Simona Halep, aproape de șoc termic la Washington! Sportiva din România s-a sufocat din cauza căldurii și a fost la un pus să leșine înainte de abandon
Exact ca acum 5 ani, când i s-a luat tensiunea pe teren, Simona a abandonat din cauza „bolii, epuizării termice și șocului caloric”. Cu serviciul pierdut în debut de manșă secundă și după 4 ghemuri cedate consecutiv, Halep a cerut time-out medical la 2-0 pentru Kalinskaya, iar imediat după ce a refuzat să ia pastilele recomandate de fizioterapeută, Simona a abandonat forțată de epuizarea termică și șocul caloric cauzate de temperaturile de 34 de grade Celsius.
Este a doua oară, după sfertul de finală cu Makarova din 2017, când canicula o determină pe Halep să abandoneze la Washington unde terenurile de tenis, construite din ciment, amplifică temperatura la nivelul solului și face să fie resimțită la valori de 42-45 de grade Celsius.
Simona Halep, aproape de șoc termic la Washington
Șocul termic evitat de Halep prin abandonul de la Washington este catalogat în termeni specifici ca “urgență medicală”: fizioterapeuta WTA care a asistat-o pe Simona a diagnosticat incapacitatea organismului româncei de a-și menține temperatura normală ca urmare a vasodilatației periferice și deshidratării (stare de slabiciune, amețeală, greață, anxietate, dureri epigastrice).
Este motivul pentru care fizioterapeuta chemată pe teren de Halep, la set pierdut și 0-2 în manșa secundă cu Anna Kalinskaya, i-a recomandat Simonei, mai întâi, să bea un produs energizant (calciu, magneziu, zinc, vitamina C). Refuzată de româncă, angajata WTA (Primary Health Care Providers) i-a administrat un supliment complex de vitamine (capsule care conțin vitaminele C, E, D, precum și potasiu, magneziu+fier) pentru a evita un posibil șoc caloric sau o pierderea a conștienței.
În timp ce a insistat ca Simona să folosească prosopul cu răcire instantanee și pungile cu gheață, fizioterapeuta a realizat că Halep risca și asocierea unor crampe calorice manifestate prin contracturi la nivelul musculaturii abdominale, mîinilor și picioarelor (senzația de sete, cefalee și oboseală).
Starea de “colaps de căldură” a determinat-o pe Simona să nu riște așa cum, inspirată, nu și-a asumat, nici în urmă cu 5 ani, continuarea partidei din sferturile de finala de la Washington, cu Ekaterina Makarova: în setul decisiv, lui Halep i s-a luat tensiunea pe teren iar intervenția lui Darren Cahill care i-a spus, “Dacă îţi este rău, retrage-te, nu risca”, a fost decisivă pentru hotărârea româncei de a declara forfait.
„Îmi place să joc pe căldură, dar nu când e extremă. A fost foarte cald, m-a lovit căldura din primul set și nu m-am simțit bine. Am amețit la un moment dat, mi-a fost rău, mă dureau stomacul, ficatul, la un moment dat cam toate”, a punctat Simona care a mai experimentat efectele caniculei chiar în acest sezon, la Melbourne, în sfertul de finală pierdut cu Alize Cornet la Australian Open 2022.
Al 4-lea abandon al Simonei Halep în ultimele 8 luni
august: Washington – retragere la 5-7:0-2 cu Anna Kalinskaya
martie 2022: Miami – accidentare coapsă în semifinala pierduta cu Swiatek la Indian Wells (chiar dacă a făcut câteva antrenamente la Miami, Simona s-a retras la 5 zile după intinderea musculară suferită în California);
iunie 2022: Bad Homburg – torticolis (gât înțepenit chiar înaintea semifinalei cu Bianca Andreescu);
noiembrie 2021: Linz – accidentare genunchi stâng (înaintea semifinalei cu Jaqueline Cristian);
Toate băuturile enrgizante folosite de Halep îi erau preparate, special Simonei, de Theo Cercel, preparatorul fizic cocediat chiar la Washington. Din momentul debutului contractului cu Patrick Mouratoglou, Halep utilizează și băuturile, suplimentele și gelurile energizante Halo Hydration promovate de antrenorul francez.
Culmea ironiei că Mouratoglou a postat pe rețelele de socializare, chiar înainte ca Halep să joace la Washington, clipuri cu metode de hidratare cu electroliți, minerale și vitamine (sodiu, clor, potasiu, magneziu, calciu): mai mult electroliții recomandați de antrenorul Simonei au ca sursa malțul de mare, magneziu și potasiu din Great Salt Lake din Utah, cel mai mare lac cu apă sărată din vestul Statelor Unite și al 8-lea ca mărime din lume (rămășiță a lacului preistoric Bonneville).
Interesant că o porție de Halo conține doar 1 g de zahăr natural din trestie, 15 calorii și nu are îndulcitori artificiali. „Un gram de zahăr este tot ce are nevoie corpul tău pentru a absorbi electroliții doriți. Nu este nevoie de zahăr suplimentar ca în alte batoane de hidratare!”, era unul din sfaturile lui Mouratoglou.