La două săptămâni după ce Simona Halep (31 de ani) a răbufnit în legătură cu amânarea procesului de dopaj, Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) vine cu precizări extrem de importante.
Acuzatorii Simonei Halep doresc să transparentizeze procesul de dopaj al dublei campioane de Grand Slam! Aceștia au explicat pe larg fanilor tenisului motivele pentru care un proces de complexitatea celui în care este implicată Simona se prelungește.
Judecata Simonei Halep nu a avut loc în decurs de 8 luni, iar ITIA a explicat de ce procesul este unul îndelungat: „Dacă un jucător neagă acuzația, începe un proces prin care i se cere să furnizeze dovezi care explică testul pozitiv. În funcție de substanța implicată, acesta poate fi un proces îndelungat care implică o comunicare intensă între jucător și reprezentanții acestuia, ITIA, laboratoarele acreditate de Agenția Mondială Anti-Doping și alți experți științifici care ar putea fi implicați”, se arată în comunicatul publicat de ITIA pe site-ul oficial.
În cazul Simonei Halep, care a respins acuzațiile, audierea, amânată pentru 28 mai, poate dura mai mult de o zi: „Odată ce ambele părți sunt convinse că dețin dovezile de care au nevoie, este convocat un tribunal independent. ITIA folosește organismul independent de arbitraj sportiv Sport Resolutions pentru a-și desfășura audierile, iar comisia este de obicei alcătuită din până la trei experți juridici, fără legături cu niciuna dintre părți. O audiere poate avea loc de la distanță sau în persoană și are loc de obicei pe parcursul unei zile – deși poate fi mai lungă dacă este un caz deosebit de complicat sau disputat (n.r. – așa cum este cel al Simonei Halep)”.
Până ca Simona Halep să critice organismele de conducere ale tenisului, aceste detalii erau mai puțin cunoscute publicului larg, dar interviul manifest al româncei i-a determinat pe reprezentanții ITIA să aducă lămuriri. După ce a explicat cum decurge un astfel de proces, Agenția care o acuză de dopaj pe Halep a precizat condițiile în care jucătorul poate contesta decizia: „Odată ce comisia a dat verdictul, ITIA va publica decizia pe site-ul său web și printr-un comunicat de presă. Oricare parte poate contesta decizia completului independent de audiere al Sport Resolutions la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, Elveția. TAS va desfășura o altă audiere pentru a analiza din nou probele și pentru a stabili dacă verdictul de la prima instanță trebuie menținut sau anulat. Procesul de la TAS, din momentul în care un jucător sau ITIA face apel și până la primirea deciziei, poate dura mai mult de 12 luni”.
Simona Halep este reprezentată în procesul de dopaj de celebrul Howard Jacobs, nimeni altul decât avocatul care a apărat-o pe Maria Sharapova în anul 2016, după ce a fost depistată pozitiv cu meldonium. Sharapova a primit o suspendare de doi ani din partea ITF, dar TAS i-a redus pedeapsa la 15 luni.
Simona Halep a criticat organismele internaționale pentru că i-au întârziat în mod repetat audierea la tribunal și nu i-au acordat șansa de a se apăra după testul pozitiv de la US Open 2022.
Halep a dezvăluit că audierea trebuia să aibă loc pe 28 februarie, ceea ce i-a dat speranțe că poate concura la Indian Wells, dar a ajuns să fie programată abia pe 28 mai, în ziua în care începe Roland Garros. Testele anti-doping au fost administrate de ITIA, dar Halep a indicat faptul că acest caz se află în competența ITF.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER