Simona Halep, forfait în ziua a 4-a cu „gastroenterită, boala de scurtă durată care ține între 3 și 5 zile, care nu lasă sechele”. Șase zile, suficiente pentru a fi în formă la Australian Open
- Simona Halep a fost lovită de ghinionul problemelor la stomac, la ultimul turneu de pregătire dinaintea Australian Open-ului. Toate informațiile și indiciile îi liniștesc însă pe fani și întăresc afirmația inițială a Simonei, cea care, în același timp în care își anunța marți dimineață retragerea de la Sydney, în conferință de presă, puncta și că participarea la Melbourne nu este în pericol.
- „Vreau să joc din ce în ce mai bine aici și apoi să văd cât de sus pot ajunge în acest turneu. Chiar mă simt bine aici. Simt că îmi intru în formă pe zi ce trece„, declara Simona Halep, înaintea sferturilor de finală de la Shenzhen.
Diagnosticul anunțat de Simona Halep și echipa sa, întâlnit de mai multe ori în sportul de performanță, a fost explicat pentru ProSort de medicul coordonator al loturilor naționale de rugby, Alin Popescu. „Gastroenterita este o inflamare a mucoasei gastrice și a celei intestinale. Ea apare datorită modificărilor stilului alimentar, când se mănâncă un aliment nou, cu care organismul nu este obișnuit sau când se consumă un aliment care nu este proaspăt. Mai poate apărea când se încearcă diferite combinații de alimente. Este o boală de scurtă durată, ce ține între 3 și 5 zile, și nu lasă sechele. Însă o perioadă trebuie supravegheat mai bine regimul alimentar„, ne-a declarat Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă.
Simona Halep s-a arătat în mai mjulte rânduri interesată de secretele bucatelor savuroase. Cursurile de gătit luate alături de prietena sa, Petra Kvitova, la debutul turneului de la Shenzhen par să nu-i fi priit constănțencei.
„Paste, paste și iar paste! În general, sunt o fire echilibrată în ceea ce privește alimentația„, așa își descria Simona Halep regimul alimentar în timpul turneelor, într-un interviu acordat la jumătatea anului 2014, site-ului treizecizero.ro. „Când am meci sunt mai atentă cu alimentația„. admitea în aceeași discuție constănțeanca.
Problemele la stomac nu sunt deloc străine sportului de performanță, chiar dacă atleții primesc sfaturile unor nutriționiști și mănâncă preparate ale unor bucătari profesioniști. Cristi Săpunaru a ratat, în 2011, la finalul lunii martie, meciul România-Bosnia, din cauza unei enterocolite puternice. Patru dintre handbaliștii naționalei masculine au primit același diagnostic în săptămâna „dublei” pierdute de tricolori, România – Finlanda, din aprilie 2014, în aceeași perioadă în care oficialii echipei de fotbal Steaua au dat vina pe această afecțiune la capătul eșecului cu FC Vaslui. Lista este mai lungă, dar am amintit aici doar câteva dintre cazurile care au implicat sportivi tricolori.
La începutul lui 2015, cotidianul spaniol Marca publica o declarație a căpitanului Barcelonei, Xavi, preluată dintr-o intervenție a acestuia la televiziunea catalană, pe 2 ianuarie, în care mijlocașul trimitea săgeți către colegii de breaslă care invocă astfel de probleme: „gastroenterita îmi sună a scuză în fotbal„, afirma jucătorul în vârstă de 34 de ani, cu câteva zile înainte ca Messi, starul echipei sale, să sară peste un antrenament, exact din acest motiv.
Tenismenii, neatenți cu ce mănâncă?
Revenind în zona sportului alb, tenismenii au oferit mai multe episoade în serialul „victimele gastroenterocolitei”.
Pe 29 martie 2014, Thomas Berdych a abandonat înaintea semifinalei turneului Masters 1.000 de la Key Biscane, Miami, pe care ar fi trebuit să o dispute împotriva liderului mondial al momentului, Rafael Nadal,din cauza unui virus stomacal, recunoscut ulterior drept gastroenterocolită. Ziua de vineri în care, în premieră pentru un turneu de asemenea calibru, nici una dintre semifinale nu s-a disputat, a marcat începutul unei absențe de o lună din circuit, în mare parte datorată trecerii de la sezonul american de hard, la cel european de zgură.
Rafael Nadal a avut de două ori probleme la stomac: în 2014, după accidentarea la spate din finala de la Australian Open, ibericul din Mallorca și-a amânat cu o săptămână revenirea în circuit, din cauza problemelor la stomac, acesta fiind motivul retragerii de la Cupa Claro, turneu pe zgură, în Argentina. În 2012, pregătind revenirea după o pauză de cinci luni în circuit, spaniolul a „declanșat un proces viral, care a dus la o gastroenterită cu febră ridicată„. Rafa a fost sfătuit de medici să renunțe la primul turneu de la Doha, decizie care în final l-a determinat să renunțe și la Australian Open, pentru a pune în scenă celebra și fulminanta revenire din 2013, începută pe zgura nord-americană, în cel mai bun început de sezon din toate timpurile pentru Nadal.