Lupta dintre Simona Halep și ANAF continuă, după ce reprezentanții Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați au anunțat că vor face apel la decizia potrivit căreia jucătoarea de tenis a obținut anularea executării silite.
Miza disputei dintre Simona Halep și ANAF este în valoare de 178.364 de lei, sumă care trebuia să se întoarcă în conturile numărului 2 WTA după ce Judecătoria Constanța a admis contestația la executare.
Cunoscutul avocat Adrian Cuculis, expert în contestații la executare silită, a dezvăluit pentru ProSport observațiile sale în legătură cu cazul Simonei Halep și motivele pentru care jucătoarea de tenis este hăituită de fisc.
Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați (DGRFP Galaţi), prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, nu renunță la „meciul” de natură juridică cu Simona Halep. Iar avocatul Adrian Cuculis o avertizează pe Halep că, chiar și în cazul în care decizia Judecătoriei Constanța va rămâne definitivă, autoritățile vor apela la unele tertipuri pentru a nu-i mai înapoia banii jucătoarei în vârstă de 29 de ani:
„Mă bucur pentru Simona că a câștigat, contestația la executare e materia mea de suflet! Sigur că vor face apel, dar probabil că, dacă aspectele care au stat la baza contestației au fost aplicate corect în fond, va rămâne definitivă și în apel. Ei vor face o șmecherie, din nefericire. ANAF-ul, ca orice organ de stat care se respectă, vine și o bagă pe asta la înaintare: ‘Hai că azi compensăm sumele, că mai ai tu să-mi dai doi lei, mai ai să-mi dai 5 lei, nu știu ce'”.
Expertul în contestații la executare o sfătuiește pe Simona să nu accepte negocierea cu autoritățile și să execute la rândul ei ANAF-ul: „Sigur că ea va avea posibilitatea, în baza deciziei care va rămâne definitivă, să o pună în executare și să execute silit ANAF-ul, pentru că nu își poate permite nimeni în țara asta să compenseze din oficiu.
Compensarea legală se face de către părți, cu acordul părților, nu cu acordul părții, sau de către o instanță de judecată. Sfatul meu este că, așa cum ei i-au luat banii pe nedrept, așa să le ia și ea banii pe drept de data asta”.
Decizia DGRFP Galați de a ataca hotărârea de anulare a executării silite a Simonei Halep este criticată dur de Adrian Cuculis, cel care a identificat o lipsă de asumare a răspunderii din partea reprezentanților statului: „Executările silite sunt absolut identice și în cazul celor fiscale, și în cazul celor comerciale, cu mențiunea că atunci când se ia în analiză un apel, nimeni din instituțiile publice nu își asumă vreodată vreo responsabilitate.
Cu alte cuvinte: ‘Domne noi am greșit, dar indiferent că am greșit sau nu, noi insistăm și persistăm în prostie’, pentru că altfel vine Curtea de Conturi și ne întreabă: ‘Păi da voi de ce nu ați făcut aici apel?’. Și îi pune Curtea de Conturi să plătească dauna din propriile salarii. Și atunci, indiferent că ai dreptate sau nu ai dreptate, e o cutumă tâmpită – nu mă refer doar la ANAF, dar cu precădere la ANAF, să facă apel și contestație indiferent”, a explicat expertul în drept.
Suma care face obiectul disputei dintre ANAF și Simona Halep nu este una record pentru o executare silită a creanțelor fiscale în România, însă ar putea genera o mare problemă la nivelul instituției: „Nu cred că vorbim neapărat despre o sumă mare, dar vorbim despre o sumă care este plătită la nivelul ANAF-ului de județ. Vă spun că am avut și sume care au depășit 1 milion de lei, iar după ce le-au pus în executare le-am luat banii fără mari probleme.
Dacă ei fac multe prostii de genul acesta, cum au tendința, și se adună multe spețe, sigur că se poate ajunge la un blocaj al instituției și, de ce nu, chiar la posibilitatea să fie necesară intervenția ANAF-ului central pentru o corecție bugetară”, a concluzionat avocatul Adrian Cuculis. În ciuda faptului că Halep a anulat executarea silită în primă instanță, Eugen Ciorici, directorul DGRFP Galați, susține, citat de „Viață Liberă”, că sportiva și-a acordat singură bonificații la care avea dreptul pentru depunerea online a declarației unice privind impozitul pe venit pe anul 2018, dar nu a achitat întreaga sumă prevăzută de lege.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER