Simona Halep va reveni, de luni, pe prima poziție WTA, la patru săptămâni după ce fusese detronată de Caroline Wozniacki. Dacă în tenisul masculin revenirile rapide în fotoliul de lider sunt rarisime în mileniul al treilea, la nivelul WTA acest lucru surprinde mult mai puțin: pentru a 31-a oară în istorie, o sportivă a revenit pe locul întâi după doar patru săptămâni sau mai puțin.
Fanii tenisului s-au obișnuit deja cu schimbările într-un circuit în care constanța este rar întâlnită între sportive – capitol la care însă Simona excelează, dar și cu situațiile bizare. Pe 24 aprilie 2017, Serena Williams reușea să o detroneze pe Angie Kerber și să facă rocada la vârf, deși americanca era acasă, cu gândul mai mult la familie decât la tenis, fiind însărcinată încă din timpul Australian Open-ului. Kristina Mladenovic urca în Top 10 la capătul ediției 2018 a Australian Open-ului, deși nu mai câștigase vreun meci de simplu din august 2017.
Chiar și revenirea Simonei Halep pe prima poziție WTA are doza sa de contradicție. Simona tocmai își anunțase retragerea din turneul de la Doha, din cauza agravării unei accidentări la picior, la câteva zeci de minute după ce își asigurase pe teren calificarea în semifinale, iar vestea recâștigării primei poziții a venit o zi mai târziu, în momentul în care Wozniacki a fost învinsă de Kvitova pe tabloul final de 4. Situația generează confuzie la început, cu atât mai mult cu cât efectul se va vedea în clasament cu o săptămână întârziere. Calculele în clasamentul WTA limpezesc însă apele: daneza a ales în 2018 să dispute un singur turneu din dubla Dubai – Doha, în cadrul căreia se alternează an de an categoriile Premier 5 și Premier. Dacă în 2017, cu câte o finală în fiecare dintre cele două turnee, daneza aduna 890 puncte, în 2018 Wozniacki a câștigat doar 350 de puncte pentru semifinala de la Doha (turneul mai valoris în acest sezon). Astfel, Caroline pierde puncte, în timp ce Simona nu a pierdut, pentru că nu avea de apărat puncte din 2017.
Rocadele la vârful WTA au fost frecvente în prima decadă de existență a clasamentul mondial. Sportivele din Statele Unite au pus stăpânire pe șefia WTA (în primii zece ani doar australianca Evonne Goolagong Cawley a fost lider mondial timp de două săptămâni), iar Chris Evert și Martina Navratilova s-au tot înlocuit una pe alta la conducere – între ele inserându-se pentru scurt timp, în 1980, Tracey Austin. Efervescență mare și rocade dese, după domnii scurte, s-au întâmplat apoi în 1991 și 1995 – cu Steffi Graf protagonista unor astfel de reveniri rapide, apoi cu regularitate după anul 2000. Apoi, timp de cinci ani, între 2002 și 2017, nicio jucătoare nu a reușit să mai revină rapid pe prima poziție. Chiar dacă schimbările la vârf au fost la modă în 2017, doar Angie Kerber a reușit să revină iute pe prima poziție și a punctat în acest top anul trecut. Astfel, Simona Halep este jucătoarea care, la aproape zece luni, reînnoadă seria revenirilor rapide în fruntea WTA.
Campioanele revenirilor rapide în vârf
Navratilova și Evert și-au recâștigat fiecare poziția, rapid – după cel mult patru săptămâni, de câte patru ori. Monica Seleș și Steffi Graf au punctat cu reveniri rapide pe prima poziție de câte trei ori, iar Davenport și Capriati de câte două ori.
Cele mai rapide reveniri pe prima poziție WTA au fost reușite de Seleș, Graf, Sanchez Vicario, Davenport (de două ori), Hingis, Clijsters, Ivanovic, Serena Williams și Wozniacki – toate acestea reușind să își recâștige coroana după doar o săptămână. Ultima revenire după o singură săptămână pe prima poziție a fost reușită de Caroline Wozniacki, pe data de 21 februarie 2011.
21 dintre cele 25 de jucătoare ajunse numărul unu mondial au reușit să revină cel puțin o dată pe prima poziție WTA (incluzând-o și pe Simona Halep).
8 reveniri pe prima poziție – recordul recâștigării coroanei de lider mondial în tenisul feminin, deținut în paralel de Chris Evert și Martina Navratilova
Simona Halep și Caroline Wozniacki sunt așteptate să reia duelul pentru prima poziție la Indian Wells, turneu Premier Mandatory pe lista căruia amândouă figurează pe lista de înscrieri. Constănțeanca trebuie însă mai întâi să treacă peste problemele fizice și să primească acceptul medicilor pentru a concura.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER