Simona Halep s-a calificat în finala turneului de la Madrid! Victorie spectaculoasă în fața Belindei Bencic și un singur pas rămas până la recâștigarea primei poziții WTA
- Simona Halep (3 WTA) – Belinda Bencic (18 WTA), 6-2, 6-7(2), 6-0, în semifinalele turneului de la Madrid.
- Dublă campioană în turneul de la Madrid, românca va juca, sâmbătă, a patra sa finală în Caja Magica, având dublă miză: un al treilea trofeu și revenirea pe prima poziție WTA.
- Adversara din finală a Simonei Halep se va alege din partida programată pentru ora 21:00, Sloane Stephens (8 WTA) – Kiki Bertens (7 WTA).
Simona Halep a trecut cu brio cel mai dificil test de până acum la Mutua Madrid Open 2019. Românca a făcut spectacol într-un meci de intensitate ridicată, dominând cu autoritate primul și apoi al treilea set.
Ceea ce se anunța a fi un duel interesant, între „noua Hingis” și cea mai bună jucătoare pe zgură a ultimilor ani, a livrat spectacol timp de două ore în Caja Magica și o nouă confirmare pentru Simona. Halep a intrat convinsă că are nevoie de o doză importantă de agresivitate pentru a fi în controlul schimburilor. Un start ușor fragil al elvețiencei a ușurat misiunea româncei în manșa inaugurală.
Cu o deplasare excelentă în teren și execuții magice care au curs în feed-ul de Tweeter al WTA, Halep a purtat o luptă corp la corp cu Bencic, însă a eșuat în tiebreak-ul setul doi, prinsă în capcana pasivității. Bencic a avut nevoie de 22 de lovituri câștigătoare pentru a răzbi în manșa a doua, însă decontul a venit imediat în decisiv. Halep s-a montat, a reușit să găsească breșa în atacurile la plasă lansate de elvețiancă și a măcinat-o până la lacrimi cu jocul său precis-calculat.
Halep a trecut linia de finiș cu 29 de lovituri câștigătoare (una mai puțin față de Bencic) și zece greșeli neforțate în minus (23 – 33), un procentaj excelent la mingi de break convertite (8 din 13) și un profil la serviciu convingător.
Concluzia este destul de simplă: este osândă curată să joci împotriva unei Simona Halep montate, determinate, aflate în forma fizică actuală și cu acest mindset de competiție. În cifre, asta a însemnat că Halep, după patru game-uri de tatonare în primul set, a câștigat 19 din 23 puncte jucate, apoi 26 din 38 de puncte în setul trei.
â–º GAME, SET, MECI Halep, 6-2, 6-7(2), 6-0. Simona încheie meciul cu un nou break, reușind să câștige din nou set la zero, într-o a treia partidă de la Madrid. Meciul a durat o oră și 57 de minute.
â–º DUBLU BREAK Halep. Bencic plânge la schimbul de terenuri, are o mie de reproșuri, iar asta, se pare, îi face bine. Gestionează perfect primul punct pe serviciu, atrăgând-o pe Simona la fileu cu o diagonală scurtă și finalizând cu passing adânc. La 30-0 însă, este o nouă câdere de nivel, iar Simona se lovește în picior dupăce ratează în plasă o minge importantă, la 30-30. Elvețianca este extrem de fragilă și inconstantă acum, de la o lovitură la alta. La egalitate, vine o greșeală simplă din apropierea plasei iar Simona o execută, obținând al doilea break, pentru 4-0.
â–º Simona și-a recăpătat cadența la serviciu. Consecința: hold la zero pentru 3-0 pe tabelă.
â–º BREAK și start lansat pentru Halep în setul decisiv. Meciul rămâne tare, iar românca fructifică avantajul de a servi prima în decisiv. La retur, este incisivă și, chiar dacă cel mai intens duel purtat pe dreapta este câștigat de Bencic, Simona reușește o primă replică decisivă la avansarea elvețiencei spre fileu, apoi, cu winner de pe rever, ia break pentru 2-0.
â–º Bencic a ridicat mult nivelul în setul doi, reușind 22 de lovituri câștigătoare, cu cinci mai multe decât greșelile neforțate. Halep, cu raport negativ, 12-13.
â–º SET Becic și DECISIV. Bencic deschide tiebreak-ul cu punct făcut cu un voleu-stop pe centrul terenului, perfect amortizat. Simona este ușor anesteziată și cedează de două ori la serviciu, fiind depășită mai întâi de agresivitatea în raliu, apoi taxată cu retur decisiv în lung de linie. La 3-0, Bencic rezistă mingilor trimise cu reverul în lungul liniei de Simona și o prinde descoperită pe dreapta, românca fiind aproape de șpagat în încercarea de a returna. Simona recuperează cu două puncte smulse pe eroarea elvețiencei, pentru a schimba terenul la 2-4.
O nouă eroare pe atacul trimis în unghi scurt o duce pe Bencic la 5-2, iar Belinda obține patru mingi de set cu rever în lung de linie, iar serviciul îi rezolvă ecuația, împingând partida în decisiv.
â–º AVEM TIEBREAK în setul doi. Simona este în dificultate la 0-30, după una dintre puținele greșeli în fileu cu reverul. Bencic alege neinspirat să execute o scurtă și este taxată prompt de Simona, care apoi egalează grație serviciului. Bencic taxează voleul destul de visător al Simonei din apropierea plasei, cu un passing de forehand care ridică tribuna în picioare și îi aduce minge de break. Chiar dacă în ultimele minute dreapta Belindei are un plus în fața celei a Simonei, forehandul merge brici pentru a salva mingea de set și break. Halep trece în avantaj, însă nu poate converti, comițând dublă greșeală.
Bencic o iartă pe Simona după un serviciu doi ezitant., irosind un retur bun cu o execuție deficitară cu reverul în fileu. Simona respiră ușurată, la 6-6.
â–º Bencic are un număr impresionat de lovituri câștigătoare în setul doi, iar nivelul tenisului este sus de tot. După o egalitate, Bencic își asigură cel puțin prezența în tiebreak în setul doi.
â–º Tribuna din Caja Magică se aude ca la Cluj! Si-mo-na! Si-mo-na! Bencic dă cu racheta de pământ, nemaisuportând să fie prinsă înghesuită de româncă. Hold la zero și egalitate la 5 în setul doi.
â–º Reverul în lung de linie ia partea leului în game-ul care o duce pe Simona la 4-4 în setul doi. Acoperirea terenului este fantastică, iar cele două execuții câștigătoare care îi aduc ultimele două puncte sunt de pus în selecția highlights a zilei.
â–º Bencic duce la egalitate game-ul pe lansare început de Simona cu 40-0, însă două prime servicii ferme îi rezolvă game-ul de 3-3.
â–º REBREAK Halep. Panică? Nici vorbă! Simona este la post, ia avantaj după o dublă greșeală a Belindei, apoi scurta o îngroapă la propriu pe Bencic, oprindu-se în fileu
â–º BREAK Bencic. Pe prima minge de break, Simona rezolvă cu serviciul la teu, pe a doua la finele unui schimb de mingi epuizant, în care a alergat enorm și a făcut diferența cu o minge pe tușă. Pe a treia însă, românca este prinsă în defensivă cu reverul, iar fileul intervine în dialogul razant al celor două jucătoare. Mingea lui Bencic este trimisă scurt în terenul Simonei, care nu mai are șansa de a sprinta spre a returna. 6-2, 1-3
â–º Bencic salvează minge de break cu un prim as în partidă și trece cu bine de tura pe lansare, mizând pe avansări la fileu – o strategie câștigătoare pentru moment. 6-2, 1-2.
â–º REBREAK Bencic. Elvețianca găsește și ea retururi tari pentru a răspunde cu un break în oglindă, la zero. Îi lipsește însă ritmul în meci, în fața unei adversare la turație maximă.
â–ºBREAK Halep. Simona deschide cu break alb, un retur câștigâtor încheind conturile. Cinci game-uri câștigate consecutiv de româncă.
â–º SET Halep, 6-2. În 27 de minute, Simona Halep încheie primul set al partidei cu Belinda Bencic. Evident, setul îi revine cu un winner de toată frumusețea, după un 1-2 clar. În total, a adunat 8 winners în tot setul, iar de la acel break recuperat de Bencic, pentru 2-2, Simona a mai cedat doar 4 puncte din 23 jucate.
â–º DUBLU BREAK Halep. Simona s-a conectat la cel mai bun nivel. O domină de SETpe linia de fund a terenului, finalizează excelent cu dreapta în lung de linie și pune pe tabelă al treilea game la rând, având 12 puncte câștigate din ultimele 14 disputate în drum spre 5-2.
â–º Bencic este în dificultate când Simona o trimite din colț în colț. Așa se face 4-2 pe tabelă pentru româncă.
â–º BREAK Halep. Al treilea break în cinci game-uri pe Centralul Manolo Santana. Halep a făcut spectacol cu un retur în diagonală câștigător, Bencic a sărit în ajutor cu greșeli neforțate (mai multe, per total, în acest start de meci decât reușitele!). Belinda Bencic cere vizita în teren a tatălui său și – ghiciți ce! – Ivan Bencic primește și el apostrofări pentru că a ales o scurtătură din tribună spre scaunul fiicei sale.
â–º BREAK Bencic. Belinda prinde câteva ocazii de a ține raliul cu dreapta, iar Simona ratează ținta consecutiv, de patru ori neforțat, pentru câțiva centimetri lung, prea larg ori în plasă – cu dreapta. Tabela indică o primă egalitate, 2-2.
â–º Simona începe prompt cu serviciul, se desprinde la 2-0 și, probabil, nu mai miră pe nimeni că, în game-ul următor, după o minge îngropată în fileu, se apostrofează și lovește cu racheta în aer, dezaprobabtor. Bencic și Halep se duelează la fileu înainte de a merge la bănci, iar Belinda iese în avantaj, reflexul Simonei nefiind suficient.
â–º BREAK Halep. Simona taxează prompt serviciul secund al Belindei în start de meci și își procură trei mingi consecutive de break. Bencic salvează două, bazându-se pe finalizări rapide, însă Simona este irezistibilă cu mingile sale lungi, trimise pe centrul terenului, iar eroare vine în cele din urmă, de pe backhand-ul advers.
â–º Izbândă sau osândă sub soarele de la Madrid? Și pentru cine? Simona Halep a arătat ca o adevărată forță în drumul său spre semifinale. Marija Cicak este, din nou, în scaun, la meciul Simonei. Vă amintiți dialogul pe care l-a avut cu Sorana Cîrstea, când antrenorul acesteia, belgianul Maes, și-a demonstrat calitățile de atlet la garduri pentru a ajunge repede la on-court coaching?
Sunt 24 de grade la Madrid, dar, mă întreb, pe la ce cote sunt emoțiile fanilor S1monei?
â–º Simona Halep a reușit, în optimi, cea mai autoritară victorie a sezonului, cu doar 12 puncte cedate Kuzmovei. Precedentul record în sezon îi aparținea rusoaicei Pavlyuchenkova, cea care pierduse 21 de puncte în fața lui Jorovic, la Monterrey. Bencic a avut, la rândul său, un meci ușor la Madrid (6-0, 6-2 cu ucraineanca Kateryna Kozlova, un meci de 63 de minute), însă, per total, a pierdut două seturi în capitala Spaniei (cu Osaka și Kuznetsova).
â–º Nu era programat, dar așa s-a potrivit. Simona Halep le oferă, din nou, primul meci de simplu spectatorilor prezenți în Caja Magica. Dacă precedentele sale trei meciuri au deschis, oficial, programul, vineri, din cauza retragerii lui Marin Cilic, Halep ajunge din nou să le servească madrilenilor prima porție de tenis, organizatorii înlocuind cu un meci de dublu locul lăsat liber de duelul Djokovic – Cilic.
Simona Halep o înfruntă, vineri după amiază, nu înainte de ora 15:30, pe elvețianca Belinda Bencic, în semifinalele turneului Premier Mandatory de la Madrid. Singura jucătoare din Top 5 WTA ajunsă în careul de ași revine în Caja Magica cu o misiune clară: este la două victorii distanță de câștigarea trofeului și de revenirea pe prima poziție în clasamentul mondial.
Românca are meci direct cu cea care, joi, printr-o revenire impresionantă în meciul cu Naomi Osaka, a împiedicat-o pe niponă să tranșeze în favoarea sa duelul pentru șefia WTA.
Neînvinsă pe zgură de la finala din 2018 de la Roma și neînvinsă în carieră în semifinale la Madrid, Simona Halep are parte de o provocare interesantă și deloc ușoară, lansată de o sportivă care o conduce 2-1 la întâlniri directe. Contextul se schimbă însă semnificativ, având în vedere faptul că, până acum, cele două s-au duelat pe iarbă și hard, cele două suprafețe care avantajează mai mult jocul elvețiencei. Turneul de la Madrid este însă, așa cum declara Federer după mult-aplaudata sa victorie cu Gasquet, din primul meci jucat pe această suprafață după aproape trei ani, un concurs aparte, cu o zgură aparte, singura cometiție pe care spirtivii o pot aborda cu mentalitatea pentru hard, având în vedere altitudinea ridicată.
De ce este periculoasă Belinda Bencic
Belinda Bencic este una dintre cele mai bune jucătoare din 2019. Campioană la Dubai, semifinalistă la Hobart și Indian Wells, Bencic ocupă locul 5 în „Race to Shenzhen”, clasamentul punctelor adunate doar în acest sezon, fiind cu cinci poziții mai sus decât Simona Halep.
Bencic este pe o continuă pantă ascendentă după momentul de cumpănă din 2017, al operației la încheietura mâinii stângi, care o arunca în afara Top 300. Cu o experiență relativ redusă pe zgură – doar 34 de partide jucate în carieră pe această suprafață, Bencic rămâne o jucătoare capabilă de a lua meciul pe cont propriu în fața oricărei adversare, și nu doar într-o anume zi de excepție, ci aparent de la orice moment al înfruntării – așa cum s-a întâmplat în setul decisiv al partidei cu Osaka, la 3-5.
Constanța nu este punctul forte al Belindei, însă asta nu a împiedicat-o să câștige toate cele cinci partide disputate în compania unor sportive din Top 5 WTA în acest sezon. Un alt aspect important al acestor meciuri: de patru ori a fost vorba despre bătălii aspre, Bencic ieșind învingătoare în decisiv, demonstrând o forță interioară importantă.
Forehandul lui Bencic este o binecunoscută armă în circuitul feminin, iar cele două ediții ale Cupei Hopman jucate și câștigate alături de Roger Federer, la începutul sezoanelor 2018 și 2019, au contribuit la conturarea și mai armonioasă a unor aspecte ale jocului său.
Meciurile Belindei Bencic împotriva sportivelor din Top 5 în 2019:
- 4-6, 6-4, 6-2 cu Simona Halep (#2), în sferturi, la Dubai
- 6-3, 1-6, 6-2 cu Petra Kvitova (#4), în finală, la Dubai
- 6-3, 6-1 cu Naomi Osaka (#1), în optimi, la Indian Wells
- 6-3, 4-6, 6-3 cu Karolina Pliskova (#5), în sferturi, la Indian Wells
-
3-6, 6-2, 7-5 cu Naomi Osaka (#1), în sferturi, la Madrid
- Semifinala a doua de la Madrid, dintre Sloane Stephens (cap de serie 8) și Kiki Bertens (cap de serie 7), se va juca de la ora 21:00.