Din cauza suspendării de 4 ani cu care s-a ales din partea Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA), Simona Halep primește o nouă lovitură grea pe plan personal. Britanicii de la publicația Tennis365 o includ pe sportiva din România în ierarhia rușinii. Fostul lider WTA este în prim-planul unui material titrat: „5 scandaluri de dopaj care au șocat lumea tenisului”.
Pe 12 septembrie 2023, Simona Halep a aflat din partea ITIA că a fost suspendată timp de 4 ani din toate competițiile sportive oficiale, după ce a fost găsită vinovată în scandalul de dopaj în care a fost anchetată.
Simona a anunțat deja că nu acceptă verdictul și își va căuta dreptatea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), din Elveția, însă până să schimbe decizia oficialilor ITIA, Halep s-a ales cu o pată pe uriasă pe carieră.
Sportiva din România este una dintre cele mai cunoscute jucătoare de tenis din toate timpurile din două motive principale: este pe locul 3 all-time la capitolul încasări din tenis, după Serena și Venus Williams, iar în topul săptămânilor petrecute în TOP 10 WTA, Halep este pe locul 8 all-time, după Martina Navratilova, Chris Evert, Steffi Graf, Gabriela Sabatini, Pam Shriver, Arantxa Sanchez și Hana Mandlikova.
De asemenea, trebuie menționat și că Simona Halep a cucerit două titluri de Grand Slam, Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019, plus că a stat în fruntea clasamentului WTA timp de 64 de săptămâni.
Având în vedere aceste reușite, care au făcut-o celebră la nivel mondial, dar și amploarea scandalului de dopaj în care a fost implicată, Simona Halep a fost inclusă de britanicii de la Tennis365 în top „5 scandaluri de dopaj care au șocat lumea tenisului”.
Topul este realizat aleatoriu, iar cei de la Tennis365 notează:
„Cazul Simonei Halep a provocat tulburări în tenis, cu personalități de mare calitate care și-au arătat susținerea pentru fostul număr 1 mondial în încercarea ei de a-și curăța numele.
Ea a fost informată în octombrie 2022 că a fost testată pozitiv pentru Roxadustat, un medicament anti-anemie care ajută la formarea globulelor roșii, în timpul US Open, în septembrie.
În mai 2023, ea a fost acuzată pentru o a doua infracțiune de dopaj de către ITIA pentru „nereguli” în așa-zisul ei pașaport biologic.
Halep și-a declarat intenția de a face recurs la Curtea de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru decizia care o interzice timp de 4 ani din toate competițiile sportive”, se arată pe Tennis365.com.
În ierarhia rușinii realizată de Tennis365 le mai regăsim pe Martina Hingis și Maria Sharapova din circuitul feminin de tenis, dar și pe Andre Agassi și Richard Gasquet.
„În 2007, fosta număr 1 mondial Martina Hingins și-a încheiat cariera din cauza unui test antidoping pozitiv. Hingins a fost testată pozitiv pentru medicamentul Benzoylecgonine și la scurt timp după aceea și-a anunțat retragerea.
Ea a contestat hotărârea, dar încercările ei au fost respinse, deoarece renunțase deja la sport. Hingis își menține nevinovăția și azi, spunând că nu a consumat niciodată cocaină. Mai mult, ulterior a făcut un test privat și a ieșit negativ”, scriu britanicii despre cazul Martinei Higins, fostă reprezentantă a Elveției în circuitul WTA.
În ceea ce privește cazul Mariei Sharapova, britanicii spun că acesta a fost „cel mai memorabil”:
„În cel mai memorabil dintre recentele scandaluri de dopaj, superstarul Maria Sharapova a picat un test antidoping în anul 2016.
Substanța interzisă a fost un medicament numit meldonium, care îmbunătățește circulația sângelui prin transferul acizilor grași în organism și care este folosit pentru a trata problemele cardiace.
Sharapova a recunoscut că a luat medicamentul timp de peste 10 ani, susținând că a ajutat-o să prevină susceptibilitatea la gripă și, de asemenea, să trateze simptomele împotriva diabetului zaharat și deficienței de magneziu.
Este posibil ca Sharapova să nu fi luat în mod intenționat substanța chimică pentru a-și crește performanța sportivă, dar e obligația jucătorului și a echipei sale să fie la curent cu noile substanțe adăugate pe lista celor interzise, potrivit unui studiu al cazului, care a fost publicat de Federația Internațională de Tenis și Agenția Mondială Anti-Doping.
Rusoaica a primit o suspendare de doi ani din partea ITF, care i-a interzis să participe la orice competiție profesională WTA Tour până la 25 ianuarie 2018.
În urma apelului, interdicția Sharapovei a fost redusă de la doi ani la 15 luni, iar ea a revenit în tenis în aprilie 2017”, se mai arată pe Tennis365.com.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER