), Monica Puig 25 de ași (250 de dolari) și Jie Zheng 4 ași (40 de dolari). Faptul că Eugenie Bouchard, o jucătoare cu un serviciu de temut, a reușit mai puțini ași decât Simona Halep la respectivele turnee, spune multe despre preogresul româncei la acest capitol în ultimul an.

Hardul, suprafața cu cei mai mulți ași

Pe primul loc în topul turneelor la care s-au reușit cei mai mulți ași se află la Indian Wells (392), Miami (468), pe al doilea iar pe al treilea  Montreal (389), Halep neparticipând la ultimele două.  Numărul mare de ași de la cele trei turnee americane are și o explicație, meciurile disputându-se pe hard, o suprafață rapidă în circuit.

Cele mai importante turnee din seria Premier sunt cele din categoria Premier Mandatory, cu premii în jurul a 4,5 milioane de dolari (Indian Wells, Miami, Madrid și Beijing), secondate de competițiile Premier 5, cu premii în jurul a 2 milioane de dolari (Doha, Roma, Cincinnati,  Montreal și Wuhan).
La nivelul trei se regăsesc turneele Premier, 12 la număr, cu premii cuprinse între 600.000 de dolari și 1 milion de dolari. În circuitul WTA mai există două clase de turnee, de Grand Slam, care sunt și cele mai importante, cu premii de peste 33 de milioane de dolari, și Turneul Campioanelor, dotat cu peste  6 milioane de dolari.

105 ași au servit reprezentantele României pentru campania „Ași pentru Omenire”

Publicat: 13 10. 2014, 13:00
Actualizat: 13 10. 2014, 13:01