13 iulie 2019. Simona Halep a câștigat trofeul Wimbledon 2019.
13 iulie 2019. Simona Halep a anihilat-o pe Serena Williams pe Terenul Central de la Wimbledon. A învins-o 6-2, 6-2. În 55 de minute. Nu este cea mai scurtă finală de la Wimbledon, pentru că, în anii ’20, Suzanne Lenglen câștiga în 23 și 25 de minute două finale-fluviu. Evident, tenisul s-a schimbat între timp.
13 iulie 2019. Simona Halep i-a administrat Serenei Williams cea mai categorică înfrângere în finalele turneelor de Mare Șlem. Doar patru game-uri. Americanca pierdea o altă finală scurtă la Wimbledon, 1-6, 4-6, la Șarapova, în 2004. În 2011, la US Open, Sam Stosur îi lăsa Serenei tot cinci game-uri în finală, anul trecut Kerber – la Wimbledon și Osaka – la US Open îi lăsaseră câte șase game-uri și la fel, tot șase game-uri, și Venus Williams la US Open 2001.
Startul perfect, un fel de KO
Cum arată startul de meci perfect? Ei bine, chiar dacă Simona afirmă apăsat că nu există perfecțiune în tenis, doar asta se poate spune despre primele 11 minute ale finalei de la Wimbledon. Serena Williams a cam păcătuit în ultima vreme intrând în regim lent, ca un motor Diesel cum glumea odată Irina Begu. Americanca are nevoie de câteva game-uri pentru a calibra în primul rând serviciul, apoi intensitatea loviturilor. Are experiența de a face reglajele, iar experiențele trecute arată că americanca poate recupera un break cu ușurință când intră în celebra zonă. Asta este regula care guvernează universul Serenei Williams.
Ei bine, Simona Halep a ieșit ca o leoaică flămândă și i-a spus un NU hotărât Serenei. Americanca a deschis meciul cu punct din serviciu. Aproape că fanii nu l-au sesizat. Simona i-a bătut apăsat pe umăr în punctul doi: passing din seria de execuții extraterestre. Simona a apăsat atât de tare accelerația, atât de calm și ferm, încât statistica descria un hău la un sfert de oră neîncheiat, cu două cifre zero prezente, pe care ar trebui să le punem în ramă: ZERO lovituri câștigătoare pentru Williams, dar cu 9 greșeli neforțate și ZERO greșeli neprovocate în dreptul Simonei Halep, cu șase lovituri greșite. 4-0 pe tabelă.
Simona s-a mișcat atât de repede, atât de apăsat, încât nu a mai rămas timp pentru ca Serena Williams să facă reglaje, să mobilizeze întreaga energie interioară. Simona a făcut ravagii prea mari, ca un uragan silențios, care a rupt totul în cale, iar lucrurile puse la pământ au rămas acolo, la pământ.
Se pregătește schimbare mingilor. Serena își spune – ACUM! Dar Simona răspunde: Regret, dar azi, nu!
Dacă meciul ar fi putut avea un moment de cotitură, acesta ar fi putut fi game-ul al șaselea, în care, la 4-1, Simona a servit după primul game câștigat de americancă. Serena atacă dezlănțuit și forehandul ei arată, pentru prima dată, feroce. Metrii dintre Serena și fileu dispar sub picioarele americancei, mezina Williams o împinge pe eleva lui Daniel Dobre în defensivă și finalizează la fileu.
Ce face Simona în punctul imediat următor? Tot împinsă în defensivă, tot văzând-o pe Serena în buza fileului, inventează un passing pe linie, cu un rever de paradă. Este al șaptelea winner al Simonei, de data asta reușit în fața unei adversare care are zvâc. Cu atât mai valoros. 7-0 este, în continuare, uluitorul raport winners / UEs în statistică. Un fel de – that don’t impress me much al Shaniei Twain. Serena insistă cu forehandul, trimite bine în diagonală, dar Simona egalează cu servă bună. Prim game care trece pe la egalitate. Veterana pulverizează serviciul doi al Simonei, apoi însă, la minge de break, ratează diagonala de forehand, într-un punct în care Simona era cam izolată în colțul terenului. Halep este testată, dar nu se intimidează, nu se clatină, nu se sperie. Deloc. Rămâne atentă, calmă, punctează unde are o jumătate de șansă, face serviciul, după minge de meci salvată. Și îi transmite Serenei Williams: azi, nu ai pe unde să revii. Nu pe lângă mine.
Confirmarea și reverul magic
Am văzut-o pe Simona Halep scăzând nivelul în meciuri. Nu însă și pe 13 iulie, în finala de la Wimbledon. Serena Williams speră, urlă din toți rărunchii în game-ul secund, în care interceptează un passing al româncei. Nu îi este destul.
Este 2-2 în setul doi, Serena ezită pe serviciu. Simona Halep pune un rever în lung de linie ca un semn de exclamare. Apoi este atacată de Serena, destul de ferm. Dar, dintr-o poziție chircită, izbește mingea cu ambele mâini pe rachetă, într-un rever care trece fileul spre racheta Serenei. Serena este surprinsă și nu poate face nimic cu mingea aberantă a Simonei, care nu ar fi trebuit să vină. Întoarce slăbuț, iar Simona simte că are loc cu dreapta în diagonală. Iese un winner într-o zonă liberă.
Serena, cea cu mintea limpede, nu are soluții. Iar felul în care Serena, din poziție net dominantă la fileu, trimite prea tare lungul de linie este un compliment în sine la adresa super-evoluției Simonei.
Finalul vine natural, brațele în aer. A fost cel mai bun meci al Simonei Halep. Unul în care a atacat, a contrat, mereu curajos și cu tupeu. Fără respect pentru Serena Williams, fără teama paralizantă.
13 lovituri câștigătoare a trimis Simona Halep în finala cu Serena Williams
3 greșeli neforțate a reșinut statistica în dreptul Simonei Halep, 25 în dreptul Serenei, care doar la începutul setului doi a reușit să ducă bilanțul winners / unforced errors la zero, 10-10. La final de meci, Serena a avut 17 lovituri câștigătoare
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER