Simona Halep, saga antrenorilor în WTA și prezentul tenisului feminin prin ochii a trei legende din ATP. ProSport a intrat la joc cu Tommy Haas, Kafelnikov și Bahrami: „După câteva săptămâni, realizezi că nu este chiar ceașca de ceai pe care o voiai”
Corespondență din Paris
Care este percepția unor figuri marcante din tenisul masculin al ultimelor decade asupra WTA-ului și a sportivei cu cea mai îndelungată prezență neînreruptă în actualul Top 10 mondial – Simona Halep? ProSport a luat pulsul la Roland Garros 2019, la zona mixtă de interviuri organizată cu ocazia Turneului Legendelor. Trei perspective avizate, de la staruri ATP care vin din țări și culturi diferite, au concurat în perioade diferite pe circuit și rămân în amintirea fanilor ca personalități puternice: Evgheni Kafelnikov, Tommy Haas și Mansour Bahrami.
- Rusul Evgheni Kafelnikov are 45 de ani, două trofee de Grand Slam în palmares la simplu (Roland Garros 1996 și Australian Open 1999) și s-a retras în 2003. Trecut în rândul jucătorilor de poker, dar și printre jucătorii profesioniști de golf din Rusia, Kafelnikov comentează tenis pentru transmisiuni de tenis din țara sa.
- Germanul Tommy Haas are 41 de ani, patru prezențe în semifinalele turneelor de Mare Șlem, locul 2 – cea mai bună clasare ATP a carierei și o tonă de accidentări în cârcă. Chiar dacă diferența de vârstă față de Kafelnikov este de doar patru ani, aceeași ca și în cazul diferența dintre debuturile lor la profesioniști, cariera lui Haas a continuat până în 2017, cu 14 ani în plus față de cea a rusului, neamțul făcând anunțul oficial al retragerii abia în primăvara lui 2018. Stabilit de la 13 ani în Florida, Haas nu a părăsit, practic, niciodată lumea tenisului, fiind numit director al turneului de la Indian Wells încă din 2016.
- Iraniano-francezul Mansour Bahrami este campionilor-campionilor când vine vorba despre meciuri demonstrative și trucuri cu mingile de tenis. Umorul și imaginația sa stârnesc hohote de râs instantaneu, fiind de neegalat. La 63 de ani, Bahrami este chiar unul dintre inițiatorii proiectului Turneul Legendelor, care a debutat la Roland Garros în 1998.
Kafelnikov: „Fiecare jucător de top trece printr-o perioadă de genul acesta în cariera sa„
Evgheni Kafelnikov este un tip care, cu gabaritul său impozant, avansează lent prin fața jurnaliștilor. Se oprește jovial, zâmbește și urmărește atent întrebările. Nu este cel mai asaltat de presă, însă discursul său este bine articulat.
„Simona Halep este o jucătoare grozavă, jocul ei este perfect adaptat la zgură și pentru încă un titlu la Openul Francez. Însă, cred că este capabilă să câștige și pe orice altă suprafață, pe iarbă, hard. Este cu adevărat bună„, spune Kafelnikov în dialogul cu ProSport.
Vorbind apoi despre lipsa unui nume greu în loja Simonei, pe postul de antrenor, rusul explică: „consider că fiecare jucător de top trece printr-o perioadă de genul acesta în cariera sa. Dacă ea crede că se descurcă mai bine pe cont propriu, sau fără un super-coach alături, de ce nu? Dacă în aceste condiții câștigă turnee este ok. După un timp, își va da seama că îi trebuie altceva, va intra într-o nouă etapă a carierei sale și va găsi variante„, a transmis campionul olimpic de la Sydney, din anul 2000.
Haas: „La început, poate că totul pare că merge bine, apoi, după câteva săptămâni, luni, realizezi că nu este chiar ceașca de ceai pe care ai comandat-o sau pe care o voiai”
Tommy Haas te cucerește din prima prin generozitatea cu care stă de vorbă cu fiecare jurnalist, cu felul în care elaborează răspunsuri ample, armonioase și deloc tertipe, de parcă ar copia întocmai spiritul superbului său rever cu o mână. Este o apariție echivalentă cu cea a frumoasei Gabriela Sabatini, într-o cameră plină, care declanșează instantaneu rumoare și un lanț al atenționărilor subtile, cu cotul. Germanul este căutat de toți, asaltat cu întrebări de tot felul, de la cum arată acum rivalitatea Federer – Nadal, până la cum s-a putut întâmpla ca Dominic Thiem să fie dat afară din sala de conferințe de presă pentru a-i face loc Serenei Williams.
Germanul vorbește însă la fel de degajat despre ce se întâmplă în WTA, face o paralelă între Halep și Kerber și vorbește și despre adevăratele povești saga cu antrenori.
„Serena este una dintre cele mai bune jucătoare din toate timpurile. Nu te poți compara cu ea. O ai pe Naomi Osaka, care joacă absolut incredibil, este tânără, încearcă în momentele acestea să își găsească ritmul pe zgură, însă cred vă va fi din nou în zona de confort pe iarbă și, apoi, înapoi pe hard.
Circuitul feminin este unul interesant, cu jucătoare în revenire – precum Victoria Azarenka. Sunt multe povești diferite – uitați-vă la ce face Ashleigh Barty, care un an și ceva a stat pe tușă. Cred că fiecare are o traiectorie diferită, o altă mentalitate și cred că Serena chiar are acum o provocare personală – va reuși sau nu să câștige un Slam după ce a devenit mamă? Trebuie urmărit și asta„, spune Tommy Haas.
Chiar dacă două dintre cele mai frumoase și intense meciuri din 2018 le-au avut protagoniste pe Simona Halep și Angelique Kerber (Australian Open și Roland Garros, în semifinale și, respectiv, sferturi, ambele încheiate cu victorii în decisiv ale româncei), Tommy Haas consideră că nu se poate vorbi despre o rivalitate în sensul în care se discută în ATP despre clasicele dintre Federer, Nadal, Djokovic, un match-up cu Del Potro sau chiar un Dimitrov – Wawrinka, ca un dialog cu personalitate ce transcede miza tabloului în curs.
„Dar sunt jucătoare de succes. Amândouă sunt extrem de competitive, foarte atletice, capabile să câștige în fiecare săptămână dacă sunt sănătoase, fit și pregătite de luptă. Evident, m-a surprins puțin că Angelique a pierdut aici în primul tur. Sper că o să o vedem diferită la Wimbledon, cu cilindrii rulând la maximum„, spune Haas în dialog cu ProSport, înainte de a-și spune puncul de vedere referitor la situația antrenorilor din WTA – amintindu-ne, doar, că trei dintre sportivele de top, care fie au câștigat turnee de Mare Șlem, fie au fost în lupta pentru numărul unu mondial au întrerupt colaborările cu antrenorii lor în decurs de nici șase luni (Halep – Cahill, Kerber – Fissette și Osaka – Bajin).
„Nu știu dacă este o problemă în WTA cu antrenorii. Cred că trebuie doar să găsești pe acel cineva. Este ca în orice tip de relație. La început, poate că totul pare că merge bine, apoi, după câteva săptămâni sau luni, realizezi că nu este chiar ceașca de ceai pe care ai comandat-o sau pe care o voiai. Nu este ușor să găsești potrivirea perfectă, fiecare gândește puțin diferit, fiecare lucrează puțin diferit, așa că trebuie să găsești exact ceea ce trebuie. Darren Cahill a fost absolut perfect pentru Simona Halep, evident, un antrenor foarte versatil, care știe cum să gestioneze orice relație. Este un tip grozav, pe care este bine oricând să îl ai alături.
Angelique a fost în căutări, a experimentat, lucrează acum cu Rainer Schuttler. Poate fi normal să existe suișuri și coborâșuri, poate că lucrează la anumite aspecte și, uneori, nu vezi rezultatele instantaneu. Trebuie să îi dai șansa unui antrenor să se vadă, să lucreze„, mai spune Tommy Haas în final, pentru ProSport.
Bahrami: „Cred că va fi numărul unu din nou”
Mansour Bahrami dibuiește repede că are în față jurnaliști români, așa că trimite de mai multe ori câte un „mulțumesc!”, cuvânt învățat, evident, de la prietenul său de-o viață, Ilie Năstase.
„Simona Halep este o luptătoare, o fată excelentă. În urmă cu 4-5 ani am fost întrebat dacă Simona poate ajunge numărul unu mondial, am spus da! și cred că va fi numărul unu din nou. Este o jucătoare extrem de completă. Are nevoie de un pic mai multă încredere și ăsta este cel mai bun lucru pe care l-ar mai putea face. Numai câștigând poate face asta, iar ea poate câștiga din nou„, spune Bahrami.
VEZI ȘI: Explicațiile Simonei Halep după eliminarea de la Roland Garros
CITEȘTE ȘI: CONSECINȚELE ELIMINĂ‚RII SIMONEI HALEP ÎN CLASAMENTUL WTA