Simona Halep, prinsă pe o jumătate infernală de tablou la Australian Open, pe care s-au strâns cele mai tari nume. Puștoaica de 17 ani pe care o înfruntă în primul tur e „cam ce am văzut la Serena și la Venus Williams la vârste fragede”. Traseul complet al liderului mondial
Tabloul de simplu feminin pentru ediția 2018 a Australian Open-ului este unul dezechilibrat. Toate cele patru jucătoare care au ocupat prima poziție în clasamentul WTA în 2017 și care sunt înscrise la primul turneu de Mare Șlem din noul sezon se află pe jumătatea superioară de tablou – Simona Halep, Garbine Mugururza, Karolina Pliskova și Angelique Kerber. Pe jumătatea a doua – niciuna. Dintre jucătoarele care au în palmares măcar un titlu de Mare Șlem pe suprafață rapidă, deci excluzându-le pe cele care s-au impus doar la Roland Garros, raportul este 4-3 pentru aceeași jumătate superioară: pe jumătatea inferioară au poposit Sloane Stephens – campioana surpriză de la US Open 2017, Sam Stosur – al cărui succes la New York a venit însă în 2011 și Venus Williams – deținătoarea a șapte trofee de Grand Slam, ultimul în 2008, în timp ce pe jumătatea superioară s-au strâns principalele „big hitters” care au făcut deranj în ultimii ani – Petra Kvitova, Angie Kerber, Garbine Muguruza și Maria Șarapova,.
Întâlnire cu Destinul și cu Destanee pentru Simona
Simona Halep deschide primul turneu de Mare Șlem pe care îl începe din postura de principală favorită împotriva unei sportive care prinde la limită Top 200, însă asta nu înseamnă că va avea meci ușor. Destanee Aiava (193 WTA) are doar 17 ani, este australiancă și este prima reprezentantă a generației 2000 care a jucat pe tabloul principal al unui turneu de Mare Șlem (la Australian Open 2017). Reacția de atunci a lui Destanee: „sunt puțin copleșită, dar o să-mi treacă„.
La doar 17 ani, Aiava a smuls deja multe „ai-ai-ai”-uri: în 2017 a învins-o pe Bethanie Mattek-Sands, la Brisbane, servind as la minge de meci și i-a pus câteva probleme Svetlanei Kuznetsova – cedând cu 4-6, 3-6. Este așteptată să ducă mai departe moștenirea jucătoarelor de culoare în circuitul WTA și are aceleași arme ca Serena Williams.
Aiava a făcut primii pași pe scena mare a tenisului ghidată de mama sa, Rosie Aiava. Părinții săi sunt din Samoa, iar modelul său – Serena Williams. Una dintre cele mai intense amintiri ale lui Destanee, al cărui nume mai că-ți vine să-l scrii Destineee… vine din 2009, când, din unul dintre ultimele rânduri ale Rod Laver Arena, a trăit cu pulsul la 180 finala câștigată cu 6-0, 6-3 de idolul său în fața Dinarei Safina. Tatăl său deține o sală de box și kickboxing. Iar povestea ei este atipică și se leagă de cea cu care este comparată: la cinci ani, Destanee a văzut la televizor un meci al Serenei și, relatează ESPN, și-a luat prin surprindere părinții, când le-a spus: „Vreau să joc tenis, vreau să fiu numărul unu„. Părinții s-au conformat, chiar dacă inițial au ridicat din umeri – noi nu știm nimic despre tenis.
La 11 ani, Aiava a fost inclusă în programul național dezvoltat de Tennis Australia, însă mama ei a rămas antrenorul numărul unu. „Este dură cu mine, iar asta cred că mă ajută mult. Nu am cum să mă las pe tânjală„, spune Destanee.
„Are multă forță și super calități atletice. Are mult potențial. Dar, sunt destule fete cu potențial. Cum va munci în următorii ani – aici se va face diferența”,
Svetlana Kuznetsova despre Desaree Aiava, după meciul direct din ianuarie 2017
„Destanee are forța brută. Cam ce am văzut la Serena și la Venus Williams la vârste fragede. Acest fizic solid o ajută la capitolul încredere, pentru că, efectiv, se poate lua la trântă cu oricine pe teren. Serviciul și dreapta sunt loviturile ei”,
Nicole Pratt, care a pus umărul din partea Tennis Australia și la ascensiunea Dariei Gavrilova
Capcane încă din turul doi și ‘optimea morții subite’ care va da, cel mai probabil, o semifinalistă
Traseul Simonei Halep se conturează astfel:
- turul întâi: Destanee Aiava (Australia, 193 WTA, 17 ani)
- turul doi: Eugenie Bouchard (Canada, 83 WTA) – care însă trebuie să întrerupă seria de zece înfrângeri consecutive la simplu, începută la New Haven, în octombrie 2017. ‘Genie’ a câștigat un singur set în tot acest timp. La pândă, pentru a profita: Oceane Dodin (Franța, 87 WTA).
- turul trei: Petra Kvitova (29 WTA, cap de serie 27). Dubla campioană de la Wimbledon a învins-o pe Simona în ultimul meci direct, 6-1, 6-2 la Wuhan, în 2016. Simona o conduce însă cu 3-1 la general, având două victorii în set decisiv
- optimi: Ashleigh Barty (19 WTA, cap de serie 18). Jucătoarea numărul unu a Australiei a obținut abia în 2017 primele două victorii la Australian Open. Camila Giorgi trebuie adăugată în ecuație, după un parcurs fabulos la Sydney – este în semifinale, după ce a jucat și calificări, înșirând victorii la Sloane Stephens, Petra Kvitova și Aga Radwanska, Tânăra Naomi Osaka (20 ani, 70 WTA) poate furniza și ea o surpriză, bazându-se pe jocul ei în forță, pe o secțiune pe care se mai află și Elena Vesnina (cap de serie 16).
- sferturi: Johanna Konta (9 WTA) – o conduce 3-1 pe Simona în meciurile directe, oficiale și a câștigat de fiecare dată setul decisiv împotriva româncei. Karolina Pliskova (6 WTA), regina așilor în WTA, este o altă variantă. Lucie Safarova (31 WTA) este, la 30 de ani, o jucătoare periculoasă, cu experiență bogată.
- semifinală: Muguruza (3 WTA) / Maria Șarapova (47 WTA) / Angelique Kerber (22 WTA). Aceste trei jucătoare se află pe o secțiune de tablou aferentă unei optimi de finală. Kerber este cea mai în formă sportivă în acest început de an, cu șapte victorii în șapte meciuri disputate – la adversare dintre cele mai puternice, din Top 50 – Venus Williams, Cibulkova, Safarova, Gavrilova sau Bencic. Șarapova a arătat la US Open, din postura de outsider, că poate face victime importante, chiar dacă la New York a terminat benzina și nu a ajuns în semifinale. În cazul Muguruzei, există un semn de întrebare în ceea ce privește forma fizică, după ce a încheiat prin abandon ambele turnee disputate în ianuarie 2018. În cazul unor meciuri prea dure între aceste favorite clare, Caroline Garcia (cap de serie 8) ar putea profita – dacă își va regăsi forma de la Turneul Campioanelor.
- finală: Venus Williams (5 WTA) / Caroline Wozniacki (2 WTA). Daneza are culoar favorabil, cu un prim test în turul trei – împotriva croatei Lucic-Baroni. Caroline nu și-a mai regăsit însă cel mai bun tenis la Melbourne din 2012, când ajungea ultima dată în sferturi. În 2011 a jucat semifinală, însă recent nu a mai trecut de turul trei. Veterana Venus Williams are de apărat punctele aferente finalei din 2017, dar startul contra Belindei Bencic ar putea fi unul prea abrupt pentru ‘V’, dificil.